:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AMERICAN, THE
AMERICAN, THE
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2011-02-15
FILM
De Amerikaan Jack (George Clooney), is een meester in zijn niet alledaagse vak: wapens maken en mensen van kant maken als huurmoordenaar. Nadat een klus in Zweden verkeerd is aflopen, laat hij zijn contact Pavel (Johan Leysen) weten dat zijn volgende opdracht meteen de laatste zal zijn. Ondergedoken in het kleine Italiaans bergdorp Castel Del Monte, sluit Jack al snel vriendschap met priester Benedetto (Paolo Bonacelli) en ontmoet hij de mooie prostituee Clara (Violante Placido). Zijn laatste opdracht komt er in de vorm van Mathilde (Thekla Reuten), een collega die hem vraagt een speciaal geweer te maken. Beïnvloed door zijn nieuwe vriendschappen, ziet Jack voor het eerst een uitweg uit zijn eenzame bestaan. Voor hij een nieuwe start kan nemen zal hij echter eerst moeten afrekenen met de demonen uit zijn verleden...

De laatste jaren verwierf Anton Corbijn ruimere bekendheid bij het grote publiek door zijn langspeelfilmdebuut Closer, maar zelf denken we bij het horen van zijn naam nog steeds eerder aan zijn foto's van/voor ondermeer U2 en zijn geestige videoclips zoals voor Headhunter van Front 242 en Personal Jesus van Depeche Mode. Met The American levert hij een verdienstelijke tweede film af. Onder het motto “een gewaarschuwd man is er twee waard” geven wij u wel graag mee dat The American zeker geen adrenalinerit is. Wie op basis van de, toch wel misleidende, trailer een actiethrillerhybride verwacht in de stijl van de Jason Bourne-films of eerder Clooney-werk als The Peacemaker zou wel eens serieus ontgoocheld kunnen zijn. The American is dan ook een relatief kleine Europese productie en geen Hollywood-blockbuster waarvoor niet op een miljoen of 50 meer of minder wordt gekeken. Het is dan ook vreemd en huichelachtig dat The American door de marketingjongens en -meisjes “verkocht” wordt als het zoveelste Hollywood-vehikel. We kunnen niet anders dan ons afvragen wat regisseur Corbijn daarvan denkt. Wie zich niet verwacht aan een karrenvracht shootouts en explosies of een berg aan flarden geschoten bad guys, zal waarschijnlijk aan The American het nodige plezier beleven.

We kunnen ons niet onmiddellijk een slechte acteerprestatie van Clooney voor de geest halen en ook nu weer is de man goed op dreef. Onze Belgische lezers mogen trots zijn op de rol van onze landgenoot Johan Leysen als de mysterieuze opdrachtgever Pavel. Onze Nederlandse lezers mogen ook wel een beetje trots zijn op de prestatie van actrice Thekla Reuten. Het hoeft niet te verwonderen met een fotograaf als Corbijn aan het roer dat de film op visueel vlak weet te overtuigen. Corbijn is niet te beschaamd om te laten zien dat hij zowel op inhoudelijk als op visueel vlak geïnspireerd werd door virtuozen als Melville en Leone. Het niveau van de films van deze grootheden weet Corbijn met The American echter zeker nog niet te evenaren. Daarvoor is The American soms te traag, te onevenwichtig en te humorloos.

Wellicht hadden we The American een stuk meer weten te appreciëren indien we er niet aan waren begonnen met de toch wel serieus verkeerde verwachtingen.

BEELD EN GELUID
We krijgen een goeie transfer in het originele 2.35.1-formaat. Weidse landschappen en donkere, meer besloten ruimtes komen door middel van deze transfer tot leven. Storende printbeschadigingen zijn zoals te verwachten afwezig. De Dolby Digital 5.1-track is zeker niet slecht, maar voorts weinig opvallend. De spreiding kon wel een stukje beter tijdens diverse scènes.

EXTRA'S
Gelukkig krijgen we een redelijk interessant audiocommentaar van regisseur Anton Corbijn, want de andere extra's stellen niet veel voor: deleted scenes (6 minuten), een zwakke en korte making-of (11 minuten), de trailer en een teaser. Vanwaar dan de vijf op 10 horen we u afvragen... we krijgen als bonus op een tweede dvd nog een andere film met George Clooney, namelijk het puike Michael Clayton (ongetwijfeld hebben een pak lezers deze dvd als jaren in huis, maar wie weet kan u er wel een familielid, buurman of kennis gelukkig mee maken)

CONCLUSIE
Geen meesterwerk, maar een degelijke film zonder meer op een degelijke dvd-release met als bonus het nog betere Michael Clayton.


cover
Studio: Video Film/Express

Regie: Anton Corbijn
Met: George Clooney, Johan Leysen, Paolo Bonacelli, Violante Placido, Thekla Reuten

Film:
7/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
12

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713053816017


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Commentaar
• Trailer
• Deleted scenes
• Bonusfilm

Andere recente releases van deze maatschappij