:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NOT QUITE HOLLYWOOD
NOT QUITE HOLLYWOOD
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2010-10-18
DOCUMENTAIRE
Not Quite Hollywood: The Wild, Untold Story Of Ozploitation! (in de Benelux uitgebracht als Not Quite Hollywood) vertelt, zoals de originele titel al aangeeft, het wilde, on-vertelde verhaal van de Ozploitation, een term die bij de meeste DVD Info-bezoekers waarschijnlijk niet onmiddellijk een belletje zal doen rinkelen. Ozploitation is de verzamelnaam voor de exploitationfilms die vooral tijdens de jaren 70 en 80 in Australie zijn gedraaid. Terwijl de meeste exploitationsubgenres een naam kregen in functie van het (hoofd)thema (Blaxploitation, Nunsploitation, Bruceploitation, Sexploitation, Nazisploitation, om er maar een paar op te noemen) verwijst de term Ozploitation naar de geografische oorsprong van de films. Binnen het subgenre vind je dus zowel actiefilms, komedies, horror, martial arts, etc.

Not Quite Hollywood is een erg leuke documentaire die is samengesteld uit interessante, korte interviews met een aantal van de belangrijkste protagonisten uit het genre (regisseurs, producenten, cameramannen, stuntmannen en acteurs) en een erg leuk aanbod van scènes uit een aantal van de beste en / of meest belangrijke Ozploitation-films. Grofweg kan Not Quite Hollywood worden opgesplitst in vier delen: een korte geschiedenisles over de Australische filmindustrie, een deel over de (bloot)komedies, een deel over de horrorfilms en een deel over de actiefilms.

Liefhebbers van “genrecinema” zullen dankzij Not Quite Hollywood zeker een aantal pareltjes (her)ontdekken. Terwijl de meeste exploitationsubgenres redelijk goed vertegenwoordigd zijn op dvd, is dit bij het Ozploitation-subgenre jammer genoeg heel wat minder het geval. Het kan altijd zijn dat we een aantal films over het hoofd hebben gezien, maar wij telden slechts drie films tijdens Not Quite Hollywood die in de Benelux op dvd uit zijn gebracht: Mad Max (een klassieker die net zoals de sequels zowat wereldwijd is uitgebracht), The Howling III (in een verknipte fullscreen release van RCV) en Harlequin (een release van dubieuze oorsprong die je nog heel zelden tegenkomt in winkels die stock verkopen). Wellicht zijn een deel van de meest interessante Ozploitation-films vroeger nog in Nederland uitgebracht op VHS, maar we kunnen niet onmiddellijk titels opnoemen. Ook internationaal zijn er niet super veel Ozploitation-dvd-releases te vinden, maar we kunnen u wel een aantal mustseetips geven. Als u als exploitationliefhebbers na het bekijken van Not Quite Hollywood geen zin heeft in deze films, dan weten we het ook niet meer:

Long Weekend (Optimum Home, UK)
The Man From Hong Kong (Fortune Star Regio 3 of Madman Entertainment regio 4)
Turkey Shoot (Optimum Home, UK)
Ozploitation volume 1 (Umbrella Entertainment, Australie, regiovrij) met The Adventures Of Barry McKenzie, Turkey Shoot, Harlequin, The Naked Bunyip, Road Games, Night Of Fear, Inn Of The Damned
Ozploitation volume 2 (Umbrella Entertainment, Australie, regiovrij) met Long Weekend, Razorback, Fantasm, Fantasm Comes Again, The Chain Reaction, Stone, The True Story Of Eskimo Nell

BEELD EN GELUID
Logischerwijs schommelt de beeldkwaliteit naargelang de kwaliteit van de gebruikte beelden. Jammer genoeg zijn de meeste exploitationfilms vaak in weinig ideale omstandigheden gebruikt, maar gelukkig ondervinden we hier erg weinig last van tijdens Not Quite Hollywood. De kwaliteit is grotendeels erg goed. Ook over de geluidskwaliteit geen klachten; met de goed verstaanbare dialogen voldoet de track zeker voor een documentaire zoals Not Quite Hollywood.

EXTRA'S
We krijgen maar liefst 72 minuten deleted scenes, zeker een aanrader voor liefhebbers van de film. Jammer genoeg kunnen de verschillende deleted scenes in tegenstelling tot  de Amerikaanse release niet afzonderlijk worden bekeken. Tijdens het MiFF Ozploitation-panelgesprek (19 minuten) komen ondermeer Antony Ginnane, David Hannay en Mark Hartley aan bod. Tijdens Quentin Tarantino with Brian Trenchard (13 minuten) komen de inspiratie en het respect voor elkaar aan bod. We sluiten de extra's af met de trailer. Jammer genoeg moeten we het stellen zonder het audiocommentaar dat te vinden is op de regio 1-release.

CONCLUSIE
Een puike documentaire krijgt een fatsoenlijke release van Filmfreaks: zeker voor exploitationliefhebbers een aanrader!


cover
Studio: Filmfreaks

Regie: Mark Hartley
Met: -

Film:
8/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
16

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Deleted scenes
• Interviews

Andere recente releases van deze maatschappij