:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ADEM
ADEM
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-05-05

FILM
De broers Tom en Lucas torsen een zware last. Ze lijden allebei aan mucoviscidose, een genetische ziekte waardoor hun longen langzaam kapot gaan. Onderzoeken, tests, lange verblijven in het ziekenhuis,… het is allemaal dagelijkse kost voor ze. Tom heeft een hekel aan de hele situatie, maar hij heeft weinig keuze. Ook de relatie met zijn broer Lucas verloopt moeizaam. De ziekte is bij Lucas een stuk verder gevorderd en hij is permanent opgenomen in het ziekenhuis in afwachting van een nieuwe long. Tom kan daar maar moeilijk mee omgaan en beperkt de bezoekjes aan zijn broer tot het minimum. Hij worstelt met de wetenschap dat hij niet erg oud zal worden en dat bepaalt in grote mate zijn levensstijl. Hij heeft verkeerde vrienden en vooral zijn beste maat Jimmy is niet vies van vechtpartijen, pesterijen en drugs. 
 


 

Tijdens één van de verplichte onderzoeken ontmoet Tom Xavier, die eveneens muco heeft. Xavier staat met een bewonderenswaardig optimisme in het leven en mede daarrdoor heeft hij al heel wat kunnen bereiken. Hij is diepzeeduiker, onderwaterfotograaf en leeft als een atleet. Toch is Xaviers vriendin Anneleen volgens hem nog een pak ambitieuzer. Ondanks het feit dat ook zij lijdt aan dezelfde ziekte, heeft ze haar zinnen gezet op een kind en ze is niet van plan haar droom op te geven. Daardoor komt het zelfs tot een breuk tussen Anneleen en Xavier. Terwijl de vriendschap tussen Xavier en Tom groeit, staat de rest van de wereld uiteraard niet stil. Anneleen heeft haar droom waargemaakt en is zwanger. De vader is een ondertussen al lang vergeten gezonde kerel, maar eigenlijk is Anneleen nog steeds verliefd op Xavier die niet meer mag diepzeeduiken, maar voor de rest goed standhoudt. Met Lucas gaat het steeds slechter , doch hij staat wel bovenaan de transplantatielijst. En Tom heeft kennis gemaakt met Eline. Zij ligt in een quarantainekamer op zijn afdeling omdat ze lijdt aan een vorm van tuberculose. Ondanks het feit dat ze elkaar alleen via de telefoon kunnen spreken, worden ze verliefd op elkaar en beginnen ze een relatie. Als Tom – op eigen verantwoordelijkheid – samen met Xavier en Anneleen naar zee trekt, krijgt hij plots een levensbelangrijk bericht. Er zijn nieuwe longen gevonden voor Lucas en Tom wil liefst zo snel mogelijk terug naar het ziekenhuis. Maar vanaf dan loopt alles mis. Xavier is iets te ver gegaan tijdens het lopen op het strand en hij is niet meer in staat terug te rijden. Ze verliezen heel wat tijd en belanden vervolgens in een file. Als Tom uiteindelijk aankomt in het ziekenhuis is het te laat. Lucas is overleden tijdens de operatie. Dat moment is een keerpunt voor hem. Hij voelt zich schuldig en verliest zijn moeizaam opgebouwd optimisme. Hij trekt weer meer op met Jimmy, breekt met Eline en begint een lucratieve handel in gestolen medicatie. 
 


Vijf jaar later is Tomp nog slechts een schim van zichzelf. Hij moet permanent worden opgenomen in het ziekenhuis. Daar kruist zijn pad opnieuw dat van Xavier. Hoewel die er ook allesbehalve goed aan toe is, heeft hij nog steeds dezelfde levenslust. Gaat hij erinslagen ook Tom weer zin te laten krijgen in het leven?

Regisseur Hans Van Nuffel verzamelde een sterke cast voor Adem. Stef Aerts, die met Adem zijn filmdebuut maakt, neemt de rol van Tom voor z'n rekening. Wouter Hendrickx – die Xavier speelt – kennen we als Dimi uit Witse, maar hij speelde ook mee in Jes, Verlengd Weekend en De Helaasheid der Dingen. Xaviers pittige vriendin Anneleen wordt gespeeld door Marie Vinck die ondertussen ook al in heel wat producties heeft meegedraaid (De Kus, SM-rechter en Loft). Alle drie leveren ze een prachtprestatie, maar ook de andere acteurs spelen hun rol met veel overtuiging. Daardoor is Adem een ingetogen en meeslepende prent geworden. Hoewel de film gemakkelijk kon vervallen in een boel kommer en kwel is dit toch niet het geval en spreekt er heel wat hoop en levenslust uit Adem. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de film al met heel wat filmprijzen is gaan lopen. 
 


BEELD EN GELUID

Op de beeldkwaliteit in Adem valt niets aan te merken. De beelden zijn foutloos en scherp. De kleuren zijn uitermate goed gekozen. De kille kleuren geven op schitterende wijze de steriele omgeving van het ziekenhuis weer. Ook wat het geluid betreft, hebben we niet te klagen. We krijgen heldere dialogen en een mooi uitgewerkt surroundgeluid op de dvd van deze film.
 


EXTRA'S

Op de dvd van Adem vinden we twee leuke extra’s. EVooreerst is er een Making-of waarin de regisseur en de acteurs aan het woord komen. We komen te weten dat Hans Van Nuffel zelf muco heeft en dat zijn persoonlijke ervaring mee geleid heeft tot het ontstaan van de film. Adem is geen autobiografische prent geworden maar, zoals Van Nuffel zelf zegt, zullen er ongetwijfeld elementen uit zijn eigen leven in de film ingeslopen zijn. Het verbaasde on s te horen dat de acteurs nog nooit over mucoviscidose gehoord hadden. Hopelijk brengt Adem daarin verandering. Voorts worden ons nog een aantal leuke anekdotes verteld over lastige draaidagen in de vrieskou op het strand en de ongemakken die de stunts veroorzaakten. Deze twintig minuten durende Making-of is zeker de moeite waard. De tweede extra gaat over de wereldpremière in Montréal. Adem was geselecteerd voor het filmfestival van Montréal en we krijgen via de toelichting van de acteurs en de regisseur een zicht op hoe dit filmfestival verliep. We horen ook een aantal reacties van Canadese kijkers. Adem heeft in Montréal overigens met de grote prijs gekregen. 
 


CONCLUSIE

Adem is een meeslepende, ingetogen, pakkende film. De sterke acteerprestaties en het krachtige verhaal zorgen voor een prachtresultaat. Een echte aanrader.
cover
Studio: JustBridge

Regie: Hans Van Nuffel
Met: Stef Aerts, Wouter Hendrickx en Marie Vinck

Film:
9/10

Extra's:
8/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
9

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8711983954069


Beeldformaat:
2.35:1 PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Wereldpremière in Montréal
• Making-of

Andere recente releases van deze maatschappij