:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> VREEMD BLOED
VREEMD BLOED
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-01-25
FILM
Als Jere op kerstavond 1960 geboren wordt, is zijn hele leven al voor hem uitgestippeld. Jere – die door zijn grootmoeder steevast Kind genoemd wordt – is immers voorbestemd om slager te worden, net als zijn vader en zijn grootvader voor hem. Jeres drie broers, Cor, Bolle en Arie, wordt ook al het slagersvak bijgebracht. Het is heel duidelijk dat tegen Jeres vader weinig in te brengen valt, om niet te zeggen dat hij een echte tiran is die zijn gezin terroriseert. Maar toch kan hij niet vermijden dat Kind anders is dan de andere jongens in z'n gezin. Jere is een speels jongetje en zijn zachte aard staat in schril contrast met het karakter van zijn vader en broers. Alsof Kind het nog niet moeilijk genoeg heeft, krijgt hij ook nog te maken met heel wat problemen binnen het gezin. Zijn oudste broer Cor wil, ondanks de woede van vader, een eigen slagerij beginnen en dat terwijl het met de zaak van vader zelf niet zo goed gaat. De steeds strenger wordende hygiënevoorschriften en de nieuwe smaken van de klanten zijn er de oorzaak van dat het voorbestaan van zijn zaak erg onzeker wordt.

Hoewel de hoofdrol in Vreemd Bloed weggelegd is voor Wim Opbrouck, is het een op en top Nederlandse film geworden. Scenariste Maria Goos en regisseur Johan Timmers vormen – als we de hoes van de dvd mogen geloven – een fantastisch duo. Goos zou immers zorgen voor krachtige dialogen die regisseur Timmers vervolgens omzet in echte pareltjes. En hier stuiten we dan meteen op onze grootste ergernis: de dialogen zijn niet meer dan één groot gebrabbel. Hoewel de rest er amper moet voor onderdoen, lijkt vooral Wim Opbrouck er een erezaak van te maken om onverstaanbaar te zijn. Bij de pinken als we zijn, wilden we natuurlijk de Nederlandse ondertitels opzetten, maar hier kwam dan het volgende probleem tevoorschijn: er zijn namelijk helemaal geen ondertitels te vinden op dit schijfje. Voeg bij deze ergernissen nog een uiterst zwakke film en je krijgt een duidelijk beeld van wat Vreemd Bloed precies inhoudt.

BEELD EN GELUID
Qua beeld en geluidseffecten doet Vreemd Bloed het niet slecht. De beelden zijn scherp en de surround sound werkt wel. Zeker de onweerscène is wel goed gedaan. Onbegrijpelijk dat dit dan gecombineerd wordt met schandelijk slecht uitgesproken dialogen.

EXTRA'S
Al zeker geen ondertitels… Voor het overige vinden we de trailer van Vreemd Bloed en drie trailers van andere oer-Nederlandse films, namelijk Majesteit, First Mission en Shocking Blue.

CONCLUSIE
De titel vat de film eigenlijk best wel goed samen. Je ziet immers veel bloed in de slagerij en de film is vreemd. Maar veel andere positieve punten vallen er niet te vermelden. Iets kunnen verstaan van de conversaties was misschien niet slecht geweest, hoewel we dit in het licht van de hele film ook nog wel in twijfel durven trekken. Eén ding is zeker… je kan met een gerust hart deze film aan je voorbij laten gaan.


cover
Studio: A-Film

Regie: Johan Timmers
Met: Wim Opbrouck, Viviane de Muynck, Jelle de Jong en Gijs Naber

Film:
0/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
12

Speelduur:
87 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777934623


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Geen
Extra's:
• Trailer Vreemd Bloed
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij