:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LEGENDS OF THE FALL
LEGENDS OF THE FALL (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2011-02-21
FILM
Voormalig legerkolonel William Ludlow (Anthony Hopkins) heeft zich teruggetrokken op zijn ranch in Montana omdat hij de onfaire behandeling van de indianen door de overheid niet meer kon aanzien. Zijn vrouw Isabel (Christina Pickles) kon het buitenleven niet gewoon worde en is het dan maar afgebold, en de drie kinderen, Alfred (Aidan Quinn), Tristan (Brad Pitt) en Samuel (Henry Thomas) heeft ze onder vaders hoede achtergelaten. De band tussen de broeders is schier onbreekbaar, alleen Tristan, grotendeels opgevoed door een indianenbediende van de kolonel, heeft af en toe behoefte om er alleen op uit te trekken om zijn favoriete outdooractiviteiten te beoefenen (zoals: beren pesten). Op een dag arriveert Samuels verloofde Susannah Fincannon (Julia Ormond). De kolonel is bijzonder opgetogen over haar en ook al omdat ze wees is, neemt hij ze liefdevol op in zijn familie. Er stromen echter verontrustende berichten binnen over de politieke situatie in West-Europa en de naïeve idealist Samuel wil per se gaan vechten tegen de Duitsers, ondanks hevige tegenkanting van vader. Tristan en Alfred besluiten hun broer te vergezellen om hem te beschermen. Maar Alfred raakt gewond en op een ogenblik dat Tristan niet oplet schieten de Duitsers tijdens een bijzonder laffe actie Samuel dood. Tristan neemt bloedig wraak. Alfred keert als brenger van slechte nieuws terug naar huis en Tristan besluit om nog wat rond te zwerven. Alfred raapt zijn moed bijeen en verklaart aan Susannah dat hij op haar verliefd is, maar als Tristan uiteindelijk weerkeert verkiest ze hem boven Alfred. Tristan heeft zijn oorlogstrauma's nog niet verwerkt en wanneer hij in een reflex bijna Susannah doodsteekt, besluit hij ze te verlaten omdat hij een gevaar is voor al wie hij liefheeft. Susannah belooft op hem te wachten, maar de tocht rond de wereld die Tristan onderneemt blijft maar duren. Op gegeven moment schrijft hij haar een brief dat hun relatie gedoemd is te mislukken en dat ze dus maar een ander moet kiezen. Als Tristan dan eindelijk weerkeert, is Susannah al een jaar getrouwd met Alfred, intussen een succesvol politicus.Hij vindt echter troost bij Isabel II (Karina Lombard), de halfbloed-indiaanse pleegdochter van zijn vader. Ze trouwen en alles lijkt weer koek en ei te zijn. Tristan heeft zich echter op de illegale dranksmokkel geworpen en kan hier telkens wegkomen door de politieke invloed van zijn broer. Tijdens één van de controles wordt Isabel dodelijk getroffen door een verdwaalde kogel. Vanaf dan heeft Tristan nog maar één doel: bloedwraak. Met de klemtoon op bloed.

Legends Of The Fall is een mooi gestileerd emotioneel drama dat voornamlijk drijft op het talent van rasacteurs als Anthony Hopkins en Brad Pitt, zonder daarbij de rest van de cast (Aidan Quinn, Julia Ormond, ...) te vergeten. Enkele scènes zijn wel nogal gruwelijk, want de manier waarop Pitt zijn tegenstanders om het leven brengt getuigen niet altijd van mentale evenwichtigheid (scalperen, pitch-forking,..). De rol van de onevenwichtige Tristan wordt door Pitt evenwel magistraal vertolkt en Anthony Hopkins, vooral in de tweede helft van de film na zijn beroerte, levert ook puik werk. Regisseur Zwick heeft een evenwicht gevonden tussen de meer romantische verhaallijnen en de oorlogstaferelen. Het is een zeer Hollywoodiaans drama geworden, met het onvermijdelijke suikergehalte, maar door enkele goede plotwendingen en een portie rauwe oorlogswerkelijkheid komt de film vlot boven de middelmaat uit.

BEELD EN GELUID
Legends Of The Fall, ooit nog één van de eerste titels ooit die Columbia Tristar op dvd uitbracht, is nu uit op Blu-ray. Qua detailleringsniveau kan de film zich niet meten met recente films: weidse panoramische gezichten over het gebergte van Montana zien er wat grainy uit en de modderige scènes in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog laten een wat onrijpe en vooral te donkere indruk na. Toch is de redelijk softe transfer op sommige punten beter dan die van de dvd: details in de textuur van het houtwerk, de rimpels in de gezichten in close-up en de afwerking aan onder meer de kostuums pakken een stuk beter op HD. Een catalogustitel kon slechter bedeeld zijn. De DTS-HD MA 5.1-track is zeer proper en laat vooral de score van James Horner goed tot zijn recht komen, maar diepere details zoals het gegrom van de beer, het gerommel van de donder en de fluitende granaten op het slagveld maken ook genoeg indruk.
 
EXTRA'S
De extra's zijn nagenoeg gelijk aan die op de dvd, zij het dat wat statische informatie en een geïsoleerde muziektrack gesneuveld zijn. Om te beginnen bevat de film maar liefst twee commentaartracks, ééntje met regisseur Edward Zwick en hoofdrolspeler Brad Pitt, en een tweede, meer technisch, van filmmaker John Toll en productieontwerpster Lilly Kivert, die wat meer over decors, locaties en rekwisieten vertellen. Verder bevat de disk drie redelijk slecht afgewerkte verwijderde scènes, samen goed voor zo'n 4 en een halve minuut, naar keuze al dan niet van commentaar van de regisseur. Voorts staan er nog twee featurettes op, zijnde één behind-the-scenes-filmpje van een zestal minuten en ééntje over de locaties waar men de WOI-scènes heeft opgenomen van een vijftal minuten. De disk is ook uitgerust met BD-Live, onder meer resulterend in een irritante ticker tape.

CONCLUSIE
Zeker voor het zachte prijsje waaraan ik deze disk over de Duitse grens heb gevonden is dit een mooie upgrade voor de Blu-raycollectie.coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Edward Zwick
Met: Anthony Hopkins, Aidan Quinn, Julia Ormond, Brad Pitt, Henry Thomas, Karina Lombard, Gordon Tootoosis, Christina Pickles

Film:
8,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Romantiek

Versie:
Duitsland

Jaar:
1994

Leeftijd:
12

Speelduur:
132 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4030521707337


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Duits DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Zweeds, Noors, Fins, Arabisch, Hindoestaans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Commentaartrack door regisseur Ed Zwick, acteur Brad Pitt
• Commentaartrack door filmmaker John Toll en productieontwerpster Lilly Kilvert
• Documentaire "Original EPK"
• Documentaire "Production design: Deconstructing Helena"
• 3 verwijderde scènes
• BD Live

Andere recente releases van deze maatschappij