:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MEET ME IN ST. LOUIS
MEET ME IN ST. LOUIS
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-08-17
FILM
In 1903 bruist St. Louis van de bedrijvigheid. Iedereen kijkt reikhalzend uit naar de Wereldtentoonstelling en het vooruitzicht zorgt voor de nodige opwinding bij de plaatselijke bevolking. Dat is niet anders bij de familie Smith. Vader Alonzo is advocaat en kan zijn vrouw, vier dochters en zoon een comfortabel leven bieden. Hoewel hij op het eerste gezicht een strenge, nauwgezette en ietwat norse man lijkt die de touwtjes stevig in handen heeft in zijn gezin, moet hij – hoe kan het ook anders - toch vaak toegeven aan de grillen van alle vrouwen in zijn huis. In het gezin is de Wereldtentoonstelling het op één na belangrijkste gespreksonderwerp. De twee oudste dochters Rose en Esther babbelen immers nog liever over jongens. Rose is verliefd op Warren Sheffield en ze zit in spanning te wachten op zijn aanzoek. Esther heeft haar oog laten vallen op buurjongen John Truitt. Tijdens een feestje bij de familie Smith thuis krijgt ze eindelijk de kans om hem beter te leren kennen, maar haar plan loopt niet zoals verwacht. Bij hun volgende ontmoeting gaat het echter nog meer fout. Esthers jongste zus Tootie beweert immers dat John haar geslagen heeft en Esther is niet van plan dat zo maar te laten gebeuren. Als Tootie achteraf toegeeft dat ze gelogen heeft, gaat Esther haar verontschuldigingen aanbieden aan John. De plooien kunnen gelukkig nog gladgestreken worden en meer nog, het wordt duidelijk dat John ook verliefd is op Esther. Alles lijkt de goede kant op te gaan, maar dan kondigt meneer Smith aan dat hij voor zijn werk naar New York moet verhuizen. In tegenstelling tot wat hij verwacht had, is de rest van de familie allesbehalve opgetogen met het nieuws. Vlak voor hun vertrek naar New York kunnen Esther, Rose en hun broer Lon nog het bal bijwonen in St. Louis. Die avond wordt duidelijk hoe erg de kinderen het nakende vertrek wel vinden. En dan neemt meneer Smith een belangrijk besluit: de familie blijft in St. Louis. Ze zullen op de eerste rij kunnen genieten van de Wereldtentoonstelling.


Meet Me In St. Louis is een echte klassieker. De film is gebaseerd op een reeks korte verhalen, 5135 Kensington, van Sally Benson. In deze verhaaltjes, die wekelijks verschenen in The New Yorker, beschrijft Benson haar kindertijd in St. Louis. Sallys perspectief vinden we terug in de rol van Tootie, maar omdat het leven van een vijfjarige minder interessant leek voor de kijkers, is in de film de nadruk verschoven naar Tooties oudere zus Esther. Producer Arthur Freed en regisseur Vincente Minnelli wilden niemand anders dan Judy Garland als hoofdpersonage, maar zijzelf zag deze rol minder zitten. Ze vond zich te oud voor een meisjesachtige rol zoals die van Esther. Uiteindelijk nam ze toch de rol aan en het werd een onverdeeld succes. Niet alleen scoorde Garland op professioneel vlak met Meet Me In St. Louis, ze hield er ook nog een man aan over, namelijk regisseur Minnelli. Ze beweerde altijd dat ze zich bijzonder mooi voelde in deze film en daar zal de inbreng van Vincente Minnelli ongetwijfeld voor iets tussen zitten. Hij probeerde zijn hoofdpersonage steeds zo mooi mogelijk in beeld te brengen. Getuige daarvan zijn de vele scènes waarin we Garlands gezicht zien in een soort van lijst, een raam of een spiegel.Met Judy Garland in de hoofdrol kan het moeilijk anders dan dat er heel wat gezongen en gedanst wordt in deze film. Meet Me In St. Louis, The Trolley Song en Have Yourself A Merry Little Christmas zijn maar enkele van de liedjes die in deze prent aan bod komen. En of je nu te vinden bent voor dit soort muziek of niet, aanstekelijk is ze hoe dan ook.  We zaten er dagen later nog steeds mee in ons hoofd.

BEELD EN GELUID
Toen Meet Me In St. Louis in 1944 verscheen, werd de film beschreven als een prachtig staaltje van Technicolor. En we moeten toegeven dat, hoewel de versie die we in handen hebben ondertussen gerestaureerd is, de film er heel goed uitziet voor zijn leeftijd. Er zijn geen opmerkelijke fouten, de beelden zijn scherp en de kleuren komen goed tot hun recht. Voor Vincente Minnelli was het de eerste film die hij in kleur draaide en hij besteedde dus extra veel aandacht aan het decor en de kostuums, wat zeker meerwaarde betekende voor de film. Op deze dvd is overigens het originele beeldformaat (1.37:1) behouden. De Engelse geluidstrack bevat een Dolby Digital 5.1-track, maar die levert helemaal geen meerwaarde gezien de achterste twee kanalen niet gebruikt worden. Het geluid klinkt soms wat schel en hol, maar dat neemt niet weg dat alles duidelijk verstaanbaar is en de dialogen verstaanbaar zijn. Wat wel onbegrijpelijk is, is dat de liedjes niet ondertiteld worden terwijl die wel deel uitmaken van het verhaal.


EXTRA'S

De dvd bevat heel wat interessante extra’s. Introduction by Liza Minnelli is een vijf minuten durend filmpje waarin Liza Minnelli – dochter van Vincente Minnelli en Judy Garland – uitleg geeft over Meet Me in St. Louis. Ze vertelt niet alleen waarover de film gaat, maar ook over de muziek en over de manier waarop haar ouders deze film ervaren hebben. In Meet Me in St. Louis: The Making of an American Classic (31 min.) komen we heel wat te weten over de achtergrond van de film. Voorts delen Margaret O’Brien (Tootie), Lucille Bremer (Rose) en Vincente Minnelli hun herinneringen aan de opnames. Skip to My Lou is een kort filmpje (3 min.) uit 1941. We zien songwriters Hugh Martin en Ralph Blane tijdens de opname van het liedje Skip to My Lou dat drie jaar later hernomen wordt in Meet Me in St. Louis. Naast de Trailer kan je ook nog kiezen voor een Audiocommentaar en een Music-Only Track. In de audiocommentaar geeft filmhistoricus John Fricke samen met Margaret O’Brien, scenarist Irving Brecher, Hugh Martin en Barbare Freed-Saltman heel wat informatie over de film en over Judy Garland. De Music-Only Track spreekt voor zichzelf: hier kan je de film bekijken zonder de audiotrack. Je hoort dus alleen de muziek waardoor er ook wel wat stiltes vallen.


CONCLUSIE

Meet Me In St. Louis is een vrolijke musical over een gewoon gezin. Liefhebbers van Judy Garland of van dit genre zullen zeker genieten van deze dvd. De film oogt prachtig, de liedjes zijn aanstekelijk en de extra’s zijn de moeite waard.


cover
Studio: Living Colour Entertainment

Regie: Vincente Minelli
Met: Judy Garland, Margaret O'Brien, Mary Astor, Lucille Bremer, Tom Drake en Marjorie Main

Film:
8/10

Extra's:
8/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Musical

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1944

Leeftijd:
AL

Speelduur:
108 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717774232484


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 1.0
Spaans Dolby Digital 1.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Duits, Italiaans, Arabisch, Portugees, Deens, Zweeds, Kroatisch, Sloveens, Hongaars, Tsjechisch, Grieks, Roemeens, Fins en Turks. Verder ook nog Engels, Duits en Italiaans voor gehoorgestoorden
Extra's:
• Introduction by Liza Minelli
Meet Me in St. Louis: The Making of an American Classic
• Audiocommentaar
• Skip to My Lou
• Music-Only Track
• Theatrical Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij