:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TENDER SON - THE FRANKENSTEIN PROJECT
TENDER SON - THE FRANKENSTEIN PROJECT
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2011-11-03
FILM
Tijdens de casting voor z’n nieuwe film in een vervallen herenhuis met binnenkoer in Boedapest, vraagt de regisseur aan de kandidaten om te huilen. Maar dat valt niet mee. De meeste mannen en vrouwen zijn amateurs zonder enige ervaring ter zake. Ook de 17-jarige Rudi, die schijnbaar toevallig op de auditie verschijnt, slaagt er niet in om tranen te produceren, maar z’n stugge houding en ondoordringbare blik intrigeren de regisseur en dus geeft hij de jongen nog een kans in een kusscène met een jonge vrouw. Maar wat als een spel begint eindigt met een moord en Rudi maakt zich via het raam uit de voeten. Het is het veelbelovende begin van een film die volgens maker Kornél Mundroczó – die ook de rol van regisseur in de film voor z’n rekening neemt – geïnspireerd is op het beroemde boek van Mary Shelley over ene professor Victor Frankenstein die uit onderdelen van menselijke lijken een nieuwe mens construeert, maar achteraf moet vaststellen dat zijn creatie in werkelijkheid een moordend monster is.
 
 
Stukje voor stukje wordt de puzzel in Tender Son samengelegd, want de 17-jarige Rudi blijkt uit een weeshuis ontsnapt en op zoek naar z’n moeder, de eigenares van het herenhuis in Boedapest. De regisseur is niet toevallig net daar met een casting bezig, want 17 jaar eerder had hij er al een relatie met Rudi’s moeder. De jonge vrouw raakte zwanger, maar omdat noch zij, noch de 16-jarige en toekomstige regisseur in staat bleken om een kind op te voeden, werd de baby in een weeshuis geplaatst. Nu staat Rudi met een bos bloemen bij z’n moeder voor de deur, maar hartelijk kan je haar reactie niet noemen. Ze heeft een nieuwe relatie en een geadopteerde dochter en op een kind dat ze als tiener heeft afgestaan zit ze niet te wachten. Rudi is teleurgesteld. Hij had zich hun eerste ontmoeting anders voorgesteld. Bovendien heeft hij behoefte aan affectie, aan een band met zijn familie, aan een relatie en een huwelijk. Zelf is hij jammer genoeg niet in staat tot menselijke gevoelens, zoals blijkt uit de uit de hand gelopen kusscène.
 
In het vervolg van de film vallen er nog twee andere slachtoffers nadat z’n vriendinnetje Magda bedreigd is door haar stiefvader en z’n eigen moeder na een heftige discussie dreigt om de politie te waarschuwen. Ondertussen heeft de regisseur begrepen dat Rudi z’n eigen zoon is en besluit hij om de jongen niet naar het weeshuis terug te brengen, maar hem mee te nemen naar z’n huis in Oostenrijk. In navolging van Shelley speelt de laatste scène tussen de creator en zijn creatuur zich af in een besneeuwd landschap hoog in de bergen en ver van de bewoonde wereld, alwaar het drama z’n ontknoping krijgt.
 
 
Nee, Tender Son: The Frankenstein Experiment is geen horrorthriller in de stijl van Kenneth Branagh (Frankenstein, 1994) of James Whale (Frankenstein, 1931) en dat ondanks de aan het genre verwante effecten die regisseur Kornél Mundroczó regelmatig inlast. Belangrijker zijn sfeer en opnametechniek waardoor een voortdurend dreiging in de film hangt, terwijl de fysieke kwaliteiten van Rudolf Fresca (Rudi) – voormalig drugaddict en weeshuisbewoner – vanaf het begin garant staan voor een trefzekere en realistische enscenering. Jammer genoeg is Mundroczó in Tender Son veel te veel met de vorm bezig en verwaarloost hij ondertussen z’n personages, want noch de regisseur, noch zijn voormalige minnares (de moederfiguur) of haar stiefdochter Magda kunnen blijvend beklijven, mede door een aantal weinig zinvolle scènes die niet echt gelukkig gekozen zijn en die de voortgang eerder ophouden of zelfs onderbreken. Voor de toeschouwer blijft Tender Son bijgevolg te veel op een afstand waardoor het drama van de hoofdpersonages hem maar in beperkte mate raakt. Het scenario, dat oorspronkelijk voor het toneel is geschreven en zich ontwikkelt langs de grote lijnen van Shelleys roman uit 1818, ontbeert uiteindelijk de epische kracht van het origineel en zelfs Shelleys boodschap en conclusie over de verbanning van het individu door een liefdeloze wereld raakt nauwelijks aan de oppervlakte.
 
 
BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van Tender Son is een dubbeltje op z’n kant. De regisseur maakt gebruik van weinig (tot geen) extra lichtbronnen, wat het realisme en de rauwheid ten goede komt, maar met nogal wat korrelvorming tot gevolg in een groot aantal scènes. Voor de rest is er sprake van weinig kleur en een voorkeur voor donkere tinten in zowat alle scènes (grauw, grijs en bruin). De transfer wordt geplaagd door een lichte vorm van ghosting in de meest donkere scènes, maar witte stippen, strepen en andere beschadigingen blijven gelukkig achterwege. Het geluid staat in 5.1, maar behalve tijdens een paar schreeuwen en het geluid van een optrekkende auto, hebben de achterste speakers weinig om handen.
 
EXTRA’S
In Interview met de Regisseur geeft Kornél Mundrozcó in zeer slecht Engels (zonder ondertitels) uitleg over het thema, de keuze van de hoofdacteur en zijn besluit om zelf de rol van de regisseur in de film voor z’n rekening te nemen. Voorts zijn er nog een tweetal Andere Trailers ter afsluiting.
 
 
CONCLUSIE                               
Met Tender Son: The Frankenstein Experiment lost de Hongaarse regisseur Kornél Mundrizcó de verwachtingen na z’n vorige film Delta (2008) niet in. Dat is vooral jammer omdat de premisse van z’n recente film best wel interessant is, maar in de uitwerking te veel naar de vorm is gelet en er te weinig ruimte wordt gelaten voor karakteruitdieping en vlot acteerwerk. Misschien toch eerder huren.



cover




Studio: Lumičre

Regie: Kornél Mundrozcó
Met: Rudolf Frecska, Lili Monori, Kornél Mundroczó, Kitty Csikos, Miklós Székely B., Diána Kiss, Natasa Stork, Ági Margitai, Kata Wéber

Film:
6/10

Extra's:
3/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
16

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5425019005290


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Hongaars Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Interview met de Regisseur
• Andere Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij