:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DIE HARD 2 - DIE HARDER
DIE HARD 2 - DIE HARDER (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-08-31
FILM
Ditmaal moet John McClane (Bruce Willis) het opnemen tegen een terreurgroep die tracht de rechtse dictator Esperanza (Franco Nero), uit de gratie gevallen in de Verenigde Staten en centrale spilfiguur in de internationale drughandel, te bevrijden bij zijn uitlevering. De leider van de groep, kolonel Stuart (William Sadler), heeft zich verschanst in een oud kerkgebouw in de buurt van de luchthaven, vanwaar hij de controle over de electronica van Dulles Airport heeft overgenomen. Indien hij tegengewerkt wordt, of indien men niet aan zijn eisen tegemoet komt, voert hij verkeerde informatie aan de vliegtuigen boven Washington, en om te tonen dat het hem menens is laat hij alvast een Brits toestel met een paar honderd inzittenden crashen. In één van de vliegtuigen zit Johns vrouw Holly (Bonnie Bedelia), wat concreet betekent dat de terroristen McClane in een pissed off state tegenover zich krijgen. Er zal dus weer wat gemotherfuckerd worden...

De moeder van alle actiefilms, Die Hard, heeft nog een jonger zusje (drie zelfs). Afgezien van een wissel in de regisseursstoel - John McTiernan werd ingeruild voor de Fin Renny Harlin - bevat de film meer van hetzelfde: gevaarlijke terroristen neerschieten op kerstavond. Eenvoudig maar briljant, je moet er maar opkomen. En wat verwachten we van een sequel? Meer actie? Check. Lelijkere schurken? Check - Eéntje ziet er zelfs uit als de lelijke bastaardbroer van Fidel Castro. Meer doden? Dubbel check. Het nieuwe is er uiteraard wel een beetje af: Die Hard verlegde de bakens van de R-rated actiefilm al redelijk wat, waardoor het ineens een stuk moeilijker was voor Harlin om zijn voorganger te overtreffen. How can the same shit happen to the same guy twice, vraagt McClane zich af. En dan nog tweemaal op kerstavond op de koop toe. Hoe vaak slaat de bliksem op dezelfde plaats in, denk je dan. Met sprekend gemak past Bruce Willis nog eens de als gegoten zittende symbolische handschoen aan waarmee hij zichzelf transformeert tot de cynische, oneliners spuwende wijsneusflik John McClane. In nagenoeg dezelfde situatie als in de eerste film, waarbij het niet McClanes voornaamste motief is om het recht te dienen, maar om zijn vrouw uit een hachelijke situatie te redden, maar met een luchthaven in plaats van een wolkenkrabber.die kreunt onder een knoert van een sneeuwstorm, probeert Renny Harlin dezelfde claustrofobische sfeer te creëren als in de eerste film van deze franchise. Ook dezelfde clichés worden bovengehaald: de autoriteiten van de luchthaven zijn hopeloos onbekwaam, er zitten mollen in de entourage van McClane en als Uncle Sam ingrijpt - ditmaal in de gedaante van de Marine in plaats van het FBI - maakt die er mogelijk nog een groter zooitje van dan het al was. Toch kraakt de film niet onder hetzelfde soort metaalmoeheid die al eens weerklinkt wanneer men een succesvolle sequel tracht te brouwen met dezelfde ingrediënten. Die Hard 2: Die Harder bevat nog voldoende surprise-elementen om de kijker gedurende twee uur op het puntje van zijn stoel te houden en geamuseerd popcorn te laten vreten terwijl er langs alle kanten vliegtuigen neerstorten als dooie vliegen. Compromissen over het expliciet grafischekarakter van sommige scènes zijn (opnieuw) niet gesloten: het (nep)bloed spat rijkelijk in het rond en er wordt al eens een hoofd vermorzeld.

BEELD EN GELUID
Die Hard 2: Die Harder vergaat het op Blu-ray iets beters als op dvd. Het feit dat de film uit het begin van de jaren 90 dateert met technieken die eerder in de jaren 80 thuishoren, laat zijn sporen na en niet bij elke film is zo'n digitale schoonmaakbeurt wenselijk of effectief. Bij Die Hard 2 is het een dubbeltje op zijn kant: de film ziet er beter uit dan op eender welk ander medium, maar in het fijnste detail durft het al eens onderbreken. Zo ziet de scène waarin [spoiler]McClane uit de schietstoel wordt geschoten[/spoiler] er behoorlijk artificieel uit en maakt de scherpe code mogelijk nog wat duidelijker dat het hier om een goedkope trucage gaat. Langs de andere kant is er bij het draaien van de Die Hard-films nog de nodige aandacht besteed aan het werken met echte stunts in plaats van computernmodellen, wat betekent dat er toch nogal wat realistische scènes in de prent  zitten die op high definition vrij goed scoren. De beste verbetering is echter die van de close-ups, die er nu werkelijk goed gedetailleerd uit zien. De kleurenbalans is niet helemaal fijn afgesteld, zo zijn rood en blauw, bijvoorbeeld op politiewagens, duidelijk overmatig aanwezig. De huidtinten zijn dan weer wat gelig en ongezond. Het contrast is best aanvaardbaar en echte artefacts zijn er niet, alhoewel ik er mijn hand niet voor in het vuur durf te steken dat de laatste printbeschadiging weg is. Het beeld is nogal grainy, maar dat draagt eerder bij tot de authentieke beleving van de film dan tot het verknoeien ervan. De DTS-HD Master Audio 5.1 klinkt net als bij zijn voorganger Die Hard luid en obtrusief, waardoor de dialogen nogal eens verzuipen in de schietpartijen en de muziekscore van Michael Kamen af en toe een klein beetje vervormd klinkt. De geluidsmix mocht een beetje evenwichtiger zijn.
 
EXTRA'S
Ditmaal zijn (om ruimtelijke redenen?) toch alle extra's van de dvd gehaald en toegevoegd zoals het hoort. Er is vooreerst een vrij uitgebreide commentaartrack door de (toen) jonge regisseur Renny Harlin, die aan het begin van zijn carrière heel wat interessante visies over het maken van film ons kan delen. Vier verwijderde scènes (8 min.) bieden niet echt nieuwe inzichten en die met het kinderkoor op de luchthaven is zelfs gênant en hoort niet in een Die Hard-film thuis.

Dan volgen er enkele making-of-documentaires. HBO First Look (23 min.) bevat het promotionele standaardpraatje dat misschien fans zal plezieren, maar dat anno 2010 zeker niet meer volk naar de cinema zal lokken. Dan volgt een Making Of Featurette (4 min.) die vooral een ingekorte versie van bovengenoemde HBO special is. In The Bad Guys (7 min.) krijgen we een kort overzicht van de slechteriken uit de film en wordt onder meer William Sadler geïnterviewd. Breaking The Ice (4 min.) gaat over de scène waarin McClane de slechteriken najaagt op een sneeuwscooter.Chaos On The Conveyor Belt (8 min.) vertelt ons in detail de opbouw van de eerste scène waarin McClane zijn revolver trekt. Het interview met Renny Harlin (7 min.) is wat aan de saaie kant.

Dan volgen er drie Visual effects breakdowns: "Ejector seat" (3 min.), "Airport runway" (2 min.) en "Storyboard sequence" (3 min.), waarin we de opbouw van de speciale effecten laag na laag  te zien krijgen. In de drie Side by side comparisons gebeurt ongeveer hetzelfde en bekijk je een beeld in verschillende stadia van de opname. Het gaat om "Chopper" (1 min.), "Air plane models" (3 min.) en de apotheotische "Wing fight" (2 min.) De bonussectie wordt aangevuld met 4 trailers & 2 tv-spots, alsook voor wat cross-promotionele trailers. U mag zelf raden voor welke films.
 
CONCLUSIE
Die Hard 2: Die Harder is qua extra's beter bedeeld dan zijn oudere broertje, maar is inhoudelijk net een klein beetje minderwaardig ten opzichte van het grensverleggende origineel. Echte Willis-fans zullen echter deze opmerkingen laten voor wat ze zijn en de hele collectie in huis halen.coverStudio: Fox

Regie: Renny Harlin
Met: Bruce Willis, Bonnie Bedelia, William Atherton, Reginald Veljohnson, William Sadler, John Amos, Franco Nero

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1990

Leeftijd:
16

Speelduur:
123 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Hebreeuws, Arabisch, IJslands, Portugees, Grieks, Tsjechisch
Extra's:
• Commentaartrack door de regisseur Renny Harlin
• 4 verwijderde scènes
• Documentaire "HBO First look"
• Documentaire "Making of"
• Documentaire "The bad guys"
• Documentaire "Breaking the ice"
• Documentaire "Chaos on the conveyor belt"
• Documentaire "Interview with Renny Harlin"
• Documentaire "Visual effects breakdown: Ejector seat"
• Documentaire "Visual effects breakdown: Airport runway"
• Documentaire "Visual effects breakdown: Storyboard sequence"
• Documentaire "Side by side comparisons: Chopper"
• Documentaire "Side by side comparisons: Air plane models"
• Documentaire "Side by side comparisons: Wing fight"
• 4 trailers & 2 tv-spots
• Cross-promotionele trailers
• Weblinks

Andere recente releases van deze maatschappij