:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ANOTHER YEAR
ANOTHER YEAR (BLU-RAY)
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-04-08
FILM
Tom en Gerri zijn al jaren gelukkig getrouwd. Ze hebben allebei een job die ze graag doen – Gerri als therapeute en Tom als geologisch ingenieur (of zoals zijn familie het uitdrukt, als iemand die putten graaft). Het koppel woont in een mooi huis in een rustige Londense buitenwijk en brengt samen heel wat mooie momenten door in hun volkstuintje. Alles rondom hen straalt gezelligheid en huiselijke warmte uit. Misschien is het net daardoor dat Tom en Gerri maar al te goed beseffen dat niet iedereen zoveel geluk heeft als zij. Zo is er Gerri’s collega Mary. Hoewel ze het niet wil toegeven, lijdt ze mateloos onder haar onbestaande liefdesleven. Het enige wat haar eenzaamheid wat kan verdrijven is een glaasje wijn en de gedachte aan het kleine rode autootje dat ze gaat kopen en dat haar leven zal veranderen. Dat allemaal en nog een glaasje wijn natuurlijk. Met Toms jeugdvriend Ken gaat het niet beter. Ook hij is alleen en doet nog maar amper de moeite om zich te verzorgen. En dan is er nog Joe, de enige zoon van Tom en Gerri. Hij is een dertigjarige advocaat en single. Hoewel hij daar geen moeite mee lijk te hebben, stellen zijn ouders zich vragen. In Another Year volgen we Tom en Gerri tijdens een heel jaar. We zien de pogingen die zij ondernemen om hun vrienden wat vriendschap en een luisterend oor te bieden. Maar uiteraard kent ook hun gastvrijheid grenzen.

Regisseur Mike Leigh – bekend van Happy-Go-Lucky, Topsy-Turvy en Secrets & Lies – biedt in Another Year een kijk op het leven van alledag. We zien de mooie en minder mooie kanten van het leven en het wordt pijnlijk duidelijk dat geluk in het leven niet iets is dat je in de hand hebt. Ruth Sheen (Gerri), Jim Broadbent (Tom), Lesley Manville (Mary), Oliver Maltman (Joe) en Peter Wight (Ken) leveren één voor één prachtige acteerprestaties. De verschillende acteurs zijn perfect op elkaar ingespeeld en dragen allemaal op een simpele en sobere manier hun steentje bij tot het geheel. Dat zorgt ervoor dat Another Year een erg realistische en eerlijke prent geworden is die niemand onberoerd zal laten.

BEELD EN GELUID
Wat het beeld en het geluid betreft, scoort Another Year zeker goed. De Blu-ray biedt scherpe en heldere beelden. De kleuren zijn goed gekozen en benadrukken de warmte en gezelligheid bij Tom en Gerri ten opzichte van de killere buitenwereld. Het geluid is subtiel maar wel mooi verzorgd.

EXTRA'S
Voor de start van de film, krijgen we enkele trailers te zien, maar voor de rest zijn er geen extra’s te vinden.

CONCLUSIE
Another Year is een eenvoudige film over het leven van gewone mensen. Geen grote drama’s of hysterische scènes in deze film, maar toch laat Another Year een diepe indruk na. Zeker een aanrader.


coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Mike Leigh
Met: Ruth Sheen, Jim Broadbent, Lesley Manville, Oliver Maltman en Peter Wight

Film:
8.5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
12

Speelduur:
130 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8713045226015


Beeldformaat:
2.35:1 PAL

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij