:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SCRUBS - HET COMPLETE EERSTE SEIZOEN
SCRUBS - HET COMPLETE EERSTE SEIZOEN
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-04-11
SERIE
In Scrubs maken we kennis met John Dorian, J.D. voor de vrienden. Hij is net afgestudeerd als dokter en staat op het punt kennis te maken met het leven zoals het is in het Sacred Heart Hospital. Gelukkig moet J.D. deze grote stap niet alleen zetten. Zijn beste vriend Turk heeft ook een stageplaats veroverd in dit ziekenhuis. Onder het motto ‘samen sterk’ gaan ze de strijd aan met alle beproevingen die voor de interns van Sacred Heart zijn weggelegd.


Niet alleen moet J.D. zijn weg vinden tussen de massa’s patiënten en de administratieve rompslomp, ook moet hij leren omgaan met zijn mentor Dr. Perry Cox. Die laat maar al te graag blijken dat hij niet al te blij is met J.D. als stagiair en met zijn cynisme – waarop Dr. House overigens trots zou zijn – slaagt hij erin alle stagiairs de stuipen op het lijf te jagen. Dr. Kelso – het hoofd van J.D.’s afdeling – stelt zich wel voor als steun en toeverlaat van alle stagiairs, maar al snel wordt het duidelijk dat niets minder waar is. Als kers op de taart vestigt J.D. ook nog de aandacht van de conciërge op zich en die doet er alles aan om J.D.’s leven in het ziekenhuis zo onaangenaam mogelijk te maken.


Gelukkig is het niet al kommer en kwel. J.D. en Turk oeken toenadering tot costagiaire Elliot en met verpleegster Carla en tussen deze vier ontstaat er al snel een mooie vriendschap, Turk en Carla beginnen zelfs een relatie en ook tussen J.D. en Elliot is er sprake van aantrekkingskracht.

In het eerste seizoen van Scrubs – een term die overigens zowel slaat op de chirurgische kledij als op de nieuwe en onervaren dokters – volgen we de professionele evolutie en het privéleven van een aantal medewerkers van het Sacred Heart Hospital. We zien door de ogen van J.D. hoe hijzelf en Turk hun eerste stappen zetten als dokters. Via voice-overs komen we zelfs de gedachten van J.D. te weten. Hoewel Scrubs in eerste instantie een komische reeks is, steekt de serie ook de harde realiteit van het ziekenhuisleven niet onder stoelen of banken. Het eerste seizoen van deze sitcom telt 24 afleveringen van telkens ongeveer 20 minuten.


Het brein achter Scrubs is Bill Lawrence, die we ook kennen van Spin City en Cougar Town. De hoofdrollen worden vertolkt door een aantal, voor ze in Scrubs meededen, onbekende acteurs zoals Zach Braff (J.D.), Sarah Chalke (Elliot), Donald Faison (Turk), Ken Jenkins (Dr. Kelso), John McGinley (Dr. Cox) en Judy Reyes (Carla). De verschillende personages vullen elkaar goed aan en de acteurs slagen erin om hun personages – die eerder naar typetjes neigen – toch geloofwaardigover te laten komen.

BEELD EN GELUID
Wat beeld- en geluidkwaliteit betreft, heeft Scrubs zeker geen diepe in druk nagelaten. Het beeld is foutloos, maar daar is het dan ook mee gezegd en het 2.0-geluid is weinig indrukwekkend.


EXTRA'S

De dvd-box van het eerste seizoen van Scrubs bevat een heel aantal leuke extra’s. Naast audiocommentaren vinden we de muziekvideo van “Superman”, de aanstekelijke titelsong van Scrubs. Nieuwtjes is een halfuur durende making-of. Via interviews met Bill Lawrence, de schrijvers en de cast van Scrubs komen we te weten hoe de serie ontstaan is en hoe ze haar definitieve vorm heeft gekregen. Wel leuk om te weten is dat Lawrence zich voor heel wat verhaallijnen gebaseerd heeft op verhalen van een aantal van zijn vrienden die net afgestudeerd waren als dokter. In De dokter is er vertelt Zach Braff gedurende een vijftal minuten over zijn casting. Niet zomaar een show geeft weer wat Scrubs toch wel tot een aparte ziekenhuisserie maakt. Eén van die aspecten is zeker dat Scrubs opgenomen is in een echt – maar wel verlaten – ziekenhuis. In Alternatieve teksten: een second opinion zien we een aantal scènes die meermaals opgenomen zijn maar telkens met lichtjes andere teksten. De Deleted Scenes en Bloopers spreken voor zich, maar zijn zoals altijd wel leuk.


CONCLUSIE

Scrubs is een erg leuke serie. De korte afleveringen vlogen voorbij en voor we het goed en wel beseften, zat het eerste seizoen er al op. De personages zijn zo verscheiden dat er zeker voor iedereen wat wils is. Hoewel Scrubs uiteraard in de eerste plaats een humoristische sitcom is, biedt de serie toch genoeg diepgang om de aandacht van de kijkervast te houden. Een geslaagd geheel.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Bill Lawrence
Met: Zach Braff, Donald Faison en Sarah Chalke

Film:
8/10

Extra's:
8/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
6

Speelduur:
510 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418171490


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 2.0
Frans Dolby Digital 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels voor gehoorgestoorden, Italiaans, Duits, Spaans, Noors, Deens, Sweeds en Fins
Extra's:
• Nieuwtjes
• Muziekvideo "Superman"
• De dokter is er
• Alternatieve teksten: een second opinion
• Niet zomaar een medische show
• Favoriete momenten
• Bloopers
• Deleted Scenes

Andere recente releases van deze maatschappij