:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ZOMBIELAND
ZOMBIELAND
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2010-08-23
FILM
Zombieland is nog het best te omschrijven als de Amerikaanse variant op Shaun Of The Dead, een vergelijking die de film uiteraard alle eer aandoet aangezien Shaun destijds een instantcultklassieker werd. De combinatie van gitzwarte humor, bloederig amusement, diverse verwijzingen naar en eerbetonen aan andere films plus het vleugje romantiek, het is allemaal aanwezig. En toch verschilt deze Zombieland genoeg van z’n Engelse tegenhanger om van een eigen identiteit te spreken. Door het grotere budget voelt de film veel apocalyptischer aan en bovendien hebben we hier te doen met een heuse roadmovie.
 
Terwijl veel andere doomsdayfilms zichzelf vrij serieus nemen, gaat Zombieland de entertainende toer op. Woody Harrelson kreeg de rol toegewezen waarvoor hij op deze aardkloot is gezet: die van vuilgebekte, coole oneliners spuiende en schietende redneckcowboy Tallahasee. Samen met computernerd Columbus (Jesse Eisenberg) beweegt hij zich in wat de overlevenden van de zombie-infestatie The United States of Zombieland noemen. Columbus weet zich staande te houden tussen de horde zombies door er een strakke regelgeving op na te houden: een goede fysieke conditie, altijd een tweede kogel door een zombie jagen en steeds je gordel dragen, zijn er enkele van. Deze regels, en de manier waarop ze in beeld gebracht worden (inclusief de sappige voorbeelden), zorgen voor een prachtige start van de film. Zelfs als doorgewinterde horrorfanaat zit je volop te genieten en kan je de glimlach niet van je gezicht krijgen. Trouwens, de intro maakt schitterend gebruik van de superslowmotiontechniek. Het is het vooral lachen geblazen en volop genieten van het rondvliegende bloed en de diverse situaties waarin de zombies figureren. In combinatie met Metallica’s sublieme For Whom The Bell Tolls, leidt dat tot één van onze meest favoriete intro’s ooit.
 
Jammer genoeg wordt dat kwaliteitsniveau niet aangehouden gedurende de rest van de film. Het blijft voornamelijk visueel vermakelijk en daar had de regisseur zich beter toe beperkt. Op het moment dat twee oplichter, de zusjes Wichita (Emma Stone) en Little Rock (Abigail Breslin) aan de zijde van de beide protagonisten verschijnen, is er sprake van een keerpunt in de prent. Debuterend regisseur Fleischer heeft alle moeite om niet de coming-of-age-toer op te gaan. Gelukkig gaat hij net niet uit de bocht en beseft hij tijdig dat z’n film vooral moet entertainen zonder al te veel geladen boodschappen af te vuren. Een ander probleem is het gebrekkig charisma van Jesse Eisenberg. Z’n personage Columbus dient in eerste instantie de film te dragen (de transformatie van nerd en bange loser naar de held die er met het mooiste meisje vandoor gaat), maar hij slaagt daar jammer genoeg totaal niet in. De film wordt dan ook voornamelijk gered door good old Woody Harrelson die helemaal z’n ding kan doen en die allesbehalve teleurstelt.
 
En het verhaal ? Ah, juist ja, we zouden het nog vergeten, er is een verhaal. Nu ja, of iets wat er op lijkt: het viertal gaat gezamenlijk op zoek naar zombievrij gebied (een pretpark ?) én Tallahassee wil koste wat het kost de laatste eetbare Twinky op de planeet bemachtigen. Hoorde ik daar iemand ‘flinterdun’ zeggen?  De review van deze film afsluiten doen we echter met een teaser van jewelste. De prent bevat immers de cameo der cameo’s: een groot acteur zal in hoogsteigen zombiepersoon uw beeldscherm teisteren. Zeker iets om naar uit te kijken!       

BEELD EN GELUID
Het begin van elke geslaagde transfer is het behouden van de originele beeldverhoudingen. Bij Zombieland is dit niet anders en krijgen we alles op het netvlies geprojecteerd in het oorspronkelijke 2:40.1-beeldformaat. Een goed zwartniveau, veel detail in de schaduwen en geen beschadigingen op de print. Daartegenover staan fletse kleuren (qua sfeerschepping uiteraard een opzettelijke keuze van de regisseur) en af en toe een klein beetje edge enhancement. Al bij al een bevredigende beeldtransfer. 
Zombieland bevat een leuke soundtrack. Klassiek en (stevige) rock volgen elkaar naadloos op en vervolledigen de film op een sublieme manier. De 5.1-geluidstrack vult dus een stevig paar schoenen en doet dit gelukkig op een meer dan geslaagde manier. De dynamiek van de muziek is prachtig, ze bevat veel detail, heeft een passend volume en ook de basklanken zijn perfect uitgebalanceerd. Tijdens de spannende scènes en de actie worden de surrounds voortdurend aangesproken. Over het algemeen kunnen we spreken van een agressieve, zij het toch beheerste track.

EXTRA'S
De extra’s starten met een leuk audiocommentaar, ingesproken door niet minder dan 5 personen. Woody Harrelson en Jesse Eisenberg zijn de acteurs van dienst. Regisseur Ruben Fleischer en schrijvers Rhett Reese en Paul Wernick vullen het tweetal aan. De track bevat veel nuttige info, maar blijft toch voldoende speels en luchtig om niet te vervelen. ‘In Search of Zombieland’ is een soort ‘making-of ‘ en slaagt erin om in verschillende interviews (samen ongeveer 16 min.) ons een blik achter de schermen te gunnen. Het meest interessante uit deze making-of is het stukje waaruit we iets meer leren over de gebruikte speciale effecten. 'Zombieland is Your Land’ spitst zich een kleine 12 minuten lang toe op de locaties. Ondermeer de sets, maar ook de creatie van de apocalyptische landschappen worden erin besproken. Voorts zijn er nog 5 promotrailers aanwezig, 7 verwijderde scènes en kunnen we de ontwikkeling volgen van de speciale effecten uit 4 verschillende scènes. Al bij al een mooi pakket bonusmateriaal.

CONCLUSIE
De balans van Zombieland helt over naar de positieve kant. Alhoewel het verhaal flinterdun is en één van de hoofdacteurs tekortschiet, levert de film genoeg grappige momenten en voldoende gore op waardoor we ons uiteindelijk toch kostelijk geamuseerd hebben. Neem daarbij de cameo van het jaar, een zombieclown, de geslaagde beeld- en geluidstransfer plus een mooi dosis extra’s en de rekening is snel gemaakt. De twijfelaars: zeker huren. De fans van het genre: aanschaffen die handel!cover
Studio: Sony Pictures HE

Regie: Ruben Fleischer
Met: Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Abigail Breslin, Emma Stone

Film:
7,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2009

Leeftijd:
16

Speelduur:
84 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
2.40:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
o.a Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar
• 3 Featurettes
• 7 Verwijderde Scènes
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij