:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> UNTHINKABLE
UNTHINKABLE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-12-07
FILM
"Mijn naam is Youssef Abdul Mohammed", zo begint de videoboodschap van islambekeerling Steven Arthur Younger (Michael Sheen) aan de antiterreureenheid van een Amerikaanse grootstad. Younger beweert vervolgens dat hij drie nucleaire wapens op dichtbevolkte plaatsen heeft verstopt en dat, tenzij zijn eisen ingewilligd worden, de wapens op vrijdagmiddag zullen afgaan en miljoenen slachtoffers maken. Younger heeft nog bij de explosievenontmijningsdienst gewerkt en zijn beweringen over de hoeveelheid splijtstof die hij uit Rusland heeft gesmokkeld om zijn knutselpakketjes in elkaar te draaien, kloppen alvast met onrustwekkende precisie. Maar hoe ver kan het leger gaan om de dreiging te stoppen? Younger is in elk geval bereid om als martelaar voor zijn geloof te sterven en hij wil initieel nog niet eens zijn - overigens belachelijke - eisenpakket onthullen, alleen maar om tijd te winnen. Het leger haalt er in elk geval een expert bij: Henry Herald 'H' Humphries (Samuel L. Jackson), die noodgedwongen ondergedoken leeft. Het is Humphries' enige talent om zonder enige vorm van mededogen mensen met de glimlach te martelen. Om zeker te zijn dat ze niet over de lijn gaan, heeft het leger er ook FBI-agente Helen Brody (Carrie-Anne Moss) bijgehaald, feitelijk meer om het eigen geweten te sussen, maar Helen ondervindt gaandeweg dat ze maar als schaamlapje wordt gebruikt en dat Humphries om het op zijn zachtst uit te drukken het ruftschijt heeft aan de Conventie van Genève. Humphries gaat ver in zijn martelpraktijken. Erg ver. Om het met een enorm flauwe woordspeling te zeggen: het afhakken van de vingers van de verdachte is voor hem niet meer dan een vingeroefening. Naarmate de klok meedogenloos voort tikt en Younger alvast een voorproefje geeft van wat hij kan veroorzaken, moet Brody wel het spelletje good cop, bad cop meespelen.

Is het martelen van een vijand gerechtvaardigd? Elke zichzelf een klein beetje moreel respecterend en weldenkend mens zou hierop onmiddellijk neen antwoorden, maar na het bekijken van deze film is niets meer zeker. Na Buffalo Soldiers begeeft regisseur Gregor Jordan zich weer op het randje van wat Amerikanen met een iets te groot gehalte aan patriottisme landverraad zouden noemen. Guantanamo moet op Plopsaland lijken in vergelijking met wat Samuel L. Jacksons personage zijn slachtoffers in deze film aandoet; zelfs Jack Bauer uit 24 lijkt relatief een zacht watje. Het dilemma is in deze film weliswaar wat extreem gesteld, maar de vraag in hoeverre martelpraktijken geoorloofd zijn als er miljoenen levens in de waagschaal geworpen zijn is actueel en wordt er na het bekijken van deze film zeker niet makkelijker op om te beantwoorden. Deze film is een oefening in zelfreflectie over hoe ver Amerika gaat in het martelen van gevangenen en in hoeverre dit gerechtvaardigd is in de meest extreme omstandigheden. De film is meedogenloos hard en rudimentair gemaakt met een eerder bescheiden budget met als grootste aftrekpost waarschijnlijk de gage van Samuel L. Jackson. Alle overbodige verhaallijnen, zoals de standaard romantische verwikkelingen die gewoonlijk in dit soort thrillers doorsijpelen of groots opgezette complottheorieën waaruit blijkt dat de terroristen uiteindelijk toch door een Amerikaanse splintergroep gefinancieerd worden, zijn compleet overboord gegooid ten voordele van de essentie. De plot is werkelijk zo simpel als hierboven bescheven en vult toch op zinnige manier 100 minuten. Eerder dan een oefening in gore zijn de morele implicaties van de alsmaar grover wordende martelingen nog het meest verontrustend. De kritiek dat de film één grote propagandastunt zou zijn vóór het gebruik van martelingen, is alleszins overdreven. Moreel is niets van wat Jackson for the greater good probeert te bereiken überhaupt aanvaardbaar, maar het past wel perfect en logisch in elkaar. Unthinkable geeft nog dagen stof tot napraten. Daartegenover staat wel dat de personages redelijk ééndimensionaal zijn; met een personage als Michael Sheens knettergekke religieuze nutball kan je weinig kanten uit. Het verrassende einde is sterk omdat het niet echt compleet uit de lucht gegrepen is en getuigt van een zekere nuchterheid. Dezelfde bijna zakelijke manier waarop de plot wordt afgewikkeld, betekent tevens dat niet iedereen deze angstaanjagende film even makkelijk zal verteren.

BEELD EN GELUID
Over de technische kwaliteit van deze disc kan ik hetzelfde zeggen: sober maar effectief. Het grootste deel van de film speelt zich af in een slecht verlichte bunker, waar H. zijn voorliefde voor sadistische spelletjes kan botvieren. De gezichten zien er grauw en ongewassen uit en de indruk dat de personages aan het einde van hun Latijn zijn, wordt er door versterkt. Bruin en grijs zijn de hoofdtinten en er is voldoende schaduwdetail. De scherpte van het beeld is vrij goed, in die mate dat je de zweetdruppeltjes over de stoppelbaard van Yonger ziet glijden. De grafische martelscènes worden bewust wat vaag gehouden of met wat snel camerawerk weggemoffeld om er niet de nadruk op te leggen. Het geluid is puik, maar een beetje overkill voor een soundtrack waarin dialogen 95 % van de dienst uitmaken. Er zit maar één geluidseffect van betekenis in - de scène onderscheidt zich duidelijk genoeg van de rest opdat ik geen spoiler zou moeten gebruiken - en dat klinkt oké.
 
EXTRA'S
Het is quasi onbegrijpelijk hoe een dergelijke controversiële film als deze wordt uitgebracht zonder ook maar het minste bonusmateriaal. Wel, A-Film slaagt erin.
 
CONCLUSIE
Het minst wat je van Unthinkable kan zeggen is dat de film compleet ongeschikt is voor mensen die snel bang worden. De nuchtere zakelijkheid waarmee de dreiging van een atoomoorlog wordt behandeld als was het een subsidiedossier voor landbouw, is hallucinant. De Blu-ray is kwalitatief goed maar erg rudimentair.coverStudio: A-Film

Regie: Gregor Jordan
Met: Samuel L. Jackson, Carrie-Anne Moss, Michael Sheen

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
16

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij