:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TOWN CALLED EUREKA, A - SEIZOEN 1
TOWN CALLED EUREKA, A - SEIZOEN 1
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-06-05
SERIE
Nog nooit van het plaatsje Eureka gehoord? Dat is niet zo verwonderlijk want Eureka is één van Amerika's best bewaarde geheimen. Het kleine afgeleden dorpje huisvest alle grote wetenschappers en genieën van de USA. Zowat alle inwoners werken voor Global Dynamics, het wetenschappelijk onderzoekscentrum dat gevestigd is in Eureka. Global Dynamics is verantwoordelijk voor de grootste uitvindingen van de voorbije vijftig jaar en blijft zorgen voor hoogtechnologische snufjes en allerlei indrukwekkende vernieuwingen. Als U.S. Marshal Jack Carter onderweg is om een gevangene – zijn weggelopen tienerdochter Zoe – terug naar L.A. te brengen, raakt hij van de weg. Zo komen vader en dochter door het toeval in Eureka terecht. Al snel wordt duidelijk dat Eureka niet zomaar een doorsnee stadje is. Voor hij het goed en wel beseft, is Jack betrokken bij het onderzoek naar een mysterieuze verdwijning in Eureka en wordt hij gebombardeerd tot nieuwe sheriff van de stad.


A Town Called Eureka
is een twaalfdelige komische sciencefictionserie. In elke aflevering duikt er een nieuw high-techprobleem op. Samen met een aantal hoogbegaafde helpers moet Jack ervoor zorgen dat Eureka en zijn inwoners maar ook heel de wereld beschermd worden tegen de gevaren van proeven die mislopen, van nieuwe uitvindingen die anders uitdraaien dan verwacht en van gestoorde genieën. En dat alles terwijl arme Jack zelf nog niet de helft begrijpt van datgene wat Global Dynamics allemaal bedenkt. Hier ligt ook meteen één van de sterke punten van de serie. Hoewel A Town Called Eureka over gekke nieuwe uitvindingen, onbegrijpelijke wiskundige berekeningen en hoog-technologische snufjes gaat, wordt ons dat allemaal gebracht door de ogen van een gewone man, Jack Carter. Daardoor kan je je als kijker een pak makkelijker identificeren met het hoofdpersonage en lijkt alles net dat ietsje aannemelijker. Hoewel er een zekere rode draad door de afleveringen loopt, kunnen ze perfect los van elkaar bekeken worden. Oorspronkelijk zijn de afleveringen overigens in een iets andere volgorde uitgezonden op Syfy.


In A Town Called Eureka zien we voornamelijk een aantal relatief onbekende acteurs aan het werk. Dat stoort echter niet en de personages komen relatief levensecht over. We zien genieën aan het werk, maar gelukkig heeft men de personages niet herleid tot het typetje van de wereldvreemde professor.

AFLEVERINGEN
1. Pilot
Jack Carter komt met zijn dochter Zoe in Eureka terecht na een auto-ongeluk. Al snel heeft Jack door dat Eureka niet zomaar het eerste het beste dorpje is. Dat wordt pijnlijk duidelijk als Jack lucht krijgt van een wel heel bizarre verdwijning. Brian Perkins is verdwenen nadat een deel van de mobilehome van zijn ouders in een vortex is opgegaan. Hoewel Jack de wind van voren krijgt, is hij toch niet van plan de zaak te laten rusten. Hij slaagt erin Brian terug te vinden en verdient hiermee wel wat respect in Eureka. Maar hiermee is natuurlijk het probleem van plots verschijnende vortexen niet opgelost. Als de sheriff van Eureka gewond geraakt bij een nieuwe vortex, wordt Jack gebombardeerd tot sheriff. Nadat Allison Blake – die werkt voor Defensie – hem een lijvig document heeft laten ondertekenen dat Jacks geheimhouding over Eureka moet verzekeren, komt hij meer te weten over het geheim van de plek.


2. Many Happy Returns

Jack is nog maar net sheriff en hij heeft al twee inwoners van Eureka moeten begraven. Walter Perkins is gestorven bij een misgelopen experiment en zijn vrouw heeft iets later zelfmoord gepleegd. Jack weet zich dan ook geen raad wanneer ettele uren later dezelfde Susan Perkins zijn kantoor binnenloopt. Ze beweert al jaren niet meer samen te zijn met Walter en begrijpt niet hoe het komt dat haar ouders bericht gekregen hebben dat zij overleden is. Jack roept de hulp in van Global Dynamics om het mysterie omtrent de dubbelgangers te ontrafelen. Daarbij krijgt hij wel af te rekenen met Nathan Stark, de nieuwe baas van Global Dynamics en de ex-man van Allison. Alsof dat nog niet genoeg is, is Jack ook nog op zoek naar een woonplaats. Een werknemer van Global Dynamics biedt hem zijn Smarthouse aan, maar SARAH – want zo heet het huis in kwestie – heeft zo haar eigen willetje.

