:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FRIGHTENERS, THE
FRIGHTENERS, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2011-10-28
FILM
Na een ongeluk waarin hij bijna het loodje legt, beschikt Frank Bannister (Michael J. Fox) over de gave om met de doden te communiceren, althans diegenen die de afslag naar het hiernamaals gemist hebben en nog op aarde ronddwalen. Hij heeft zijn gave tot nog toe evenwel vooral misbruikt om er snel en veel munt uit te slaan: hij biedt namelijk in het stadje Fairweather zijn diensten aan als exorcist, terwijl hij met drie geesten, Stuart (Jim Fyfe), Cyrus (Chi McBride) en the Judge (John Astin) heeft afgesproken dat die de boel op stelten zetten en hijze dan 'verdrijft' - uiteraard tegen fikse betaling. Bij elk overlijden staat Frank dan ook als een ongenode gast op de begrafenis om te parasiteren op het leed van de nabestaanden, want hij kan tegen betaling contact leggen met hun overledenen. Er doet zich echter in Fairweather een plaag voor waarbij schijnbaar gezonde jonge mensen plots een hartaanval krijgen. Frank heeft kort voor de dood van één van hen, Ray Lynskey (Peter Dobson), gezien hoe er een cijfer in zijn voorhoofd gekerfd werd. Frank is geïntrigeerd door de reeks moorden, maar komt wegens altijd op de verkeerde plaats op het verkeerde moment in in het vizier als mogelijke dader. Bovendien schijnt hij als enige te zien dat de slachtoffers vlak voor ze sterven bezocht worden door een figuur die op Magere Hein lijkt, inclusief een vlijmscherpe zeis. Samen met de weduwe van Lynskey, Lucy (Trini Alvarado), onderzoekt hij de zaak, en het lijkt erop dat de jaren geleden terechtgestelde seriemoordenaar Johnny Bartlett (Jake Busey) weer op het kwade pad is. De man heeft samen met zijn minderjarig vriendinnetje Patricia Bradley (Dee Wallace-Stone) twaalf doden in een kliniek op zijn geweten en wilde per se het record van andere bekende seriemoordenaars breken. Nu Bradley voorlopig is vrijgelaten, is Johnny blijkbaar al die tijd op haar blijven wachten en zet hij zijn moordende tocht nu voort. Aangezien Frank de enige is die hem kan zien, wacht hem de zware taak om de confrontatie aan te gaan.

The Frighteners moet zowat de eerste film zijn waarvoor regisseur Peter Jackson (bekend van Lord Of The Rings) de samenwerking aanging met de jonge en onervaren Weta Digital Special Effects-firma. Bovendien wilde Jackson de Nieuw-Zeelandse filmindustrie op de wereldkaart zetten, want alhoewel het fictieve stadje Fairweather in Californië (VS) behoort te liggen, is de film helemaal gefilmd in Nieuw-Zeeland. En zoals vanouds doet Jackson een cameo in zijn eigen film, in dit geval als Michael J. Fox uit de krantenredactie naar buiten komt en daar opbotst tegen een figuur die de cape van Magere Hein op zijn T-shirt heeft laten drukken. De keuze voor een horrorcomedy lag meer voor de hand: met Bad Taste en Meet The Feebles kon Jackson eerder al zijn lusten botvieren. En dat is ook zo met The Frighteners, waarvoor hij zijn partner Fran Walsh onder de arm nam, maar ditmaal niet gehinderd door het feit dat hij zich aan het bronmateriaal moet houden zoals in het geval van de Tolkien-bewerkingen. Jacksons fascinatie voor wat er na de dood komt, wat we ook in The Lovely Bones terugvinden, zit in deze film als thema al duidelijk verwezen. De film is niet echt griezelig, het lijkt eerder op een ritje door het spookhuis dat Jackson speciaal voor de halloweenperiode in de zalen wilde krijgen. Oorspronkelijk was het de bedoeling om het verhaal in de televisieserie Tales From The Crypt op te nemen, maar dankzij de tussenkomst van Robert Zemeckis kreeg Jackson voor de eerste keer in zijn leven een fatsoenlijk budget voor het draaien van een volwaardige blockbuster. Wat Jackson bovendien toen nog niet wist is dat hij zowat de laatste reguliere film zou draaien van Michael J. Fox, die nog op de top van zijn carrière stond na zijn rol als Marty McFly in de Back To The Future-trilogie. Daarna kreeg Michael J. Fox zodanige aanvallen van Parkinson dat acteren er niet meer inzat.

Dat de film geen kassucces werd, is aan een hele reeks tegenslagen te wijten. De halloweenfilm kwam in de zalen als summer blockbuster, net op het moment dat deOlympische zomerspelen van 1996 in Atlanta plaatsvonden. Volgende tegenslag was dat de film plots een R-rating opgestempeld kreeg, alhoewel Jackson er secuur zijn best voor heeft gedaan om de aanstootgevendste en goorste scènes uit de film te laten. Uit wraak heeft hij achteraf, toen de R-rating vastlag, nog een exploderend hoofd aan toegevoegd om de mensen van de Amerikaanse filmkeuring te jennen. De film werd echter liefdevol opgepikt in het cultcircuit, en zeker met de hausse van alles wat met Jackson vandaag de dag te maken heeft, is er hernieuwde belangstelling voor zijn ouder werk, waaronder deze Frighteners. Niet zonder reden wellicht, want het is zeker één van Jacksons betere producties. De karakterisering van de personages in Fairwater, zoals de lamme goedzaksheriff en een bizarre (overleden) drilsergeant, wekt bij de kijker eerder sympathie op. de enige écht slecht gecaste acteur is Jefferey Combs, die blijkbaar het verschil tussen een A-blockbuster en een B-film niet kent en acteert alsof hij in die laatste zit.

The Frighteners is een leuke sf-comedy met milde horrorelementen, die een beetje Jacksons ondervoede kindje is gebleken. De film verdient ondanks de soms naïeve plot, waarbij het vaak niet duidelijk is wanneer de ectoplasma's wel fysiek contact kunnen maken en wanneer niet, alleszins nog een extra kans.

BEELD EN GELUID
De Amerikaanse versie bevat zowel de theatrical cut als de director's cut en wij moeten het jammer genoeg alleen met de eerste stellen. De beeldkwaliteit is vergelijkbaar met die van andere eightiesfilms als The Breakfast Club, waarbij enkele mooie details opvallen zoals het interieur van de Bradley-villa en het museum waar Magere Hein dood en vernieling zaait. Vooral in de donkere scènes zijn de details nog wel goed zichtbaar, wat voor een film die zich vooral 's nachts afspeelt mooi meegenomen is, en de kleuren steken mooi en duidelijk af tegen de rest. Vooral de finale confrontatie met Barltey ziet er goed uit. De grijze schijn die over Fairwater schijnt te hangen is overigens intentioneel, want in alle flashbackscènes schitteren de heldere pasteltinten weer als vanouds. De DTS-HD MA 5.1-geluidstrack is hevig en alomtegenwoordig en zorgt te gepasten tijde voor de nodige schrikmomenten. De score is innemend en de dialogen zijn goed verstaanbaar. De vele overdreven speciale effecten zorgen dat de foley-artiesten ook nog redenen hebben om hun kunsten te tonen, zoals telkens wanneer de stemmen van de overledenen worden gebruikt.
 
EXTRA'S
Wat het bonusmateriaal betreft, moeten we al dadelijk beginnen met slecht nieuws: hier staat enkel de theatrical cut op, dus niet de director's cut en dus evenmin de commentaartrack. Wie die wil beluisteren, zal de Amerikaanse Blu-ray moeten kopen.

Hét pronkstuk van deze Blu-ray is de documentaire "Making Of The Frighteners" (3:45:53), waarmee Jackson alvast oefent voor het introduceren van zijn handelsmerk, namelijk lange making-of-documentaires die steevast stukken langer zijn dan de film zelf, zoals bij Lord Of The Rings maar ook bij King Kong. Nog omvattender kan je een documentaire amper maken en alhoewel de uitleg nogal ongestructureerd is van de grootse ideeën achter de productie tot de kleinste technische details van Weta, tot en met zijn eigen intussen traditionele cameo in de film, is de documentaire ook zeer aangenaam tijdverdrijf, en dan vooral voor wie de hoofdfilm al een paar keer heeft gezien en al meerdere details heeft opgemerkt die je bij een eerste visie mist.

De tweede documentaire, "Storyboarding" (45:38), was oorspronkelijk een onderdeel van de "grote" documentaire toen de film werd uitgebracht op laserdisk. Het onderdeel is van de laserdisc afgestript en apart gepresenteerd in slideshowvorm, zodat je niet meer moet selecteren tussen de tekeningen. De disk sluit af met een trailer (2:03) uit de jaren stillekes.
 
CONCLUSIE
Enerzijds zijn we blij dat deze backcatalogustitel de aandacht heeft gekregen die hij verdient, maar anderzijds laat het een wrange nasmaak na dat we bedot worden ten opzichte van de Amerikaanse versie.coverStudio: Universal

Regie: Peter Jackson
Met: Michael J. Fox, Trini Alvarado, Peter Dobson, John Astin, Dee Wallace Stone, Jeffrey Combs, Jake Busey, Chi McBride

Film:
8,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
12

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
50505827915556


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Spaans DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Italiaans DTS 5.1
Japans DTS 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Noors, Fins, Zweeds, IJslands, Japans, Chinees, Koreaans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Documentaire "Making Of The Frighteners"
• Documentaire "Storyboarding"
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij