:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PARTIR
PARTIR
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2010-12-05
FILM
Suzanne Vidal lijkt het helemaal voor mekaar te hebben. Ze is getrouwd met een rijke arts, heeft twee tieners in huis rondlopen en heeft op materieel vlak alles wat haar hartje begeert. Toch mist Suzanne iets in haar leven. In een poging de leegte die haar bourgeoisleven bij haar achterlaat op te vullen, wil ze opnieuw aan de slag als fysiotherapeute. Om meteen haar eigen praktijk te kunnen opstarten, wordt de schuur aan haar huis helemaal gerenoveerd. Doordat haar man Samuel de kostprijs zoveel mogelijk wil drukken, stuurt hun klusjesman de Spaanse loonarbeider Ivan om het werk te doen. Tussen Suzanne en Ivan klikt het vrijwel meteen hoewel ze uit heel verschillende milieus komen.



Wanneer Ivan betrokken raakt bij een ongeluk waarvoor Suzanne zich verantwoordelijk voelt, gaan ze meer en meer tijd samen doorbrengen. Suzanne vervoert de geblesseerde Ivan helemaal naar Spanje zodat hij zijn dochter kan zien en terwijl Ivan werkonbekwaam thuis zit, brengt Suzanne hem bezoekjes. En van het ene komt het andere natuurlijk. Suzanne en Ivan worden hopeloos verliefd op mekaar. Vooral voor Suzanne is de passie die ze voelt voor Ivan een heel nieuw gegeven en in een mum van tijd verliest ze zich helemaal in hun affaire. Op een avond biecht ze alles op aan haar man en die is, zoals te verwachten viel, niet erg opgetogen met het nieuws. Suzanne belooft Samuel een punt te zetten achter de affaire maar al snel wordt het duidelijk dat ze deze belofte niet kan houden. Zij wil hem verlaten maar Samuel laat dat niet toe.



Suzanne is echter vastberaden en ze vindt een manier om te ontkomen aan haar echtgenoot. Even lijkt alles in de plooi te vallen voor het nieuwe koppeltje, maar dat geluk is van korte duur. Samuel geeft zich niet zomaar gewonnen en hij haalt alle middelen uit de kast om Suzanne te dwingen terug bij hem te komen. Hij denkt voornamelijk zijn slag thuis te halen door Ivan en Suzanne in zo'n financiële problemen te brengen dat ze wel moet toegeven. Als dat niet werkt, doet Samuel een ultieme poging. Wanneer Ivan opgepakt wordt voor heling, stelt hij een ruil voor: Ivans vrijheid voor een hereniging met zijn vrouw...



Catherine Corsini regisseerde voornamelijk tv-films en kortfilms. Met Partir levert ze een mooie en erg sfeervolle speelfilm af met een ijzersterke cast. Kristin Scott Thomas zet een schitterende Suzanne neer. Net als Suzanne in de film, liet ook Kristin Schott Thomas Engeland op 19-jarige leeftijd achter zich om in Frankrijk als au pair te gaan werken en ook zij vond hier de liefde, wat meteen ook verklaart waarom deze actrice zo vloeiend Frans spreekt. Naast Kristin Scott Thomas zien we Sergi Lopez - bekend van Pan's Labyrinth, Une Liaison Pornographique en Harry, un ami qui vous veut du bien - als Ivan en Yvan Attal als Samuel. Alle drie de hoofdacteurs leveren een mooie prestatie die zeker bijdraagt tot de kracht van de film.  Partir is zeker geen licht verteerbare film geworden. Al vanaf het begin van de film spreekt uit alle aspecten het naderend onheil en het beklijvende gevoel dat dit oproept, zal blijven hangen tot na het einde.

BEELD EN GELUID

Op het gebied van beeldkwaliteit zit het allemaal wel oké in Partir. Geen fouten of tekortkomingen, maar ook geen verbluffende beelden, wat overigens ook niet nodig is in deze film. Ook het geluid is behoorlijk. Enkel de titelmuziek is wel erg zwaarwichtig, zelfs voor een film als Partir.




EXTRA'S

De dvd bevat enkele extra's, maar die stellen niet al te veel voor. Eerst vinden we de trailer van Partir. Daarnaast hebben we een interview met Catherine Corsini, dat nog geen vijf minuten duurt en dan nog grotendeels bestaat uit fragmenten uit de film. De tijd dat Corsini dus zelf aan het woord komt, is bedroevend beperkt en er wordt ook helemaal niets interessants of verrassend verteld tijdens dit uiterst korte interview. Voorts krijgen we nog drie andere trailers van films verschenen bij Lumière: Demain, Dès L'Aube, Il Y A Longtemps Que Je T'Aime en Les Regrets.

CONCLUSIE

Hoewel Partir niet meteen de meest toegankelijke film is, is hij zeker de moeite waard. Dit romatische drama zal menig kijker kunnen beroeren.


cover




Studio: Lumičre

Regie: Catherine Corsini
Met: Kristin Scott Thomas, Sergi López, Yvan Attal

Film:
8,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Romantisch
drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2009

Leeftijd:
12

Speelduur:
85 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5425019003159


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer
• Interview Prime met Catherine Corsini
• Andere trailers

Andere recente releases van deze maatschappij