:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> VAMPIRE DIARIES, THE - SEIZOEN 1
VAMPIRE DIARIES, THE - SEIZOEN 1 (BLU-RAY)
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2010-12-05
SERIE
Elena Gilbert heeft moeilijke tijden achter de rug. Zij was samen met haar ouders betrokken in een auto-ongeluk – waarbij hun auto in het water belandde – en heeft het als enige overleefd. Elena en haar broer Jeremy wonen sinds de dood van hun ouders bij hun tante Jenna, de jongere zus van Jeremy en Elena’s moeder. Vier maanden na het tragische ongeval begint het nieuwe schooljaar en het is overduidelijk dat Elena en Jeremy daar niet klaar voor zijn. Jeremy is op het verkeerde pad geraakt; hij gebruikt en dealt drugs en is een herrieschopper op school. Elena ziet er ook tegenop om iedereen op school weer te moeten zien, maar zij krijgt gelukkig heel wat steun van haar vriendinnen Bonnie en Caroline. Het enige wat Elena’s zinnen wat kan verzetten is de komst van een nieuwe jongen op school, Stefan Salvatore. Wat zij niet weet, is dat Stefan een vampier is die wel een heel speciale interesse heeft in haar. Elena is immers het evenbeeld van Stefans liefje Katherine van zowat 200 jaar geleden.
Het lijkt wel alsof met de terugkeer van Stefan Salvatore een aantal andere problemen opnieuw zijn opgedoken in het plaatsje Mystic Falls. Het stadje wordt immers geteisterd door een aantal mysterieuze aanvallen van wilde dieren waarbij de slachtoffers volledig leeggezogen achtergelaten worden. En dan duikt ook nog Damon Salvatore, Stefans broer, op uit het niets…

In The Vampire Diaries volgen we voornamelijk Stefan en Elena. Stap voor stap proberen zij de niet aflatende stroom van mysteries te ontrafelen. Wie is Katherine? Hoe komt het dat Elena zo sterk op haar lijkt? Wat heeft Damon te zoeken in Mystic Falls? En welke rol speelt het genootschap The Founders Foundation – een groep van families die al sinds de stichting van Mystic Falls heel wat macht hebben – in heel dit verhaal?

In de hype die er omtrent vampiers is ontstaan de voorbije jaren, heeft ook de serie The Vampire Diaries zijn plaatsje verworven. Al vanaf de eerste aflevering is het duidelijk dat deze serie veel meer het Twilight-publiek beoogt dan True Blood. Het verhaal van The Vampire Diaries richt zich bij uitstek op de bakvissen onder ons. De knappe jonge Elena – die het allesbehalve gemakkelijk gehad heeft – wordt smoorverliefd op de mysterieuze Stefan. Maar ook zijn broer Damon ziet Elena wel zitten. Liefde, mysterie, bovennatuurlijke krachten,… allemaal de juiste ingrediënten voor een typische tienerserie.

The Vampire Diaries heeft niet heel veel nieuws te bieden. Zowel het verhaal als de karakters lijken ons op de één of andere manier wel bekend voor te komen. Zeker de goede vampier Stefan en het perfecte meisje Elena zijn niet meer dan oude wijn in nieuwe kruiken. Gelukkig brengt het personage Damon nog wat leven in de brouwerij. De serie komt heel traag op gang. In de eerste afleveringen lijkt het om niet veel meer te gaan dan het al dan niet van de grond geraken van de relatie tussen Elena en Stefan. Maar daarna krijgt de serie wel iets meer vaart en valt het al bij al nog wel mee.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit in The Vampire Diaries is lang niet altijd wat we zouden verwachten van een Blu-rayversie. Het beeld is niet altijd even scherp en af en toe is het zelfs vrij wazig. Zeker de achtergronden zijn teleurstellend. Kleine haperingen durven, jammer genoeg, ook wel voorkomen. Hoewel er sprake is van surround sound, komt die amper tot zijn recht. Meestal lijkt het geluid gewoon volledig uit de voorste boxen te komen. De bas draagt wel wat bij tot de sfeer, maar meer ook niet. Het aantal momenten dat het surroundgeluid echt opvalt, is op één hand te tellen. Ze zijn ook in een seconde weer voorbij. Qua beeld en geluid kan het een heel stuk beter.

EXTRA'S
Bij sommige aflevering kan je verwijderde scènes bekijken. Behalve het feit dat deze scènes heel kort en totaal irrelevant zijn, valt het voornamelijk op hoe ze geplaatst zijn. De verwijderde scène die je kan selecteren bij bijv. de derde aflevering hoort niet bij die derde aflevering, maar wel bij de volgende. Dat komt best wel bevreemdend over.
Naast de verwijderde scènes zijn er ook nog enkele andere losstaande extra’s. In Into Mystic Falls wordt er door de cast uitleg gegeven over de overgang van de boeken naar de serie. When Vampires Don’t Suck geeft een overzicht van de beeldvorming over vampiers. Deze twee extra’s zijn wel leuk, net als The Vampire Diaries: A new Breed of Vampires, dat meer verteld over de casting van de acteurs. Vampires 101, de webisodes en de bloopers stellen heel wat minder voor.  Voor wie z'n Blu-rayspeler aangesloten heeft op het internet is er ook de BD-Live optie.

CONCLUSIE
Al bij al en achteraf beschouwd valt The Vampire Diaries nog wel mee. De serie heeft alleszins alles in huis om in de smaak te vallen bij een tienerpubliek, wat uiteraard ook de doelgroep is. We zien wel niet in wat de meerwaarde van de Blu-rayversie is voor deze serie: bij het beeld en het geluid is er immers nog heel wat ruimte voor verbetering.


cover
Studio: Warner

Regie: Marcos Siega en anderen
Met: Nina Dobrev, Paul Wesley, Ian Somerhalder

Film:
7/10

Extra's:
8/10

Geluid:
6/10

Beeld:
5/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
12

Speelduur:
990 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1.
Portugees Dolby Digital 2.0


Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Into Mystic Falls: Van boek naar tv-serie
• When Vampires Don't Suck: De populariteit van vampiers en de fans die zo gek op ze zijn
• The Vampire Diaries: A new Breed of Vampires - casting voor de tv-serie
• Deleted scenes
• The Vampire Diaries: Vampires 101 - De Vampierregels
• Audiocommentaar bij de pilot door de regisseur
• The Vampire Diaries: A darker Truth Webisodes
• Second Bite: Bloopers
• Audioboek van de bestseller Vampire Diaries: The Awakening van L.J. Smith (Engels gesproken)

Andere recente releases van deze maatschappij