3. Before I Forget
De wereldbefaamde wetenschappers Jason en Kim Anderson komen naar Eureka om een belangrijk project af te ronden voor het Amerikaanse leger. Jason heeft namelijk een manier ontdekt om een krachtveld op te roepen dat soldaten beschermt tegen kogels en vuur, in theorie althans. Want in de praktijk gaan de testdummies steevast in vlammen op. Maar dat is niet het enige probleem. Sinds de komst van het koppel hebben Jack en één van zijn vrienden, Henry, last van gaten in hun geheugen. Ze proberen op onderzoek uit te trekken, maar dat is niet zo eenvoudig als je je niets meer herinnert van wat er net gebeurd is.


4. Alienated
Eureka staat onder hoogspanning. Er komt namelijk een belangrijk congreslid op bezoek en van dat bezoek zijn de toekomstige fondsen voor Global Dynamics afhankelijk. In de drukte hebben maar weinig mensen tijd om zich bezig te houden met een ander zorgwekkend fenomeen. Na samen naar een film vol aliens gekeken te hebben, gedragen een aantal inwoner – Fargo, Taggart, Vincent en Jo – zich erg vreemd.

5. Invincible
De obsessief-compulsieve onderzoeker Carl Carlson werk al jaren aan een project over celregeneratie, zonder succes jammer genoeg. Voor Nathan Stark is de maat vol, Carlson wordt ontslagen; hij wordt uit zijn woning gezet en moet Eureka verlaten. Carlson kan dat niet aan en wil van een brug springen. Jack probeert hem tegen te houden, maar toch storten de twee mannen de dieperik in. Jack overleeft doordat hij op Carl landt, maar Carl zelf komt er helemaal zonder kleercheuren vanaf. Even lijkt het erop dat Carlsons onderzoek toch wat heeft opgeleverd, maar volgens Stark is er meer aan de hand. Hij vermoedt dat een strikt geheim project uit sectie 5 – de meest beveiligde afdeling – er voor iets tussen zit.

6. Dr. Nobel
Fargo krijgt een eigen kantoor bij Global Dynamics, maar zijn ruimte in de kelder van het gebouw is een echt rommelhok. Helemaal achteraan vindt Fargo een heus controlepaneel en zonder het te beseffen laat hij overal in Eureka silo's uit de grond schieten. De silo's zijn eigenlijk een in de doofpot gestopt project uit de koude oorlog. Op zich niet zo'n probleem, maar blijkbaar staan de projectielen op scherp en geen van de knappe koppen in Eureka heeft een idee hoe ze de bommen onschadelijk moeten maken of het gevaarte moeten afzetten.

7. Blink
Jack probeert Amerika's nationale sport wat aanzien te geven in Eureka, maar zijn zoektocht naar spelers verdwijnt naar de achtergrond als er een bizar ongeval gebeurt: een auto wordt geraakt door iets onzichtbaars dat veel schade veroorzaakt. Wat later wordt het zwaar verminkte lichaam van een man teruggevonden. Jack en Henry geloven dat hij aan de basis lag van het ongeval, maar dat houdt dan wel in dat de man tegen een onmogelijke snelheid rondliep.

8. Right As Raynes
Eureka wordt geplaagd door een reeks computerproblemen. In een stad waar alles hoogtechnologisch en computergestuurd is, zorgt dat uiteraard voor heel wat moeilijkheden. Henry ontdekt dat een computervirus aan de basis van de miserie ligt en volgens Jack en Allison zit Callister Raynes – een jong genie en ex-assistent van Stark net terug is in Eureka – er voor iets tussen.

9. Primal
Taggart – één van de wetenschappers bij Global Dynamics – is gespecialiseerd in nanoids. Nanoids zijn heel kleine robotjes die zich kunnen gedragen als levende cellen. Als Taggart de nanoids gebruikt om een gewonde hond te genezen, is Jack onder de indruk. Maar de nanoids zijn tot heel wat meer in staat. Om een onbekende reden ontsnappen ze en ze trekken via onderhoudsgangetjes heel Global Dynamics door. Wanneer ze een computertechnicus te pakken krijgen, teren ze op zijn lichaam om zichzelf voort te planten. Alsof dat nog niet erg genoeg is, blijkt dat de nanoids ook eender welke vorm kunnen aannemen.

10. Purple Haze
Alledaagse problemen zoals geluidsoverlast zijn ook Eureka niet vreemd. Jack moet immers tussenbeide komen in een ruzie tussen Fargo en zijn buurman die buiten constant luide muziek speelt voor zijn gewassen. Uiteindelijk wordt het wel stil, maar het is een vreemde stilte. Eigenlijk zijn alle inwoners heel de nacht buiten westen geweest. Bovendien gedraagt iedereen zich anders dan normaal. Jack en zijn dochter Zoe zijn blijkbaar de enigen die niet getroffen zijn. Ze zullen dus zonder de hulp van de gebruikelijke ploeg een oplossing moeten zoeken.

11. H.O.U.S.E. Rules
Jack is het beu dat hij steeds het onderspit moet delven tegen Stark. Bij wijze van verzet, schrijft Jack zichzelf een paar dagen ziekteverlof uit. In zijn smarthouse S.A.R.A.H. denkt hij bij bier en pizza na over allerlei exotische plaatsen om te wonen. Z'n mijmeringen worden onderbroken als Stark, Allison, Beverly, Fargo en Henry aan z'n woning arriveren. Zij zijn ervan overtuigd dat Jack hen opgeroepen heeft. Maar dan gaan alle deuren toe en blijkt Sarah achter het plan te zitten. Zij vreest dat als Jack en Henry vertrekken uit Eureka, de stad in grote problemen zal komen. Door ze samen op te sluiten, wil ze hen dwingen om tot een oplossing te komen.

12. Once In A Lifetime
We blikken vooruit naar de toekomst. In 2010 ziet de situatie van heel wat mensen in Eureka er heel goed uit: Zoe studeert af, Jack is getrouwd met Allison en ze verwachten een kind en Henry is getrouwd met Kim. Maar dan doet Fargo een gruwelijke ontdekking in Sector 5 en is de toekomst helemaal niet meer zo zeker.


BEELD EN GELUID

Wat de beeldkwaliteit betreft, kunnen we zeker niet klagen. De beelden zijn scherp en de contrasten zijn duidelijk. De kleuren zijn ook heel mooi helder. Op dat vlak scoort A Town Called Eureka dus zeker goed voor een tv-serie.
Het geluid staat in 5.1 surround en is ook niet slecht. In sommige scènes is het iets duidelijker aanwezig dan in andere, het is niet spectaculair, maar wel degelijk. Een nadeel van de UK-versie is het ontbreken van ondertiteling. Daardoor is het niet altijd gemakkelijk om ingewikkelde, wetenschappelijk klinkende conversaties te volgen.

EXTRA'S
Een eerste extra op deze box is de mogelijkheid om de pilootaflevering met audiocommentaren te bekijken. Voorts vinden we op de laatste disk Outtakes, Deleted Scenes en Made in Eureka. In Outtakes krijgen we twee bloopers te zien en hoewel die toch leuk zijn, blijft het wel magertjes. Hetzelfde kan eigenlijk gezegd worden over Made in Eureka. Dit zijn twee reclamespotjes voor producten die gemaakt zijn in Eureka. Grappig, maar ook deze extra heeft niet veel om het lijf. De Deleted Scenes zijn met hun 17 minuten de langste extra, maar jammer genoeg zijn deze scènes niet meteen de moeite.

CONCLUSIE
A Town Called Eureka is een leuke komische sciencefictionreeks. Eigenlijk weet de serie het sciencefictionaspect vrij goed te kaderen waardoor ze geapprecieerd kan worden door andere dan scifi-geeks. Toch wel de moeite.cover
Studio: Universal

Regie: Andrew Cosby, Jaime Paglia
Met: Colin Ferguson, Salli Richardson-Whitfield, Erica Cerra en Jordan Hinson

Film:
7.5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8.5/10

Beeld:
8.5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
U.K.

Jaar:
2006

Leeftijd:
15

Speelduur:
535 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582540802


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Geen
Extra's:
• Pilot Episode with Audio Commentaries
• Deleted Scenes
• Outtakes
• Made in Eureka Mock Infomercials

Andere recente releases van deze maatschappij