:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CHRISTMAS CAROL, A
CHRISTMAS CAROL, A
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-01-28
FILM
Wie kent niet het wereldberoemde verhaal van Charles Dickens over de oude gierigaard Ebenezer Scrooge? Voor de nukkige en altijd slechtgehumeurde Scrooge telt er maar één ding en dat is geld verdienen. Vrienden heeft hij niet en de weinige familie die hij heeft, verwaarloost hij. Hoewel zijn arme bediende Cratchit al het mogelijke doet om Scrooge tevreden te stellen, is het nog te veel gevraagd dat hij vrij krijgt om Kerstmis te vieren met zijn gezin.
Maar op kerstavond krijgt Scrooge te maken met een reeks bizarre feiten. Als hij na zijn werk thuis aankomt, merkt hij tot zijn grote verschrikking dat de deurklopper aan de voordeur geen gewone deurklopper is, maar wel het gezicht toont van zijn ondertussen al lang overleden vennoot Marley.


De verschijning jaagt Scrooge te stuipen op het lijf, maar het is slechts een begin. Als hij zich later op de avond achter slot en grendel heeft teruggetrokken op zijn kamer, krijgt hij bezoek van de geest van Marley. Marley komt hem waarschuwen. Scrooge is immers niet goed bezig en Marley wil hem erop wijzen dat als hij zijn leven nog wil beteren, hij nu de kans moet grijpen. In een poging Scrooges ogen te openen, worden er drie geesten naar hem gestuurd; de geest van de voorbije kerstfeesten, de geest van het huidige Kerstmis en de geest van de toekomst. Zij moeten Scrooge de ware betekenis van Kerstmis bijbrengen.


Het verhaal van A Christmas Carol is al meermaals aangepast voor theater en film. Ook voor Disney is het niet de eerste keer dat het zich aan dit verhaal waagt. In 1983 verscheen al Mickey’s Christmas Carol, een korte tekenfilm met Dagobert Duck als Ebenezer Scrooge. Het is duidelijk dat er ondertussen heel wat veranderd is bij Disney en deze versie van A Christmas Carol lijkt niet in het minste op de Mickey Mouse-film uit 1983. A Christmas Carol is een bijzonder sfeervolle film geworden die mooi oogt en op een vreemde manier realistisch is. Enkele bekende acteurs hebben hun stem geleend aan één of meerdere van de personages. We herkennen uiteraard het stemgeluid van Jim Carrey voor Scrooge. Maar ook Gary Oldman, Colin Firth en Robin Wright Penn hebben meegewerkt aan deze film.


BEELD EN GELUID

Op het vlak van beeld en geluid, hebben we enkel lof voor deze film. De beelden zijn mooi scherp, zelfs op de dvd en de koude wereld van Scrooge staat in contrast met de warme gloed die over de kerstscènes hangt. Ook het geluid is indrukwekkend. Aangezien het er op dvd al zo goed uitziet, zijn we eigenlijk toch ook wel benieuwd wat de Blu-rayversie te bieden heeft.


EXTRA'S

Op de dvd staan een aantal extra’s die gaan van vrij interessant tot compleet waardeloos. In Capturing Dickens: a novel retelling werpen we een blik achter de schermen. Er wordt uitleg gegeven over de aanpassing van het boek van Dickens naar deze nieuwe verfilming. Maar wat voornamelijk heel interessant is om te zien, is de manier waarop de film gemaakt is. A Christmas Carol werkt met Mocap (motion capture) wat betekent dat de acteurs de scènes op een toneelpodium spelen terwijl hun bewegingen digitaal worden doorgestuurd om daarna ingevuld te worden met de figuren zoals we ze zien in het eindresultaat. En dit ziet er allemaal heel knap uit. On set with Sammi is een heel korte reportage waarin we één van de jonge acteurs volgen op de set. De Deleted Scenes bevatten drie onafgewerkte scènes. Op zich stellen de scènes niet zo veel voor, maar het is wel leuk om de tussenstap te zien tussen de acteurs op de set en het eindresultaat. Voorts bevat de dvd nog twee promotiefilmjes voor Blu-ray en Blu-ray 3D. De reclame zit verpakt in een Disney-outift met Timon en Pumba en Dylan en Cole Sprouse, maar uiteindelijk is en blijft het niet meer dan reclame.


CONCLUSIE

Hoewel A Christmas Carol op zich niets nieuws toevoegt wat het verhaal betreft, is deze versie toch zeker de moeite om te bekijken. Het oogt allemaal bijzonder mooi en sfeervol en het is een film die je zeker in de kerstsfeer zal brengen.


cover
Studio: Disney

Regie: Robert Zemeckis
Met: Jim Carrey, Gary Oldman, Colin Firth

Film:
8/10

Extra's:
6.5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
9

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
• Capturing Dickens: a novel retelling
• On set with Sammi
• Deleted Scenes

Andere recente releases van deze maatschappij