:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FRASIER - SEIZOEN 6
FRASIER - SEIZOEN 6
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2011-02-27
SERIE
Op het einde van het vijfde seizoen gooiden de scenaristen van Frasier hun hoofdpersonage een belangrijk obstakel voor de voeten. De psychiater werd namelijk ontslagen door radiostation KACL en gaat bijgevolg in de eerste helft van seizoen zes naarstig op zoek naar een nieuwe baan. Dat had een adrenaline-injectie voor de reeks kunnen zijn. Jammer genoeg bereiken de makers net het omgekeerde. Door Frasier uit zijn comfortzone te halen, halen ze immers een deel van de komische bestaansreden van het personage onderuit. De lichtelijk arrogante psychiater werkt namelijk het best als hij zich in zijn eigen eloquentie kan wentelen terwijl hij zich aan het plebs rondom zich ergert. Door hem zelf deel te maken van dat 'plebs' wordt de humor die de essentie van zijn wezen is bruusk verweesd. En de kijker is daarvan het slachtoffer.

Niet dat de val in kwaliteit zo drastisch is dat er niets meer te lachen valt. De scenaristen blijven immers de absolute top van Hollywood en ze bestoken je nog steeds met onelines die zowel belezen kunnen zijn als op de lachspieren kunnen werken. En als de grappen eens wat minder blijken, dan is er nog steeds de cast om zich vol overgave in z'n rol te smijten. De werkloosheid geeft Kelsey Grammer bijv. de kans om eens een andere kant van Frasier te exploreren, terwijl ook de reacties van zijn naaste familieleden daardoor een extra dimensie krijgen. Maar als je een Bordeaux van een goed jaar gewend bent, dan neem je nu eenmaal geen genoegen met een alledaagse Moezel en dus heeft de eerste helft van het seizoen - alle goede oneliners ten spijt - een beetje een wrange bijsmaak.

Eenmaal Frasier door een flagrante deus ex machina zijn oude baan terugkrijgt, gaat het niveau van de afleveringen gelukkig weer de hoogte in. Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat de protagonist weer in zijn vertrouwde setting geplaatst wordt. Ook de additie van advocaat Donny als romantische rivaal van Niles voor de affectie van Daphne blijkt een meesterzet. De platonische relatie tussen de jongste Crane-broer en de Engelse thuisverzorgster is - ik heb het al eerder gezegd en ik zal het blijven herhalen - het komische én emotionele hart van de serie. Hierin een nieuwe dynamiek te creëren, dat was riskant, maar het werkt. Deels omdat Donny een geheel ander type is dan Niles, deels omdat Niles veel proactiever te werk moet gaan om zijn affectie voor Daphne te laten blijken.

De beste aflevering van het seizoen is echter geen episode waarin de nieuwe, hierboven beschreven machtsverhoudingen aan bod komen. In Merry Christmas, Mrs. Moskowitz gaat Frasier namelijk de vaudevilletour op die eerder al succesvol bleek. Ditmaal moeten alle protagonisten doen alsof ze joods zijn... op Kerstmis... omdat de moeder van Frasiers nieuwe vriendin daar belang aan hecht. Het is een humorklassieker, maar naar goede gewoonte slagen de makers erin om de grappen vers en sprankelend te laten overkomen. Diezelfde makers kiezen overigens voor de romantische escapades van Frasier als rode draad doorheen het seizoen, waardoor er alsnog een continuïteit is in een seizoen dat toch uit twee opvallend verschillende helften bestaat.

Als puntje bij paaltje komt is het zesde seizoen van Frasier het eerste waarop het woord teleurstellend enigszins van toepassing is. Dat is al bij al relatief omdat de kwaliteit van de afleveringen nog steeds de gemiddelde sitcom jaloers zou maken en de cast beter op elkaar is ingespeeld dan ooit. Maar het subtiele evenwicht tussen highbrow en lowbrow is vaker zoek dan we gewend zijn en op Merry Christmas, Mrs. Moskowitz na bevat het seizoen geen enkele episode die ik bij het beste dubbele dozijn afleveringen van de comedy zou rekenen. Dit was dan ook het eerste seizoen dat geen Emmy voor beste komische reeks kreeg en daarmee was het geleidelijke verval voor wellicht de beste comedy ooit ook officieel ingezet. Hoewel het zevende seizoen een bescheiden renaissance naar de hoogdagen van Frasier zou inluiden. Maar daarover in een volgende bespreking meer...

AFLEVERINGEN
120. Good Grief
Na zijn ontslag bij KACL gaat Frasier door de vijf stadia van rouw alvorens hij zich ermee kan verzoenen dat hij een nieuwe job moet zoeken.

121. Frasier's Curse
Frasier weigert naar een schoolreünie te gaan nu hij werkloos is. Hij is er bovendien van overtuigd dat er een vloek op hem rust, want telkens er een schoolreünie is, gaat er wel iets mis.

122. Dial M For Martin
Martin en Frasier beginnen op elkaars zenuwen te werken nu Frasier zo veel thuis is. Daarom stelt Niles voor dat hij zijn vader - én Daphne - een tijdje in huis haalt. Maar Martin vermoedt dat Niles' onderbewustzijn hem fysiek pijn wil doen om Daphne helemaal voor zichzelf te hebben.

123. Hot Ticket
Frasier en Niles willen een ticket bemachtigen om de grootste acteur van zijn generatie voor het laatst aan het werk te zien. Maar is dat hun ware motief? Willen ze niet eerder gezien worden in de hogere sociale klasse?

124. First, Do No Harm
Martin koppelt de dochter van zijn beste vriend aan Frasier. Die vermoedt echter dat zij enkel met hem wil daten om gratis psychiatrisch advies te krijgen.

125. Secret Admirer
Als Niles een verzoeningsgeschenk van Maris ontvangt, denkt Frasier verkeerdelijk dat het anoniem cadeau voor hem bestemd is. Hij zet zelfs een goede relatie op het spel om te weten wie zijn geheime aanbidster is.

126. How To Bury A Millionaire
Frasiers echtscheiding kost hem sloten vol geld en hij komt tot het besef dat hij op zoek moet gaan naar een meer bescheiden appartement. Dat vereist echter een serieuze aanpassing.

127. The Seal Who Came To Dinner
Niles en Frasier houden een feestje in het strandhuis van Maris. Een dode zeehond - en de stank die daarmee gepaard gaat - gooit roet in het eten... en maakt van de broers verdachten in een moordzaak!

128. Roz, A Loan
Roz leent 1500 dollar van Frasier aangezien de werkloosheid haar financiële situatie niet heeft geholpen. De psychiater is helaas 'not amused' als Roz het geleende geld spendeert aan luxueuze extraatjes.

129. Merry Christmas, Mrs. Moskowitz
Om een kans te maken bij een knappe jongedame, moet Frasier met Kerstmis doen alsof hij een jood is tegenover haar moeder. Al gauw worden alle Cranes meegesleurd in het verzinsel.

130. Good Samaritan
Frasier is vastbesloten om nooit meer de barmhartige Samaritaan uit te hangen als hij keer op keer stank voor dank krijgt. Tot hij een vrouw zonder paraplu in de regen ziet staan, haar alsnog een lift aanbiedt... en zich dieper in nesten werkt dan ooit tevoren.

131. Our Parents, Ourselves
Roz en Frasier trachten hun ouders aan elkaar te koppelen. De reacties op de eerste date zijn echter verdeeld. Roz' moeder is laaiend enthousiast, maar Martin heeft een broertje aan haar dood.

132. The Show Where Woody Shows Up
Woody brengt een bezoek aan Seattle en zoekt zijn oude Cheers-makker Frasier op. Al snel blijkt echter dat Frasier en Woody buiten de bar verdomd weinig met elkaar gemeen hebben.

133. Three Valentines
Niles' valentijnsdineetje loopt fout nog voor het begonnen is als hij de sofa in brand steekt. Frasier weet op zijn beurt niet of zijn lunchgenote romantische plannen heeft of niet. En Daphne en Martin lunchen samen op de meest romantische dag van het jaar.

134. To Tell The Truth
Niles dumpt zijn dure advocatenteam voor een pleiter die recht voor de raap is: Donny Douglas. Voor zijn financiële situatie is dat een zegen. Voor zijn persoonlijke leven een ramp, want Donny begint een relatie met Daphne.

135. Decoys
In de hoop Donny en Daphne uit elkaar te drijven, nodigt Niles Roz uit in zijn vakantiehuisje. Frasier is echter onder de indruk van het feit dat Niles zijn oog heeft laten vallen om zijn producer.

136. Dinner Party
Frasier en Niles plannen een dineetje maar geraken het niet eens over de gastenlijst. Tegen de tijd dat ze daarover de knoop hebben doorgehakt, lijkt het dineetje echter een stuk minder aantrekkelijk.

137. Taps At The Montana
Niles wil weer intrekken in zijn luxeappartement, maar de onderverhuurder heeft het zo bont gemaakt dat de bestuursraad van het gebouw Niles wil verbannen.

138. IQ
Frasier en Niles zijn zo onder de indruk van een oude IQ-test dat ze er hun rendez-vous met drie Nobelprijswinnaars door laten verknoeien.

139. Dr. Nora
Frasier geeft een nieuwe radiopsychiater een kans. Hij is ontzet als de vrouw een vuilbekkend, beledigend rechts wijf blijkt te zijn dat de meest absurde raadgevingen de ether in spuit.

140. When A Man Loves Two Women
Een ongewoon plezant dilemma kwelt Frasier: hij moet kiezen tussen twee vrouwen die elkaars tegenpolen zijn en die allebei op hem vallen.

141. Visions Of Daphne
Daphne ontdekt dat Donny haar ten huwelijk wil vragen. Omdat ze een visioen heeft dat er een betere man op haar wacht, gaat ze te rade bij Niles... wiens advies grotendeels uit eigenbelang is opgebouwd.

142. Shutout In Seattle
Niles gaat uit met een jongere vrouw en neemt prompt haar weinig stijve gewoontes over. Roz duikt de koffer in met Bulldog, maar aarzelt om hem te droppen als Bulldog zijn job verliest.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit haalt opnieuw een iets hoger niveau dan in het vorige seizoen: de scherpte is doorgaans zeer aanvaardbaar, de zwartlevels zijn dik in orde en hetzelfde kan gezegd worden van het contrast. De kleurenweergave is eens te meer het meest opvallende pluspunt van de beeldtransfer. De stereo soundtack geeft de dialogen prima weer in een aangename audiomix.

EXTRA'S
De disks bevatten geen extra's.

CONCLUSIE
In het zesde seizoen kent Frasier een kwaliteitsdip waarvan de reeks nooit volledig zal herstellen, maar het merendeel van de episodes is nog steeds beter dan negentig procent van alle andere sitcoms. Beeld en geluid halen een goed niveau. Helaas is de bonussectie weer eens akelig leeg.


cover
Studio: Paramount

Regie: Diversen
Met: Kelsey Grammer, David Hyde Pierce, Jane Leeves, Peri Gilpin, John Mahoney

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
1998-99

Leeftijd:
12

Speelduur:
508 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
o.a. Engels
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij