:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LOS ZAND
LOS ZAND
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-08-26
SERIE
Een reis door de woestijn van Namibië, met de motor van de ene ontdekking naar de andere, overnachten in een tent,… het klinkt allemaal als één groot avontuur. Volgens Vincent Vandeweghe is het de perfecte kans om nog eens onbezonnen weg te zijn van alles voordat je, onherroepelijk, de verantwoordelijkheden van het volwassen leven op zich moet nemen. En hiervoor wil hij zelfs zijn succesvolle job op het spel zetten. Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk kan hij zijn vriendin Sylvia overtuigen om mee te gaan met de belofte dat er daarna wel eens over kindjes kan worden gepraat.


Vincent en Sylvia trekken niet alleen naar Afrika, twee bevriende koppels – Maarten en Julie en Willem en Charlotte – maken mee de oversteek. Maarten is sinds jaren een goede vriend van Vincent en eigenlijk had ook Jeroen moeten meegaan om het vriendengroepje compleet te maken. Maar Jeroen was van zijn stuk en weigerde mee te gaan. Zijn broer Willem daarentegen ging wel gretig op het aanbod in. Na een pijnlijke scheiding had hij wel nood aan een tijdje ertussenuit. Vincent reist de rest van de groep vooruit en wanneer ze mekaar weer treffen is het duidelijk dat er iets mis is. Vincent heeft een hoofdwonde en beweert dat hij gevochten heeft, maar niets ernstig. Sylvia maakt zich wel wat zorgen, echter niemand van het reisgezelschap kan vermoeden wat de eigenlijke opzet is van hun tocht. Het is alleszins een pak minder onschuldig dan ze denken. En uiteraard hebben ze geen weet van het feit dat een zekere Johannes naar Vincent op zoek is.


In tussentijd wordt het ook op het thuisfront steeds duidelijker dat er iets vreemds aan de hand is. Het lijkt er immers op dat niemand op de hoogte is van het vertrek van de groep. Niet verbazend, want Vincent heeft zijn reisgenoten op het hart gedrukt niets over hun plannen te vertellen. Op Vincents werk, EK Finance, is men verbaasd dat hij maar niet komt opdagen en baas Robrecht dreigt zelfs met ontslag. Zelfs Vincents vader Serge – vroegere eigenaar van EK Finance – weet niet waar Vincent uithangt. Ook Willems vader Lucien is niet op de hoogte. Alleen Jeroen en de ouders van Sylvia, Mieke en Marc, weten meer, maar zij houden allemaal de lippen stijf op elkaar, hoe moeilijk dat ook is voor Mieke. De problemen beginnen echter nog maar voor Sylvia’s ouders. Wanneer de deurwaarder bij hen aanbelt, komt aan het licht dat Marc al jaren tot over zijn oren in de schulden zit na een slechte investering. Gezien hij zijn vrouw al die tijd niets verteld heeft en het geheim voor zich heeft gehouden, is het niet moeilijk te begrijpen waarom hij aan de antidepressiva zit. Ook EK Finance zit in slechte papieren. Daarr is het voornamelijk Robrecht die in louche zaken verwikkeld is.


Niet alleen in België gaan de zaken van kwaad naar erger, ook in Namibië is de spanning te snijden. Tijdens hun tocht komen er immers tot dan goed bewaarde geheimen boven die de relaties tussen de reisgenoten onder druk zetten. Het wordt ook steeds moeilijker voor Vincent om zijn grootste geheim en tevens de opzet van de reis voor de rest verborgen te houden. Geleidelijk aan wordt het duidelijk dat de gebeurtenissen in België en in Namibië nauw met elkaar verbonden zijn.

Los Zand wisselt constant tussen twee verhaallijnen, namelijk die van de reisgenoten in Namibië en die van de thuisblijvers. In talrijke flashbacks komen we te weten wat er zich voor de reis afspeelde en wat juist de relaties zijn tussen de verschillende personages. In het begin zijn de flashbacks interessant om te zien en zorgen ze ervoor dat de puzzelstukjes steeds meer op hun plaats vallen. Maar doordat sommige flashbacks meermaals getoond worden en flashbacks zelfs fragmenten kunnen zijn van de voorgaande aflevering – die we uiteraard nog niet compleet vergeten waren – worden ze uiteindelijk vrij overbodig en zelfs ergerlijk. En dat is jammer want voor het overige zit Los Zand wel mooi in elkaar. Zowat heel bekend Vlaanderen passeert de revue en we kunnen zeker niet klagen over de acteerprestaties die goed tot zeer goed zijn. Ook weet Los Zand de perfecte sfeer te creëren.


BEELD EN GELUID

We zeiden net dat Los Zand de juiste sfeer weet te scheppen en daar speelt het kleurenpalet van de serie zeker een grote rol in. Voor de scènes in Namibië is gebruik gemaakt van een warme geelokerkleurige filter die in schril contrast staat met de koele blauwgrijze kleuren voor de fragmenten in België. We krijgen een heel aantal heel mooie beelden te zien van het prachtige Namibische landschap die tevens goed van kwaliteit zijn. In de meer donkere opnbamen van Antwerpen bespeurden we jammer genoeg wel wat ruis.Het geluid in Los Zand is gewoon stereo, maar de dialogen zijn wel duidelijk.

EXTRA'S
Bij wijze van extra vinden we een aflevering van Vlaanderen Vakantieland op de eerste disk. In deze  36 minuten durende reportage kunnen we actrice Tine Embrechts volgen die Namibië verkent.


CONCLUSIE

Het verhaal van Los Zand zit goed in elkaar en kon ons zeker boeien. Jammer dat de flashbacks na een tijdje op de zenuwen beginnen te werken. Maar voor het overige is dit wel een sterke reeks die de moeite waard is.


coverStudio: Bridge Entertainment

Regie: Erik Van Berendoncks, Kris Gaens, Filip Van Neyghem
Met: Matthias Schoenaerts, Lotte Pinoy, Koen De Bouw, Nele Van Rompaey, Steve Aernouts, Tine Embrechts, Andrea Croonenberghs, Marijke Pinoy, Karel Vingerhoets, Erik Van Herreweghe, Els Olaerts

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
12

Speelduur:
600 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9711983497344


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands CC
Extra's:
• Vlaanderen Vakantieland

Andere recente releases van deze maatschappij