:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PIRATES OF THE CARIBBEAN 4 - ON STRANGER TIDES
PIRATES OF THE CARIBBEAN 4 - ON STRANGER TIDES (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2011-09-11
FILM
Piratenkapitein Jack Sparrow (Johnny Depp) kan zich ternauwernood uit de strop kletsen wanneer hij verneemt dat iemand in zijn naam een bemanning aan het ronselen is om een expeditie te ondernemen naar de Fontein van de Eeuwige Jeugd. De valse Jack is niemand minder dan zijn oud lief Angelica (Penélope Cruz), die werkt in opdracht van haar vader, de beruchte piratenkoning Edward "Blackbeard" Teach (Ian McShane). In ruil voor Jacks medewerking belooft Angelica hem zijn geliefde schip Black Pearl terug. Er zijn echter, om het met een flauw woordgrapje te stellen, nog kapers op de kust. De Engelse koning George (Richard Griffiths) roept de hulp in van Jacks aloude aartsvijand Barbossa (Geoffrey Rush), die tegen Blackbeard niet alleen de Black Pearl, maar ook een been is kwijtgeraakt, en gelast hem de Bron te vinden, en liefst voor de vuile Spaanse katholieken met het geheim van het eeuwige leven gaan lopen. Naast twee zilveren kelken vergt het verjongingsritueel ook de traan van een zeemeermin, maar die blijken minder makkelijk te vangen te zijn, en alhoewel ze er verleidelijk uitzien, zijn het kannibalistische monsters. Bovendien kan de Bron alleen maar leven geven in ruil voor ander leven.
Dit alweer derde vervolg op Gore Verbinski's Pirates Of The Caribbean, oorspronkelijk bedoeld ter promotie van de gelijknamige Disney-pretparkattractie, is alleszins terug een stap in de goede richting na een overweldigend eerste deel, een matig interessante sequel Dead Man's Chest en vooral het flauwe At World's End, waar geen enkele scenarist nog glorie bij kon halen. Orlando Bloom en Keira Knightley werden bedankt voor bewezen diensten, een paar anciens zoals Kevin McNally als Joshamee Gibbs worden terug opgevist (alhoewel die piraat met zijn houten oog stukken grappiger was), en Johnny Depp werd voor deze film opnieuw naar het voorplan verschoven. De openingsscène van de film is hilarisch en laat alvast op het beste hopen, en met Ian McShane (Deadwood, The Pillars Of The Earth) heeft de film terug een volwaardige slechterik in dienst. Daarnaast wordt de absoluut enig greintje acteertalent ontbrekende Keith Richards even terug opgevoerd, en zien we in een cameo Oscarwinnares Judi Dench voorbijflitsen. Oh, en er wordt een blik zeemeerminnen opengetrokken.
De drie partijen (Sparrow, Blackbeard en Barbossa) tegenover elkaar uitspelen maakt de zaken er nochtans niet altijd even duidelijk op, en de wisselende allianties zijn soms iets té overlappend voor een film die toch maar uitgaat van een simpel verhaaltje. Less is more, want de ingewikkelde troep die de scenaristen van het derde deel hadden gemaakt werkte toch niet in het voordeel van de franchise. Wat deze franchise üperhautp nog steeds bij Disney doet is me terdege een raadsel, want veel van de spookhuishorror die op ons wordt afgevuurd heeft weinig vandoen met de familievriendelijke esbattementen die we op dit label doorgaans krijgen voorgeschoteld. Jammer genoeg eindigen de twee romantische subplots wat op een los draadje en wordt er iets te hard te kaart van de goedkope vuurwerkscènes getrokken ten nadele van wat inhoudelijke uitwerking. Rob Marshall heeft zeker de subtiele kneepjes niet te pakken die Gore Verbinski in zijn eerste deel kwijt kon. Toch zijn de meeste ingrediënten voor een avondvullende blockbuster ruim aanwezig, en is de kans klein dat je tijdens On Stranger Tides in slaap zal vallen.

 


BEELD EN GELUID
Beeld en geluid zijn in deze release beide voortreffelijk. Het beeld is nagenoeg foutloos, laat veel details zien en heeft diepte en grandeur. Compressieproblemen zijn compleet afwezig. De kleuren sluiten nauw aan bij de pretparkattractie-insteek die de film heeft: bont, schel en overdadig. Het contrast is zeer goed, en onder meer de scènes waarin de piraten 's nachts zeemeerminnen gaan vangen vertoont zeer veel detail. De Engelse DTS-HD MA 7.1-track is fel en overdonderend, doet de speciale geluidseffecten zeer veel eer aan, en is prima afgemixt. De ruimte op de disk wordt echter daarbuiten nog benomen door ongecomprimeerde 7.1-tracks in Frans en Italiaans, wat kostbare ruimte verloren doet gaan.
 EXTRA'S

Wetende dat er een uitgebreide versie in de Verenigde Staten zit aan te komen is dit na de onwaardige release van The Incredibles extragewijs de tweede uitschuiver op korte termijn voor Disney. De enige extra van betekenis is een audiocommentaartrack door Rob Marshall, die redelijk gemiddeld blijft. Daarnaast is de bonussectie gevuld met pure rommel: een blooper-reel "Bloopers Of The Caribbean" (3:29), een reclamefilmpje voor een Lego-versie van Pirates Of The Caribbean (2:06) en een schaamteloze plug voor 3D-Blu-ray (4:23) waarin het wrattenzwijn en het stokstaartje uit The Lion King hun afgezaagde act nog eens ten berde mogen brengen. Wellicht is al het bonusmateriaal moeten sneuvelen voor de 7.1-dubs in andere talen.
 
CONCLUSIE
Qua beeld en geluid doet u met deze film zeker geen miskoop, en als het verhaal uw ding is, dan worden uw verwachtingen ruim ingelost. Een koopadvies kan ik echter niet geven na het bekijken van de schandalig magere bonussectie: toch maar even wachten wat de US-versie te bieden heeft.cover
Studio: Disney

Regie: Rob Marshall
Met: Johnny Depp, Geoffrey Rush, Penélope Cruz, Ian McShane, Kevin McNally, Sam Claflin, Astrid Bergès-Frisbey, Stephen Graham

Film:
7,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2011

Leeftijd:
12

Speelduur:
136 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418324445


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 7.1
Engels Dolby Surround 2.0
Engels audio-descriptief Dolby Surround 2.0
Frans DTS-HD MA 7.1
Italiaans DTS-HD MA 7.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Deens, Noors, Zweeds, IJslands, Fins, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's,
• Audiocommentaartrack,
• Blooper-reel "Bloopers Of The Caribbean",
• Reclamefilmpje "Lego Pirates Of The Caribbean",
• Reclamefilmpje "Discover Blu-ray 3D with Timon & Pumbaa"

Andere recente releases van deze maatschappij