:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SLIDERS - SEIZOEN 5
SLIDERS - SEIZOEN 5
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-09-20
SERIE
Met de sciencefictionreeks Sliders gaat het na vijf seizoenen van kwaad naar erger. Na het vierde seizoen werd acteur Jerry O' Connell, nochtans de spilfiguur van de reeks, bedankt voor bewezen diensten, ook al omdat zijn artistieke en daaraan gekoppelde financiële eisen de pan uitswingden. In seizoen 4 had O'Connell zelfs gevraagd (én gedaan gekregen) dat zijn broer Charlie een rolletje voor zijn rekening mocht nemen, maar die werd samen met hem aan de deur gezet waardoor de vaste cast bij het begin van dit seizoen effectief gehalveerd is. Na Sabrina Lloyd en John-Rhys Davies bleef daardoor van de originele cast alleen nog Cleavant Derricks over, die eigenlijk in het eerste seizoen alleen maar was binnengehaald als funny sidekick.

De plottwist die als een wit konijn uit een hoge hoed tevoorschijn werd getoverd in The Unstuck Man toont nog maar eens dat Hollywood-schrijvers over onbeperkt talent beschikken als het erom gaat de laatste druppel melk uit de uier van de koe te wringen, nadat het beest feitelijk al klinisch dood is. Middels de één of andere wending in het verhaal die ik na drie keer bekijken nog niet helemaal door heb (en ik ben nochtans een sci fi buff), versmelt Quinn om de één of andere reden met een andere Quinn Mallory uit een andere wereld, die compleet niet op hem lijkt, wat in de eerste plaats een handig alibi is om een compleet nieuwe acteur (Robert Floyd) in de reeks te schrijven, eerder dan te proberen een goed ingebette verhaallijn te verzinnen. Van Colin Mallory wordt er feitelijk geen melding meer gemaakt, behalve dat hij ergens in de plooien tussen de dimensies is blijven steken en dat er van hem nooit meer iets vernomen is - amen. Om van het drietal weer een viertal te maken wordt er nog een personage, doctor Diana Davis (Tembi Locke), bijgesleurd die - how convenient - toch wel net fysicus van beroep is en dus dienst kan doen als reservewiel om de wetenschappelijke kruiwagen te depanneren - lees: uitleg te debiteren die normaal voor het personage Quinn was voorzien. Om de fans van het eerste uur te lijmen, wordt er regelmatig gerefereerd naar afleveringen van vorige seizoenen (dinosaurusje hier, Kromaggje daar...). Jammer genoeg zijn het gros van de afleveringen stand alone-episodes, want het is altijd interessanter dat er eens in de verhaallijnen iets meer wordt verteld over de achtergronden van het sliden, of dat de zelfverklaarde wetten van het sliden weer eens met voeten worden getreden. In de aflevering Requiem krijgen we zelfs uitsluitsel over het nare lot dat Wade Wells ten deel is gevallen bij de overgang van seizoen 3 naar seizoen 4. Voor de aflevering werd zelfs Sabrina Lloyd aangezocht om haar stem te lenen - de actrice is echter door een handigheidje in het scenario vervangen door een stand-in, omdat Lloyd als gevolg van contractuele redenen niet meer mocht verschijnen.

De eerlijkheid gebiedt ons echter om te zeggen dat de omstandigheden nooit gunstig zijn geweest voor Sliders. De combinatie van de gedwongen verhuis naar SciFi Channel en het vertrek van het meest kleurrijke personage uit de reeks - John-Rhys Davies - heeft de serie uiteindelijk de das omgedaan. De producenten hebben het wel zeer onhandig gespeeld, en ook hebben bedenkers Tracy Tormé en Robert Weiss hun geesteskind laten verkommeren. Het einde van de reeks komt wat rommelig over. Tijdens het filmen werd er namelijk van uitgegaan dat er ook nog een zesde seizoen zou komen, maar ook SciFi Channel zag zich genoodzaakt om de reeks on hiatus te plaatsen.

Dat de bioscoopfilm er nooit is gekomen, is waarschijnlijk het equivalent van het intrappen van een open deur. Zo eindigt de ooit veelbelovende reeks op een hellend vlak ingesmeerd met bruine zeep.
 
AFLEVERINGEN
Disk 1:
71. The Unstuck Man
Maggie en Rembrandt geraken Quinn en Colin kwijt tijdens een slide waarin ze in een wereld terechtkomen waar de transdimensionaliteitswetenschapper Oberon Geiger (Peter Jurasik) experimenteert met het samenvoegen van parallelle werelden. Per ongeluk heeft hij Quinn samengevoegd met die andere Quinn Mallory uit zijn eigen wereld, een nederig laboratoriumproefkonijn. De Sliders moeten Geigers assistente Diana Davis overtuigen dat Geiger met zijn experimenten behoort te stoppen.
 
72. Applied Physics
Mallory heeft last van de interactie tussen zichzelf en zijn gespleten persoonlijkheid. Dianagaat na of ze op het departement fysica van de universiteit een machines kan vinden om de persoonlijkheidsstoornissen te stoppen. Daar ontmoet ze haar eigen dubbelgangster, die nogal een woelig privéleven heeft met een ex-man en een kind. Diana probeert haar leven weer op de rails te krijgen, maar knoeit daarbij met de ruimte-tijdcontinuïteit.
 
73. Strangers And Comrades
De Sliders belanden op een astroïde waar een regiment soldaten een loopgravenoorlog uitvecht met de Kromaggs. De Kromaggs stellen een wapenstilstand voor, maar die wordt bedreigd als er op hun wereld een wapen blijkt te zijn dat hun ras van de kaart kan vegen, maar dat uiteindelijk ook het einde van de mensheid betekent.
 
Disk 2:
74. The Great Work
Een kloosterorde die geleid wordt door de nurkse vader Abraham (Granville Van Dusen) werkt naarstig aan wat ze zelf het Grote Werk noemt, een encyclopedie van alle menselijke kennis van vóór de tijd dat de beschaving onder de voeten werd gelopen door de barbaarse Volgans. Maggie is gewond en ons viertal moet noodgedwongen in het klooster blijven.

75. New Gods For Old
Mallory geraakt bij de slide gewond en komt vanuit een wereld waarin religie strikt verboden is in een wereld terecht waarin deze juist goed gedijt. Als geneesmiddel moet hij van een gewijde vloeistof drinken, maar het gevolg is wel dat hij een deel van zijn individuele vrijheid opgeeft en een deel wordt van een groter spiritueel geheel.
 
76. Please Press One
Het megaconglomeraat Data Universal bepaalt het volledige consumptiepatroon. Mensen met een streepjescode in de hand worden aangemoedigd om zo veel mogelijk te consumeren en leningen aan te gaan. Wanneer Maggie aan een snackautomaat probeert een versnapering los te peuteren, wordt ze door een dievenwagen opgezogen en naar een heropvoedingskamp gestuurd waar ze moet leren nóg meer te consumeren
 
77. A Current Affair
Wanneer Maggie op een onbewaakt ogenblik struikelt en in de handen van president Williams (Eric Pierpoint) landt, maakt de pers van een mug een olifant en smeert de zgn. buitenechtelijke affaire van de president breed uit. De entourage van de president dikt het verhaal nog wat aan om de aandacht af te leiden van de oorlog die de Verenigde Staten met Zwitserland voeren.
 
Disk 3:
78. Java Jive
In een wereld waar de sfeer van de drooglegging van de jaren 20 hangt, is cafeïne hét verboden middel bij uitstek. In de nachtclub van zangeres Angie Morgan (Jennifer Leigh Warren) wordt er naarstig cafeïne gedeald, maar ze geraakt in de problemen als haar pianist, undercoveragent Harrell (Shane Stevens), wordt neergeschoten door de dubbelganger van Remmy.
 
79. The Return Of Maggie Beckett
Maggie belandt in een alternatief van haar geboortestad, waar ze als een heilige vereerd wordt omdat ze één van de eerste mensen was die op de planeet Mars heeft gewandeld. Helaas is het ruimteschip Intrepid, waarmee de eerste Marsexpeditie werd uitgevoerd, nooit naar de aarde teruggekeerd, maar ergens onderweg verloren gegaan.
 
80. Easy Slider
De Sliders komen terecht op een wereld waar olie niet langer wordt gebruikt als fossiele brandstoffen voor vervoermiddelen. De wagens rijden er allemaal op waterstof. Een hardnekkige motorbende, die voor zichzelf het recht opeist om alsnog rond te snorren met fossiele brandstof, pleegt vaak overvallen op olietransporten. Rembrandt, Diana en Maggie laten zich inlijven als olietransporteurs; Mallory wordt echter verliefd op Sam (Lisa Akey), de clandestiene leider van de motorbende De Smokers. Die wil de overval van het jaar plegen...
 
81. Requiem
Rembrandt wordt geplaagd door nachtmerries die hem doen terugdenken aan Wade Wells. Wade leeft nog altijd in een broedkamp van de Kromaggs. Ze maakt deel uit van een nieuwsoortig wapen waarmee er naar elk willekeurige wereld kan worden geslided. Rembrandt ziet het als zijn taak om opnieuw te proberen om haar te bevrijden.
 
Disk 4:
82. Map Of The Mind
De Sliders komen in een gekkenhuis terecht waar Diana tijdens een opstand prompt tot de inmates gerekend wordt en opgesloten, terwijl Mallory zich kan voordoen als behandelend arts, tenminste zo lang zijn leugentje geloofd wordt. Maggie en Rembrandt ontdekken dat op deze wereld kunstzinnigheid als een mentale afwijking wordt beschouwd. Al wie enige artistieke aanleg heeft, wordt aan een machine gekoppeld die de breinactiviteiten van hersenhelft verandert.

83. A Thousand Deaths
Het bedrijf Einman heeft een attractiepark waar je tegen betaling je dromen in een virtuele wereld kan beleven: Rembrandt wil graag een jarenzeventigagent spelen en Mallory wil in de Amerikaanse Burgeroorlog onder generaal Lee dienen. De meisjes hebben geen zin in zulke jongetjesspelletjes en Diana en Maggie laten zich eens goed gaan in een wellnesscentrum. Helaas zit er een reukje aan de heke zaak.
 
84. Heavy Metal
De Sliders belanden in de zee en worden gelukkig opgepikt door een koopvaardijschip. Omdat er op deze wereld geen aluminium bestaat, is vliegverkeer maar heel beperkt en doet de scheepvaart gouden zaken. Jammer genoeg trekt die ook piraten aan. Maggie wordt op zo'n exemplaar (Robert Cuccioli) verliefd, maar bij het aanpappen met piraten is het de Sliders eigenlijk te doen om op een gemakkelijke manier opnieuw binnen de straal van hun Slide-gebied te geraken, want hun schip gaat feitelijk naar Honolulu.
 
85. To Catch A Slider
Het kristal van de timer is uitgeput en de Sliders proberen op een filmfestival een nieuw exemplaar te versieren. De prijs ligt echter boven hun budget en dus schakelen ze over op plan B. Mallory wordt de nieuwe boytoy van seksgodin Monique Mansfield (Lisa Stahl Sullivan), terwijl Diana niet nee zegt tegen een etentje met edelsteenvertegenwoordiger Grant Curtis (Todd Kimsey). Alleen verkoopt Curtis geen stenen, hij moet ze bewaken voor de verzekering.
 
Disk 5:
86. Dust
De Sliders vinden wat er nog rest van het Chandler-hotel op een archeologische site. De professor die de opgravingen leidt, Jack Bigelow (Ken Jenkins), vindt in de ruïnes het ingevroren lichaam van een man en wil een autopsie uitvoeren. De arbeiders op de site zijn het daarmee echter niet eens.
 
87. Eye Of The Storm
De Sliders belanden op een wereld die zich in het oog van een magnetische storm bevindt en die alsmaar kleiner wordt. Ze worden er opnieuw geconfronteerd met doctor Geiger, die beweert dat hij een middel kent om Quinn en Mallory opnieuw van elkaar te scheiden.
 
88. The Seer
Wanneer de Sliders denken terug te keren naar hun wereld, belanden ze in een wereld waar ze het middelpunt van de belangstelling zijn en waar een helderziende (Roy Dotrice) al hun avonturen heeft gevolgd. Zijn dochter (Jennifer Hetrick) denkt daar munt uit te kunnen slaan. De Ziener heeft echter ook voorspeld dat hun volgende slide hun laatste zal zijn, want dat ze de wereld aan de overkant niet zullen overleven.
 
BEELD EN GELUID
Ook het laatste seizoen heeft slechts een matige beeldkwaliteit, waarin hikjes, gebrek aan scherpte en afgewassen kleuren de ordewoorden zijn. Om de kantjes er helemaal af te lopen heeft Universal - opnieuw - een Franstalige master gebruikt, zodat de openings- en eindcredits ééntalig Frans zijn. De titel van de aflevering wordt wel telkens afgedekt met een zwarte banner waarop de naam van de aflevering in het Engels staat, maar het draagt er zeker niet toe bij dat de reeks minder goedkoop oogt. Maar toch: de originele beeldband niet gebruiken is één van de unforgivable curses en daar staat bij Dvd Info gewoontegetrouw als sanctie een halvering van de score op. De 2.0-geluidstrack is nog min of meer aanvaardbaar, alhoewel de PAL-speedup bij momenten ergerlijk is en er hier en daar serieuze hiaten in de geluidsband zitten. Waarvoor de reeks overigens een +16-logo verdient, is me een compleet raadsel; Het Liegebeest is een stuk griezeliger.
 
EXTRA'S
De extra's zitten samen met de acteur die Quinn speelt in een wormhole en bevinden zich op de planeet Zork.
 
CONCLUSIE
Het open einde waarmee het laatste seizoen van Sliders besluit, doet de reeks en de fans geen recht aan, alhoewel de laatste aflevering, The Seer, briljant is wegens zelfspot. De technische kant van de dvd is niet goed, vooral het gebruik van Franse masters is een onvergeeflijke fout.cover
Studio: Universal

Regie: Guy Magar, David J. Eagle, Richard Compton, Reza Badiyi, Paul Lynch, Jeff Woolnough, Peter Ellis, David E. Peckinpah, Paul Raimondi, Reynaldo Villalobos, Paul Cajero
Met: Cleavant Derricks, Kari Wuhrer, Robert Floyd, Tembi Locke

Film:
5,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
1,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1999

Leeftijd:
16

Speelduur:
653 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij