:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> OTHER BOLEYN GIRL, THE
OTHER BOLEYN GIRL, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2011-01-20
FILM
Als het gerucht Sir Thomas Boleyn (Mark Rylance) ter ore komt dat koning Hendrik VIII (Eric Bana) geen mannelijke troonopvolger bij zijn vrouw Catharina van Aragon (Ana Torrent) kan verwekken, rijpt bij hem het plan om zijn dochter Anne Boleyn (Natalie Portman) vooruit te schuiven als potentiële minnares. Een jachtweekeinde ten huize Boleyn loopt echter niet alleen faliekant af, zijne majesteit schijnt bovendien zijn zinnen gezet te hebben op Anna's zuster Mary (Scarlett Johansson), die gehuwd is met een ander. Dat mag echter de pret niet drukken: zijne majesteit roept de twee zussen Boleyn naar het hof en de wil van zijne majesteit is nog altijd wet. Alhoewel hij bij Mary eindelijk de mannelijke troonopvolger kan verwekken waar hij zo lang op aast, weet Anne hem toch om haar vinger te winden. De koning wil alles voor haar opgeven, maar Anne stelt haar eisen. En haar eis is dat Hendrik eindelijk schoon schip maakt met zijn andere relaties en zich totaal aan haar overgeeft, zelfs al veroorzaakt dat een constitutionele crisis van het kaliber du jamais vu.

Vond u The Tudors al historisch gezien bij de haren getrokken, dan wandelt u best in een zo wijd mogelijke boog om deze dvd heen. De verfilming van het boek van Phillipa Gregory is een heel vrije interpretatie van de historische feiten en alhoewel d'r zeker een zaak te bepleiten valt vóór de mooie historische settings en kostuums die alleszins méér te betekenen hebben dan het opsmukken van de gecontracteerde filmsterren in een duur drama, is de karakteruitwerking van de protagonisten, die jaren overbruggen zonder één rimpeltje te krijgen, nihil. Zijn de kleinste historische details fout (Anne was niet de oudere, maar de jongere zus van Mary), dan is dat nog niets vergeleken met het belachelijke idee dat Hendrik VIII een relatie met de zus van zou hebben gehad, laat staan er een kind, nota bene een jongetje, bij zou hebben verwekt. Er wringen wel meer details die ook niet stroken met de interne logica. Zo is het onwaarschijnlijk dat de koning, die zo gek is op Anne dat hij er zijn rijk op zijn grondvesten laat voor daveren, haar occasioneel simpelweg verkracht. De historische en karakteriële inaccuraatheden ontnemen de film kortweg alle morele gezag.

Het levensverhaal van de intrigante Anne Boleyn, die zich opwerkte ten koste van het uitgebluste huwelijk met Catharina van Aragon, lijkt geknipt Hollywoodvoer te zijn, en met enkele grote namen op de affiche hopen de producenten natuurlijk om een gegarandeerde winnaar in huis te hebben. Een onderdompeling in de grootste seksclub van Engeland, namelijk de (geromantiseerde) hofhouding van het geslacht Tudor, lijkt dan ook een schot voor open doel. Zo'n vaart loopt het echter niet; er is veel over dit verhaal te vertellen, maar d'r wordt nog veel meer weggelaten, en de melodramatische soapelementen nemen iets te nadrukkelijk de bovenhand. Alhoewel Natalie Portman aardig emotioneel werk levert om zowel de sympathieke als de meer antipathieke kanten van haar personage in de kijker te plaatsen, en haar haat-liefdeverhouding met haar zus goed uit de verf komt, mankeert het in de rest van de cast toch aan star power om The Other Boleyn Girl boven de middelmaat uit te tillen. Net als in The Tudors wil regisseur Justin Chadwick voor zijn film Hendrik van het imago van de pafferige zweetzak ontdoen, echter Eric Bana's vertolking als Hendrik VIII is bleek en ongeïnspireerd naast die van seksgod Jonathan Rhys-Meyers. Geen van de nevenacteurs kan de vele en bontgekleurde personages aan Hendriks hof boven de middelmaat uittillen en dat is met een krappe film als The Other Boleyn Girl ook niet mogelijk. Chadwick heeft echt wel problemen om het materiaal uit een goede invalshoek te benaderen en dat weegt zwaar door in de afrekening; de hand van de regisseur blijkt niet altijd even stevig om het talent van zijn cast in goede banen te leiden.

De aantrekkingskracht van sterke vrouwenrollen werkt heilzaam en zal ongetwijfeld een deel van het vrouwelijk publiek kunnen bekoren. Het idee dat één man mag kiezen om de lakens te delen met ofwel Natalie Portman, ofwel Scarlett Johansson, zal ongetwijfeld wel een deel van het mannelijk marktsegment aanspreken.

BEELD EN GELUID
Klaagden we nog in de bespreking van de dvd dat een high definition-transfer er voorlopig niet inzat, dan is deze wens met twee jaar vertraging alvast wel vervuld. De beeldkwaliteit beantwoordt naar behoren aan de verwachtingen van wie er zit te wachten op een Tudoriaans kostuumdrama waarin prachtige natuurshots met graanvlakten afgewisseld worden door paleizen en kostuums uit tijden van vergane glorie. Parallel met de inhoud van de film wordt één en ander wel plots een stuk donkerder als blijkt wat voor mesthoop het amoureuze leven van de Boleyn-zusjes wel is. De zwarttinten neigen meer naar een vochtig grijs en de afwezigheid van kunstlicht doet de shots in de interieurs erg contrasteren met die met vrolijke dans- en jachtpartijen buiten, en ook bijvoorbeeld de huidtinten van de personages worden van de weeromstuit bleker. Er wordt echter niet beknibbeld op de details: de wandtapijten, de kostuums en alle andere details waaraan je bij een historische film de productiewaarde kan aflezen, komen buitengewoon goed over. Enigszins is dit een artistieke keuze, maar om de kracht van je HT te demonstreren neem je waarschijnlijk beter een andere disk. De soundtrack van Paul Cantelon is nog het meest nadrukkelijke element van deze DTS HD-MA 5.1-track: de dialogen zijn goed maar zoutloos en als ik nu nu zou zeggen dat het vuur eraf spat, zou mij hetzelfde lot overkomen als wanneer Pinokkio vertelt dat hij feitelijk toch geen damesondergoed draagt (wie de grap niet verstaat: kijk naar Shrek 2!) Alleen als de koning met zijn gevolg het domein van de Boleyns binnenrijdt komen de subwoofer en de zijkanalen een beetje tot leven; voor de rest beperkt de technische bijdrage van de geluidstrack zich tot het uitsmeren van de echo's in de koude, grote zalen van de paleizen die een beetje ongemerkt passeren. Zoals ik reeds in de bespreking van de dvd stelde, een echt feest voor het oor wordt het niet, maar het is er ook de film niet naar.
 
EXTRA'S
Net zoals de nieuwe stijl van backcatalogustitels (zie o.a. The Jackal) krijgen we op deze Universal-release weer van die knullige pictogrammenuutjes en geen bonusmateriaal. Ten opzichte van de dvd is het een verbetering, noch een verslechtering: geen van beide disks bevat bonusmateriaal. We worden op het vlak van releases tegenover Amerika weer eens flink genomen.
 
CONCLUSIE
We hebben nu onze felbegeerde highdefinitionrelease van The Other Boleyn Girl en technisch is er niets mis mee, maar ten opzichte van de Amerikaanse regio A-release is dit qua extra's niet het andere zusje, maar het lelijke eendje.coverStudio: Universal

Regie: Justin Chadwick
Met: Natalie Portman, Scarlett Johansson, Eric Bana, Kirstin Scott Thomas, Mark Rylance, David Morrissey

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Kostuumfilm

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
12

Speelduur:
116 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582815146


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Italiaans DTS 5.1
Spaans DTS 5.1
Russisch DTS 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Duits, Italiaans, Spaans, Japans, Russisch, Engels CC
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij