:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FC DE KAMPIOENEN - SEIZOEN 21
FC DE KAMPIOENEN - SEIZOEN 21
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2011-10-11
SERIE
Aan alles komt een einde en aan een Boma-worst zelfs twee. Na 21 seizoenen valt definitief het doek over de langstlopende comedy die de VRT ooit op de buis heeft gebracht. Critici vinden dat de show al jaren over zijn hoogtepunt heen is, dat onder meer de acteurs intussen al veel te oud zijn geworden om nog hun rol met enige geloofwaardigheid te vertolken en dat de verhaallijnen al eindeloos gerecycled zijn. Dat FC De Kampioenen niet bepaald een dramatisch werk van Shakespeare is, zou bij de gemiddelde kijker na 21 seizoenen toch al wel moeten doorgedrongen zijn.

Toch hebben de scenaristen voor het laatste seizoen alles gegeven wat er nog in de kast zat. Naast een mooi en waardig einde voor de reeks waarin we onder meer eindelijk vernemen hoe het met Fernands (Jaak Van Assche) zeven zieke kindjes zit, eindigt de reeks met een klapper van een dubbelhuwelijk én spelen de Kampioenen voor het eerst in hun bestaansgeschiedenis kampioen in de klasse waar er eigenlijk niet meer uit te degraderen valt, grotendeels door het feit dat er in zowat alle matchen van het jaar incidenten plaatsvinden waardoor de tegenpartij een forfait aan zijn broek heeft. Er zitten enkele zeer leuke verhaallijnen in het seizoen: naast de voorbereidingen voor het dubbelhuwelijk van Boma (Marijn Devalck) met Goedele (Machteld Timmermans) en van Maurice (Tuur De Weerdt) met Pascale (Danni Heylen) gaat Xavier (Johny Voners) eindelijk met pensioen, en krijgt Carmen (Loes Van den Heuvel) eindelijk het BV-schap in haar schoot geworpen waarover ze zo lang heeft gedroomd als ze een controversieel belspelletje op een commerciële zender mag presenteren.
 
AFLEVERINGEN
261. Champagnevoetbal
Boma heeft tot zijn afschuw gemerkt dat de gemiddelde leeftijd van de voetballers van FC De Kampioenen 49 jaar is. Verjonging dringt zich op en om het goede voorbeeld te geven knikkert hij Xavier uit de ploeg ten voordele van "stoefferke" Jean-Jacques (Kristof Verhassel), die hij goedkoop vanj een derderangsclub in Barcelona heeft gekocht. Natuurlijk willen de andere kampioenen Xavier weer in de ploeg, maar Xavier heeft zijn oude liefde, parkieten kweken, weer aan het hart gedrukt en wint er op zowat elke wedstrijd vijf kilo braadkippen mee...

262. Poepa Boma
Boma besluit om als geste voor Goedeles verjaardag Ronaldinho (Niels Destadtbader) te adopteren als zijn zoon. Goedele heeft echter haar twijfels over Boma's kwaliteiten als vader, maar ze wil hem wel een kans geven: als hij genoeg vaderschap aan de dag kan leggen zodat Ronaldinho slaagt in zijn examen astrofysica, kan er over die adoptie gepraat worden. Ronaldinho heeft echter niet veel kaas gegeten van het studentenleven, afgezien dan van kotfuiven geven en achter de meisjes aanzitten. Carmen wil van de weeromstuit Nero adopteren en ze is op zoek naar een rechter die zo gek is om haar verzoek in te willigen.
 
263. Music maestro!
Boma organiseert een soundmixshow om te bepalen wie er het clublied op cd mag inzingen. Hij heeft Ronny Mosuse weten te strikken als juryvoorzitter. Er dienen zich verschillende kandidaten aan: Boma zelf, Marc (Herman Verbruggen), Xavier, Maurice, Doortje (Ann Tuts) en natuurlijk Carmen. Fernand probeert bij Carmen in de gunst te komen door haar manager te spelen. Hij doet pogingen om de concurrentie één voor één te laten diskwalificeren om Carmens winstkansen te verhogen.
 
264. Carmen BV
Carmen heeft haar zinnen gezet op het BV-schap en ze heeft voorwaar een aanbod gekregen om een televisieprogramma te presenteren. Als puntje bij paaltje komt blijkt het om zo één of ander dubieus belspelletje te gaan en gaat ze live op het scherm af als een gieter. Een filmpje met haar blunders wordt echter een grote hit op You Tube. Bieke (An Swartenbroeckx) wint een prijs als marketeerster van het jaar en heeft daarbovenop een aanbieding gekregen voor een job in Florida. Dat betekent wel dat zij, Mark en Paulientje naar de States verhuizen en Pascale ziet dat niet zitten.
 
265. De cover
Goedele legt haar doctoraat af en Boma is van plan om in het café een receptie te geven. Ongelukkigerwijs krijgt hij ook een telefoontje van zijn oude vlam Minou (Myriam Mulder) die haar laatste werkdag in de Pussycat viert en Balthazar op hetzelfde moment op een feestje uitnodigt. Carmen wil een interview gevenaan haar favoriete roddelblad, maar omdat ze haar eigen stulpje te minnetjes vindt doet ze alsof ze in Boma's villa woont.

266. Heldendaad
Het gerucht circuleert dat niemand minder dan prins Filip (Walter Baele) een bezoek zal brengen aan de kazerne. Xavier is om de één of andere bizarre reden uitverkoren om de prins rond te leiden, maar Carmen en Pascale willen per se een deel van de prinselijke aandacht opeisen. Ronaldinho heeft het lumineuze idee opgevat om sambalessen te geven, feitelijk een goedkoop excuus om aan de grieten te kunnen zitten. Marc en Bieke keren terug uit Amerika, maar Marc is bij de douane opgepakt nadat hij zich heeft gedragen als een mogelijke terrorist.
 
267. Boma in Brugge
Balthazar wil Goedele in Brugge ten huwelijk vragen en hij heeft Pol (Ben Rottiers) en Doortje gevraagd om tijdens een boottochtje een spandoek boven een brug te hangen. Carmen voelt zich als semi-BV echter wreed gepasseerd omdat zij de honneurs niet mag waarnemen en ze komt in Brugge de boel op stelten zetten. Tot overmaat van ramp is Boma zijn ring thuis vergeten. Ook in het café van Pascale hangt romantiek in de lucht, want ook Maurice loopt met huwelijksplannen rond. Pascale meent echter dat Maurice voor haar heeft achtergehouden dat hij de erfenis van tante Maria achterover heeft gedrukt, en Fernand heeft eerlijk gezegd de waarheid wat geweld aangedaan om haar daar in te laten trappen.

268. De bende van Boma
Boma zit in een diepe depressie omdat Goedele het met hem heeft uitgemaakt. Om zijn zorgen te vergeten plant hij een avontuurlijke motorrit. De mannen willen allemaal met hem mee, vooral Maurice, die de laatste wens van zijn moeder wil uitvoeren en haar as wil uitstrooien op haar laatste rustplaats, namelijk Lourdes. Carmen is intussen van plan om met een heuse fanclub te beginnen; Maurice dringt zich op als penningmeester van het vehikel.

269. Een echte held
Boma verandert het geweer van schouder om Goedele te veroveren: hij wil zich uitgeven voor een échte man. Hij vraagt aan Xavier en Marc om een overval in fingeren waarin hijzelf op het gepaste ogenblik voor redder speelt. Jammper genoeg is Pol hem net voor. Carmen stuurt via haar belspel de roddel de wereld in dat Pol en Goedele een affaire zouden hebben. Een unieke kans om alle misverstanden weer bij te leggen komt er echter op het Wild West-verlovingsfeest van Pascale en Maurice. Fernand heeft intussen Marc het 'echte' kostuum van Lucky Luke aangesmeerd voor 300 euro.

270. De Carmen
Carmen heeft het in haar hoofd gehaald om een glossy in elkaar te flansen in de trant van Linda en Goedele. Ze gaat alle artikels zelf schrijven en er volgt een fotosessie waarin zijzelf als (volslank) model alle kleren showt. Tot overmaat van ramp besluit Markske om een stripverhaal over haar te tekenen. Het grootse genie achter dit concept is een zekere Aimé Dedecker (Karel Deruwe), een louche "uitgever" van wie het vanaf het begin duidelijk is dat die probeert mensen af te troggelen door te investeren in De Carmen om daarna met het geld op Ibiza te gaan feesten. Boma, Carmen en Fernand zijn natuurlijk alle drie zo dom om op dat voorstel in te gaan. Doortje en Pol maken een huwelijkscrisis door en ze zoeken hulp bij dokter Botermans (Kadèr Gürbüz). Die heeft er alle belang bij om het huwelijksbootje te laten stranden, want ze wil zelf met Pol aanpappen.

271. Marc burgemeester
Burgemeester Van Overloop (Luc D'Heu) vindt dat het hoog tijd is om met zijn Agneske secretareske te gaan vozen op Tenerife, en de eerste de beste die onder zijn ogen verschijnt, Marc dus, krijgt de sjerp omgord  en  wordt prompt omringd door mensen die iets van hem gedaan willen krijgen: Carmen vindt dat ze als belspel-BV recht heeft op een ereburgerschap, Pol wil gemeentelijke subsidies voor de club en Boma wil een milieuvergunning om zijn fabriek uit te breiden. Als Marc vervolgens een opdracht aan Biekes evenementenbureau toekent zonder de minste vorm van aanbesteding is het hek helemaal van de dam. Ronaldinho adviseert de diep in de schulden zittende Fernand om zijn antiekschuur om te bouwen tot een blitse discotheek. Net op het ogenblik dat het definitieve faillissement dreigt, wint Fernand echter  de lotto.

272. Wodka
Eén dag voor het dubbelhuwelijk organiseren de mannen een vrijgezellenfuif terwijl de vrouwen gaan bowlen. Om het niet te laten ontaarden in een orgie hebben de jongens beloofd om geen alcohol te consumeren. Ronaldinho brouwt daarom een alcoholvrije cocktail, maar zowat iedereen wil die een beetje aandikken met een flinke scheut wodka, niet het minst Grootjans die op die manier de match tegen De Schellekes wil compromitteren. De drank maakt de tongen wat losser en beide feestjes eindigen op een ramp. Carmen krijgt het intussen aan de stok met een misnoegde deelnemer aan haar belspelletje.
 
273. De mooiste dag
De huwelijksdag van Boma en Goedele en van Maurice en Pascale start alvast niet onder een gunstig gesternte: de mannen hebben allemaal een kater, de traiteur is failliet en tot overmaat van ramp heeft Pascale een bowlingbal aan haar hand hangen. De mannen moeten bovendien voor het huwelijk nog een match spelen waarvan de kampioenstitel afhangt. Fernand probeert voor zijn vertrek naar Honolulu nog de zus van Boma te versieren. Er wacht hem echter de verrassing van zijn leven.

BEELD EN GELUID
Dat een recente televisiereeks zonder enige vorm van kwaliteitscontrole gereleased wordt op dvd, terwijl er knoerten van fouten inzitten zou eigenlijk niet mogen. Onder meer in, maar niet beperkt tot, de aflevering Boma in Brugge, zitten er zware witte compressieblokken, en De bende van Boma is vergeven van de storende artefacts. De geluidskwaliteit is zonder meer aanvaardbaar, maar is niet beter dan een goedkope gemiddelde sitcom en het Algemeen Beschaafd Verkaverlingsvlaams zal niet altijd even verstaanbaar zijn voor onze noorderburen. Een CC-ondertitelingstrack biedt echter soelaas.
 
EXTRA'S
Voor de kampioenenhaters is er goed nieuws: we zien in een filmpje van goed en wel een halve minuut definitief het doek over het decor vallen. Daarnaast staat er nog een korte promoclip voor merchandising over de reeks op de disk.
 
CONCLUSIE
Zelfs de meest rabiate haters van de reeks moeten toegeven dat FC De Kampioenen televisiegeschiedenis heeft geschreven, zij het met een strakke formule en een weinig diepgravende aanpak. Uiteindelijk toch leuk verstand-op-nul-amusement.cover
Studio: LimeLight Pictures

Regie: Johan Gevers, Ivo Chiang
Met: Marijn Devalck, Danni Heylen, An Swartenbroeckx, Ann Tuts, Loes Van den Heuvel, Johny Voners, Herman Verbruggen, Ben Rottiers, Jaak Van Assche, Tuur De Weerdt, Machteld Timmermans, Niels Destadtbader

Film:
7,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
4,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010-2011

Leeftijd:
AL

Speelduur:
512 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5412012157033


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands CC
Extra's:
• Filmpje "Het doek valt"
• Reclamespot merchandising

Andere recente releases van deze maatschappij