:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MONICA & DAVID
MONICA & DAVID
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-07-05
FILM
Monica en David zijn nog maar enkele weken verwijderd van hun huwelijk. Op zich zijn dat al spannende tijden voor een koppel, maar voor Monica en David is hun huwelijk extra speciaal. Beiden lijden immers aan het syndroom van Down. Alexandra Codina – de regisseur van de reportage en tevens de nicht van Monica – wil met deze wel heel persoonlijke documentaire laten zien dat mensen met een verstandelijke handicap gewoon dezelfde dromen koesteren als iedereen. Vroeger was de levensverwachting voor iemand met het syndroom van Down slecht 25 jaar, maar door de medische vooruitgang is dat nu zo'n 60 jaar. Het hoeft ons dan ook niet te verbazen dat mensen met het syndroom van Down dezelfde verwachtingen hebben als wij: liefde, werk en onafhankelijkheid. Toch blijven alle drie deze dromen vaak onbereikbaar. Gelukkig is dat anders voor Monica en David. Zij leerden elkaar kennen in het volwassenenonderwijs. Bij David was het liefde op het eerste gezicht, maar hetzelfde gold niet voor Monica. Zij zag David in eerste instantie niet zitten en David heeft heel wat moeite moeten doen om haar te overtuigen van zijn liefde. Maar aan de vooravond van hun huwelijk hebben ze al heel wat hindernissen samen overwonnen en lijken ze zich heel bewust te zijn van hun keuze.


De voorbereidingen hebben heel wat tijd in beslag genomen en de ouders, familie en begeleiders van Monica en David hebben heel wat ondersteuning moeten bieden, maar het koppel heeft wel het huwelijk gekregen waarvan het droomde. Doch daarmee is uiteraard nog maar de eerste stap gezet. Al snel blijkt immers dat hun leven na het huwelijk niet opeens rozengeur en maneschijn is. Ze zijn niet in staat om zelfstandig te wonen en dus wonen ze bij de ouders van Monica. Als de hele familie naar Florida verhuist, brengt dat heel wat spanning mee, uiteraard voor Monica en David, die heel sterk vasthouden aan routine, maar ook voor de ouders van Monica die het allemaal moeten opvangen. Als David ook nog suikerziekte blijkt te hebben, is dat uiteraard weer een zorg meer.


Monica en David blijven positief en dromen van een baantje en misschien zelfs van een baby. Hun droom staat in schril contrast met de zorgen die de ouders van Monica met ze hebben. Ze blijven immers met de vraag zitten wie later voor de kinderen zal zorgen.

Alexandra Codina heeft met Monica & David een prachtige documentaire afgeleverd. Het is een eerlijke prent met heel veel respect voor mensen met het syndroom van Down, maar ook voor de mensen die dagelijks proberen hen een zo gewoon mogelijk leven te geven, vaak ten koste van zichzelf. En hoewel Monica & David duidelijk maakt dat er heel wat mogelijk is, ook voor mensen met een verstandelijke handicap, maakt de film ook de onmiskenbare beperkingen duidelijk.

BEELD EN GELUID
Wat de beeld- en geluidkwaliteit betreft is Monica & David degelijk. Het beeld is niet altijd even vast, maar het is wel zonder fouten. Het geluid staat in stereo en is goed verstaanbaar.

EXTRA'S

Als extra is er Six Weeks, een documentaire (18 min.) die in 2009 de IDFA-prijs won voor de beste korte documentaire. Six Weeks vertelt het verhaal van een jonge moeder die beslist haar kind af te staan voor adoptie. We volgen zowel de moeder die deze moeilijke beslissing een plaats probeert te geven in haar leven als het baby’tje en het adoptiegezin wier geluk geen grenzen kent als het het kindje voor het eerst te zien krijgt. Een ontroerende reportage.

CONCLUSIE
De documentaire Monica & David is zeker het bekijken waard. Hetzelfde geldt voor Six Weeks.

coverStudio: Filmfreaks

Regie: Alexandra Codina
Met: Monica en David

Film:
8/10

Extra's:
8/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
AL

Speelduur:
68 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789058497734


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Korte film Six Weeks (18 min.), IDFA Award for Best Short Documentary

Andere recente releases van deze maatschappij