:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TWILIGHT 3 - ECLIPSE
TWILIGHT 3 - ECLIPSE (BLU-RAY)
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2010-12-07
FILM
Nadat Edward in New Moon wegvluchtte van Bella in een poging haar veiligheid te garanderen en zij hem maar op het laatste nippertje kon behoeden voor zelfdoding in Italië, zijn de plooien weer helemaal gladgestreken tussen de twee. Meer nog, aan het einde van de tweede film zien we hoe Bella eindelijk haar zin krijgt en de familie van Edward kan overtuigen dat ze zelf ook beter een vampier wordt. Edward gaat, met duidelijke tegenzin, akkoord maar stelt als voorwaarde dat Bella eerst met hem trouwt. Bella blijft ons in New Moon – bij wijze van cliffhanger – het antwoord op deze vraag schuldig. Maar in Eclipse wordt al snel duidelijk dat Bella niet zomaar van plan is ja te zeggen. Zij wil immers eerst vampier worden. Terwijl de tortelduifjes hierover discussiëren, loopt het grondig fout in Seattle. Daar worden mensen aan de lopende band aangevallen door – zo denkt men toch – wilde dieren. De doorwinterde Twilight-fan weet ondertussen wel beter… Terwijl Bella zich voorbereidt op haar transformatie – die zal plaatsvinden nadat ze afgestudeerd is – houden de Cullens de toestand in Seattle nauw in de gaten. Ze willen namelijk kunnen ingrijpen voordat de Volturi – de machtigste groep vampiers – er zich mee gaan moeien. Bella probeert op een rustige manier van iedereen afscheid te nemen, maar Jacob is niet van plan haar zomaar te laten begaan.  Wanneer duidelijk wordt dat Victoria een leger van newborns aan het kweken is om eindelijk wraak te nemen op Bella en de Cullens, zullen de vampiers en de wolven hun onderlinge vete tijdelijk opzij moeten zetten om met verenigde krachten de strijd aan te gaan. De constante nabijheid van Jacob zit Edward echter meer dan dwars. Jacob steekt zijn liefde voor Bella immers niet onder stoelen of banken. Maar ook Bella lijkt te twijfelen…

Na ons mateloos geërgerd te hebben aan New Moon, begonnen we met enige terughoudendheid aan het derde deel van The Twilight Saga. Maar het moet gezegd: Eclipse is stukken beter dan zijn voorganger, hoewel dit nu niet meteen een noemenswaardige prestatie is. Maar toch, in Eclipse gebeurt er effectief iets. Naast de liefdesgeschiedenis van Bella en Edward – en eigenlijk mag je daar ook nog Jacob bij plaatsen – is er nog een andere verhaallijn, namelijk die van de newborns, wat het geheel toch iets spannender maakt. De personages worden ook een beetje uitgediept hoewel dat natuurlijk allemaal vrij beperkt blijft. Maar toch is het leuk iets meer te weten te komen over de achtergrond van personages zoals Rosalie en Jasper. Dankzij Billy Burke, die Bella’s vader Charlie speelt, hebben we zelfs enkele keren kunnen lachen.

Eclipse, geregisseerd door David Slade, doet het op het vlak van sfeer stukken beter dan New Moon. We herkennen weer de kille, regenachtige en ietwat mysterieuze sfeer die ook al in Twilight aanwezig was. Ook de acteurs doen het beter. Er zit meer leven en meer drive in de film. Op vlak van special effects zien we weinig, om niet te zeggen, geen vooruitgang. Met de weerwolven is er nog altijd iets mis, zeker als die frontaal getoond worden. Maar een mens kan dan ook niet alles hebben…

BEELD EN GELUID
Zowel op vlak van beeld als geluid scoort Eclipse goed. De beelden zien er mooi en sfeervol uit, met een goed gekozen kleurenpalet (met veel groene en grijze tinten). De contrasten zijn scherp en alles is helder en duidelijk zichtbaar. Het surroundgeluid is ook van zeer goede kwaliteit en draagt voor een groot deel bij tot de sfeer van de film. Zeker de gevechtsscènes steunen enorm op het geluid en dat lukt ook wel.

EXTRA'S
De Blu-ray van Eclipse bevat op het eerste gezicht minder extra’s dan de vorige film, maar dat is niet echt het geval. De Making-of duurt dan ook meer dan een uur. Naast deze uitgebreide blik achter de schermen, krijgen we ook nog een aantal Deleted and Extended Scenes met commentaar. De overige extra’s – een zes minuten durende slideshow van foto’s uit de film of achter de schermen en twee muziekvideo’s uit de soundtrack – zijn niet echt de moeite waard.

CONCLUSIE
Eclipse is zeker niet zo slecht als we gevreesd hadden. Na de teleurstelling die New Moon was, brengt deze film het er stukken beter vanaf. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het een film is die zich voornamelijk richt tot een publiek van bakvissen (en hun mama’s). Volgens ons is Eclipse de beste van de drie films, maar een aanrader is het nog altijd niet. Vandaar…. Voor de Twilight-fans!


cover
Studio: Warner

Regie: David Slade
Met: Robert Pattinson, Kristen Stewart, Taylor Lautner

Film:
7/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8.5/10


Regio:
B

Genre:
Young Adult

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
12

Speelduur:
124 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.40:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Engels DTS 5.1
Engels PCM 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Audio Commentary with Stephenie Meyer & Wyck Godfrey
• Audio Commentary with Kristen Stewart & Robert Pattinson
• Deleted and Extended scenes (with commentary)
• Photo Gallery
Eclipse (all yours) Music Video by Metric
Neutron Star Collision Music Video by Muse
• 6 Part Making of Documentary

Andere recente releases van deze maatschappij