:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KLEINE PRINSES - KASTEELGEHEIMEN
KLEINE PRINSES - KASTEELGEHEIMEN
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-10-11
SERIE
Als u in huis kleine meisjes heeft die in hun "prinsessenperiode" zitten, zou het kunnen zijn dat u met deze dvd-reeks geconfronteerd wordt. Kleine Prinses is een boekenreeks van illustrator Tony Ross, eerder bescheiden van opzet. Het hoofdpersonage, een jong egocentrisch en verwaand wicht, is feitelijk een slecht rolmodel. Aan elk van haar misdragingen is er uiteindelijk wel een zedenles verbonden, maar om in deze simplistische opzet nu al dadelijk over een educatief randje te gaan spreken, zou ons te ver voeren. Mijn voornaamste bezwaar is dat de tekeningen te lelijk zijn, en in vele opzichten lijken op de vermaledijde oostbloktekenfilmpjes van weleer. Ook de nevenpersonages - de admiraal die bijvoorbeeld in een zwembandje rondloopt en de koningin die wel de nicht lijkt van Ma Flodder, hebben niets van esthetisch evenwicht meegekregen. Als tegengif voor die afgelikte, steriele Disneyprinsessen kan deze reeks tellen, maar er is jammer genoeg niet veel moeite in de animatie of in het vinden van een plezierig scenario gestoken, en daar klapt dan het hele kaartenhuisje mee in elkaar. De openingscredits zijn nogal aan de irritante kant - we worden, voor wie het nog niet mocht weten, rond de oren geslagen met het bericht dat het over de kleine prinses gaat - het zou ons verbazen dat het over een bejaarde, incontinente ridder ging. Enkele van de zinssneden zijn té Noordnederlands naar onze zin. De enige originele invalshoek is dat de onzichtbare verteller soms met de personages begint te converseren.

AFLEVERINGEN

Prinsessenstreken
1. Ik weet niet wat ik wil worden
De prinses heeft haar dieren als ballerina verkleed. Een carrière als ballerina zit er echter voor haar niet in, want ze wil iets anders worden - maar wat? Alleszins moet het een job zijn waarbij iedereen voor haar springt als ze iets vraagt. Ze besluit een dagje alle jobs van haar personeel over te nemen, om te zien wat ze het leukste vindt. Maar uiteindelijk roept ze haar ouders erbij, die haar adviseren om datgene te doen wat ze het leukst vindt. En laat dat nu toch net prinses zijn!

2. Ik wil fluiten
De prinses wil graag leren fluiten, maar er komen alleen maar ondefinieerbare zevergeluidjes uit. Ze zoekt iemand die het haar wil leren. Maar er zijn nog interessante trucjes die ze zou willen leren, zoals flapperen met haar oren, die ook al niet lukken... Papa heeft gelukkig nog ergens een fluitje liggen, maar dat is niet hetzelfde. De prinses concentreert zich dan maar op het laten van armscheten.

3. Ik wil nog niet naar bed

De prinses hangt liever nog wat in een boom dan naar bed te moeten. En eens dat ze toch naar bed is gevlogen bedenkt ze duizend-en-één excuses om terug uit haar bed te mogen: een glas drinken, nar het toilet, bang zijn van de schaduwen... Uiteindelijk belandt de prinses niet alleen in haar kamer: de hofdame komt bij haar slapen. Maar die snurkt zo vreselijk!

4. Ik wil geen hulp

De prinses vindt het al niet leuk om 's morgens bij het eten aangekleed te worden, of haar ontbijt voorgesneden te krijgen. Daarom zegt ze dat ze nergens meer mee geholpen worden. Vader beslist dat de prinses een lesje verdient, en ze moet haar boontjes zelf maar doppen... maar dat blijft uiteraard niet goed gaan; vooral het onderhouden van haar huisdieren loopt niet van een leien dakje. De spin in de wasbak is echter wel de druppel die de emmer doet overlopen.

5. Ik wil mijn tand

De prinses pocht tegenover iedereen die het wil met haar goede gebit. Jammer genoeg staat er een melktand op het punt uit te vallen. En laat dit nu net gebeuren wanneer er een groepsfoto van de familie wordt genomen. De prinses voelt zich door en door beschaamd om zich nog in het openbaar te vertonen, dus maken haar ouders haar het fabeltje van de tandenfee wijs.

Kasteelavonturen
1. Ik wil niet in bad
De prinses heeft zich in de kast verstopt om toch maar niet in bad te moeten, maar het kamermeisje weet haar wel te vinden. Aan haar modderige snuit te zien is het echter écht welk nodig. Maar: het bad is te koud, het bad is te warm, en wanneer het kamermeisje even niet kijkt probeert ze er met een kattenwasje vanaf te komen. Eén dag krijgt ze uitstel, en de volgende dag probeert ze zich zo proper mogelijk te houden. Om geen water in haar ogen of neus meer te krijgen, gaat ze in bad met een duikersuitrusting.

2. Mag ik hem houden?

De hond Sproet springt in de vijver en ruïneert zo de picknick. In het glas van de prinses zit er echter een kikkervisje, en de prinses wil ze per se houden. De kat heeft echter ook een zekere interesse voor het kikkervisje. Het kikkervisje wordt echter een kikker, en de prinses denkt dat het een monster is dat het kikkervisje heeft opgegeten. Een kikker als huisdier houden is echter niet zo evident.

3. Ik heb het niet gedaan

De prinses maakt nogal wat rommel, en kan de schuld op de hond Sproet schuiven. Wanneer Sproet echter voor zijn wangengdag gestraft wordt, kan de prinses niet anders dan toegeven dat zij de rommel heeft gemaakt.

4. Ik maak de taart

De prinses wil een taart makken voor de verjaardag van een kasteelwachter, maar één en ander loopt compleet in het honderd.

5. Wat is er mis met Gilbert?

Gilbert is de teddybeer van de prinses, Die op tijd en stond ook wel eens de wasmachine in moet. En tja, dan staat het kasteel in rep en roer.

Prinsessenrijk

1. Ik wil mijn fopspeen
De vader van de prinses is het beu dat zijn dochter nog voortdurend met een fopspeen rondloopt. Op een nacht wordt het fopspeen gepikt, en zet de prinses het kasteel in rep en roer tot het kleinood terug is. Om het goede voorbeeld te geven stopt onder meer de koningin met chocolade eten en de dienstmeid met lippenstift. Wie zal dat het langst uithouden?

2. Ik wil mijn tent

De prinses heeft een tent gemaakt van de lakens. Maar de lakens worden door de dienstmeid terug in beslag genomen; de prinses gaat op zoek naar andere materialen om een tent uit te maken. Helaas is ze niet regenbestendig...

3. Ik wil niet opruimen

Niets is frustrerender als een heel kasteel voor je knuffel bouwen, om dan 's avonds te moeten horen dat je het terug moet afbreken voor het slapengaan... De koning en de koningin gaan ermee akkoord dat de prinses niet meer moet opruimen... een potje omgekeerde psychologie om te zien wie er het het langst gaat uithouden. Uiteraard duurt dit totdat de prinses haar knuffel Gilbert kwijt is in die stapel rommel.

4. Ik wil een trompet

De vader van de prinses heeft een muziekdoos gekocht, waar hij danig geobsedeerd door is. De prinses ziet door zijn verdeelde aandacht zijn kans schoon om datgene te vragen wat ze altijd wilde hebben, maar nooit had gekregen: een trompet. Echter, een trechter zal voorlopig moeten dienen...

5. Ik wil niet delen

De prinses jaagt een eend uit haar grote opblaasbad, en de prinses denkt er niet aan om haar speelruimte met het dier te delen. Maar wat haar nog meer irriteert is dat op de duur ook de koning, de koningin en de hele hofhouding verkoeling komen zoeken in haar opblaasbadje, want ze wordt er uitgeduwd.

BEELD EN GELUID

Kleine Prinses is een vrij simpele tekenfilm, waarbij overigens ook nog eens de speelduur van een 55-tal minuten per disk, zij het dat het om single layers gaat, geen hinderpaal vormt voor het uitbrengen van een goede beeldkwaliteit. Het beeld is naar moderne standaarden in 16:9 opgenomen, en ziet er inderdaad uit als een stel kindertekeningen, wat naar ik mag aannemen de bedoeling is. De Stereo 2.0-track is meer dan voldoende om de dialogen te onderstrepen.

EXTRA'S

Deze disks bevatten geen bonusmateriaal.

CONCLUSIE

Kleine Prinses is duidelijk een element in de niet aflatende stroom goedkope tekenfilms die inspelen op de hype van het ogenblik. Technisch is er aan deze boxset niets op te merken, maar de verhaaltjes zijn echt wel té stompzinnig voor hun doelpubliek.


cover



Studio: Memphis Belle

Regie: Edward Foster
Met: Hein van Beem, David Cantens, Anna Davidson, Tim Grommé, Sander de Heer, Bas Keijzer, Kiki Koster, Lucie de Lange, Just Meijer, Nine Meijer, Remco Nagel, Jan Nonhof, Sjoerd Oomen, Wim Van Rooij, Hymke De Vries, Donna Vrijhof

Film:
4/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Jeugdfilm

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
20008

Leeftijd:
AL

Speelduur:
165 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789089414786


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij