:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BEHIND ENEMY LINES
BEHIND ENEMY LINES (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2011-09-01

FILM
Navigator Chris Burnett (Owen Wilson) en piloot Stackhouse (Gabriel Macht) voeren tijdens de Joegoslavische burgeroorlog een NAVO-verkenningsmissie uit net over de delicate scheidingslijn tussen Kroatië en Bosnië-Herzegovina. Hun F-18 wordt door een luchtdoelraket aan flarden geschoten. Op de grond wordt Stackhouse koudweg geëxecuteerd door een Servische militie. Burnett heeft zijn schuilplaats verraden en hij moet op de loop voor een sluipschutter die het op hem gemunt heeft. Er is bovendien slecht nieuws te melden van op het hoofdkwartier, een Amerikaans vliegdekschip. Commandant Leslie Reigart (Gene Hackman) heeft namelijk van hogerhand orders gekregen om géén reddingsmissie uit te voeren, want dat zou het broze bestand tussen de strijdende partijen in gevaar kunnen brengen. Dat is natuurlijk bullshit, want op de grond is er van een bestand geen sprake: Burnett wordt opgejaagd als wild en moet maar op eigen houtje de grens trachten te bereiken.

Deze lichtjes ongeloofwaardige "waar gebeurd"-film heeft niet veel meer qua uitgangspunt nodig om op dreef te geraken, alhoewel het toch wel een halfuurtje duurt vooraleer het nodige getater voorbij is en de wapens spreken. Ook al loopt de film over van misplaatst patriottisme, worden de Amerikanen voorgesteld als superhelden, de Fransen als bruine slijmkikkers die uit de sloot komen gekropen en is het  multi-etnische conflict in Bosnië toch iets ingewikkelder dan hier wordt voorgesteld - de gemiddelde Amerikaan zal Bosniëwellicht op een blinde kaart ergens in Scandinavië situeren - toch is het een redelijke actiefilm waarin Owen Wilson, die anders alleen gecast wordt in halfzachte onderbroekenkomedies, niet méér moet doen dan op de loop gaan voor een paar dolle, schietgrage militieleden. Hoewel er ten behoeve van de autenticiteit met Slavische acteurs wordt gewerkt, zijn alle rollen nagenoeg verwisselbaar en worden de strijdende partijen zodanig stereotiep uitgebeeld dat je voortdurend het gevoel krijgt dat hier een kans wordt gemist om wat meer te nuanceren en duiding te geven bij de politieke achtergrond. De actiescènes zijn echter onderhoudend genoeg om het anderhalf uur durende spektakel op de sporen te houden.

BEELD EN GELUID
Euh, hoe ga ik dit meedelen zonder de lieve mensen van 20th Century Fox te schofferen? Single sided disc. Gecombineerd met elkaar zijn dat de drie lelijkste woorden in Blu-rayland. De film heeft gelukkig een niet te lange speelduur, waardoor het met de compressie nog al bij al meevalt, maar waar het desolate winterlandschap van Bosnië in de kersttijd ideaal zou zijn voor mooie plaatjes, is het beeld te soft om te overtuigen. In het gebladerte en de uniformen van de soldaten zit beslist te weinig textuur en alhoewel dit een duidelijke vooruitgang is tegenover de dvd zou een scherpere transfer de film zeker goed doen. De kleuren zien er wat mat uit, het contrast ligt nog binnen het aanvaardbare. Ik word er alleszins niet wild van. Maar de DTS-HD MA 5.1-track doet me nog meer treuren om het verlies van storage space. De track klinkt zeer onevenwichtig, met grote fluctuaties in volume. De neerstortende jet, een hinderlaag met handgranaten en een beschieting van een dorpje, ze klinken overdreven geprononceerd, terwijl een paar seconden later het gemompel van Gene Hackman weer amper te verstaan is. Het richtingsgevoel is duidelijk beter, hier en daar zelfs goed, maar wat nog het meest stoort is dat de soundtrack van Matrix-componist Don Davis bij momenten gewoon onverbloemd vals klinkt.

EXTRA'S
Ten opzichte van de dvd is het sleutelwoord van deze Fox-release weer "goedkoop". De twee audiocommentaren, ééntje van regisseur John Moore en editor Paul Martin Smith, en de andere van producenten John Davis en Wyck Godfrey, zijn behouden en het gaat niet bepaald om de briljantste visies op filmmaken aller tijden. Daarnaast staan er nog een stuk of drie cross-promotionele trailers op de disk.

CONCLUSIE
Waar Behind Enemy Lines nog een vrij onderhoudende film is, is deze cheapie (alhoewel...) Blu-rayrelease eigenlijk af te raden omwille van het gebrek aan extra's en de matige geluidskwaliteit. Beter dan de dvd? Ik weet het nog zo niet...
coverStudio: Fox

Regie: John Moore
Met: Owen Wilson, Gene Hackman, Joaquim De Almeida, David Keith, Olek Krupa

Film:
7/10

Extra's:
2/10

Geluid:
5,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2001

Leeftijd:
12

Speelduur:
106 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712626031000


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits
Extra's:
• 2 audiocommentaartracks
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij