:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CATFISH
CATFISH
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-05-24
FILM
Yaniv Schulman, die zichzelf meestal Nev noemt, is een 24-jarige fotograaf uit New York. Hij woont en werkt er samen met zijn broer Ariel en hun gemeenschappelijke vriend Henry Joost. Op zekere dag krijgt Nev via MySpace een verzoek van de achtjarige Abby uit Michigan, een meisje met een passie voor tekenen en schilderen die graag een schilderij wil maken van één van Nevs foto’s. Wanneer Nev het resultaat te zien krijgt, is hij zwaar onder de indruk.


Abby heeft talent en Nev besluit om contact te met haar te houden en met haar familie. Via Facebook ontstaat er een sociaal netwerk tussen Nev en de familie van Abby. Gaandeweg komt Nev meer te weten over Abby, haar ouders Angela en Vince en haar halfzus Megan. Vooral met Megan lijkt het te klikken en de twee starten zelfs een cyberrelatie. Megan is dan ook een knappe verschijning en ze deelt alvast de passie voor dansen met Nev. Voorts is Megan ook bijzonder muzikaal en ze stuurt geregeld haar eigen coverversies naar Nev. Maar dan stuit Nev op een aantal onwaarheden. Per toeval ontdekt hij dat Megan de nummers niet zelf zingt, maar gewoon van YouTube plukt. Dit zorgt ervoor dat hij zijn vertrouwen in Megan en de rest van de familie begint te verliezen. Hij stelt zich meer en meer vragen en besluit samen met Ariel en Henry de familie een bezoekje te brengen in real life. De waarheid die hij daar te weten komt, zal een diepe indruk op hem nalaten.


Aanvankelijk wilde Ariel en Henry een documentaire maken over Abby, maar al snel verschoof hun aandacht naar de prille relatie tussen Nev en Megan. Hoewel Nev er in eerste instantie niet echt voor gewonnen is, besluit het trio toch een reportage te maken over Nevs groeiende band met Megan via Facebook. Als het duidelijk wordt dat Megan niet helemaal is wie ze beweert te zijn, zijn Henry, Ariel en Nev des te meer gemotiveerd om hun werk voort te zetten en de waarheid te ontrafelen.

Hoewel de echtheid van de documentaire Catfish door heel wat mensen in vraag wordt gesteld, blijven de makers Ariel en Nev Schulman en Henry Joost vasthouden aan de echtheid van hun verhaal. Zij beweren dat Catfish 100% waarheidsgetrouw is en dat ze exact weergeven wat en hoe het allemaal gegaan is.


Wat de waarheid ook moge zijn, Catfish is een uiterst sterk verhaal. Vanaf het begin word je als kijker meegesleept in het verhaal van Nev. Aanvankelijk lijkt er geen vuiltje aan de lucht en oogt de vriendschap tussen Nev en Angela en Megan niet eens zo vreemd. Het gevaar dat iemand heel anders kan zijn op het internet dan in het wrkelijke leven, lijkt hier helemaal niet aan de orde te zijn. Maar vanaf het moment dat Nev de eerste onwaarheden ontdekt in Megans verhaal, krijgt de documentaire een heel andere toon. Vanaf dat moment blijf je aan het scherm gekluisterd tot de ontknoping.


BEELD EN GELUID
Als we de beeldkwaliteit van Catfish vergelijken met een standaard speelfilm, dan is die van Catfish beslist teleurstellend. Er zit heel wat ruis in het beeld, de beelden zijn niet erg scherp en ook de contrasten zijn niet erg duidelijk. De vele close-ups van computerschermen doen daar uiteraard geen goed aan. Maar Catfish heeft niet als doel een speelfilm te zijn. Integendeel… Catfish is een documentaire, gefilmd met handheldcamera’s. Dat komt uiteraard de beeldkwaliteit niet ten goede, maar de echtheid van de documentaire des te meer. Het geluid is een pak beter dan het beeld. De dialogen zijn helder en goed verstaanbaar en de muziek staat zelfs in surround.

EXTRA'S
Geen
CONCLUSIE

Catfish is een intrigerende documentaire – film? – geworden. Of het verhaal van Nev waargebeurd is of niet, doet daar geen afbreuk aan. Dat neemt echter niet weg dat we ongetwijfeld wel met de vraag blijven zitten. Catfish is zeker een aanrader!


cover
Studio: A-Film

Regie: Henry Joost en Ariel Schulman
Met: Yaniv Schulman, Ariel Schulman, Angela Wesselman-Pierce

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7.5/10

Beeld:
6.5/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
9

Speelduur:
84 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777934586


Beeldformaat:
1.77:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij