:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DEXTER - SEIZOEN 4
DEXTER - SEIZOEN 4
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2011-12-11
SERIE
In aflevering 1 van seizoen 4 zien we Dexter drie maanden na de geboorte van z’n zoontje. Het echtpaar Morgan heeft in die periode maar weinig geslapen, want de jonge spruit heeft hun bijna elke nacht wakker gehouden. Het heeft consequenties voor Dexters werk als bloedspecialist: tijdens een rechtszaak heeft hij de documenten van een andere verdachte voor zich liggen en de verdediging haalt z’n geloofwaardigheid helemaal onderuit: Benito Gomez - die minstens vier moorden op z’n geweten heeft – gaat vrijuit. Dexter besluit z’n code op Gomez toe te passen en versnijdt de voormalige bokser heel toepasselijk in een bouwvallige boksring. Op weg naar huis wordt hij door slaap overmand en gaat over kop. Terwijl hij door twee bancardiers in een ambulance wordt gehesen ziet hij hoe z’n gekneusde autootje weer op z’n vier wielen wordt gezet: hopelijk kijkt niemand in de kofferbak! Ondertussen raken ze op het politiekantoor van Miami in de ban van een nieuwe seriemoordenaar, de zgn. Trinity killer, die blijkbaar van Buffalo naar Miami is afgezakt en die schijnbaar in verschillende staten in de voorbije dertig jaar tientallen vrouwen heeft vermoord.
De Morgans wonen ondertussen in een prachtig huis in een buitenwijk en dus is Dexter tot sociale contacten met z’n buren veroordeeld, wat voor een eenzaat als onze meest geliefde seriemoordenaar van het westelijke halfrond niet altijd even goed afloopt, vooral niet als blijkt dat de nachtelijke graffitispuiter en allesvernietiger iemand anders blijkt te zijn dan het zoontje van de buren. Maar Dexter heeft grotere problemen: wat denkt u dat z’n vrouw Rita denkt als haar ter oren komt dat hij de huur van z’n vrijgezellenflat niet heeft opgezegd? En wat denkt u dat Dexter denkt als hem verteld wordt dat z’n zusje Debra dodelijk verwond is tijdens een schietpartij na een nachtje dollen met haar voormalige vriend bij de FBI, de ondertussen gepensioneerde inspecteur Frank Lundy, terwijl ze samenwoont met de gekleurde Anton, de politie-informant uit seizoen 3? Dat laatste incident zet Dexter op het spoor van de Trinity-moordenaar (of weekendmoordenaar zoals hij in de locale pers genoemd wordt), want blijkt dat Lundy de man dicht op de hielen zat en wellicht door hem is uitgeschakeld. Debra was in dit incident louter collateral damage om sporen te camoufleren.
Nog voor seizoen 4 halfweg is hebben de scenaristen hun rode stift gebruikt om minstens twee personages uit de serie te schrappen: FBI-inspecteur Frank Lundy en z’n rivaal Anton, want die laatste kwam er nog alleen aan te pas om af en toe gitaar te spelen en koffie te drinken die hij niet zelf had gezet (wat Debra al een tijdje irriteerde), maar blijkt dat ook inspecteur Angel Batista nu zeer gauw voor de bijl kan gaan, want die krijgt een promotie en een nieuwe job op moordzaken dankzij z’n baas luitenant Maria LaGuerta, die daar niet echt gelukkig over is en zich terecht schuldig voelt. Ten huize Morgan gaat het van kwaad naar erger: Rita schakelt een therapeut in want ze beweert de leugens van Dexter beu te zijn en Dexter voelt zich de gevangene van een echtgenote en drie kinderen. Uitgerekend seriemoordenaar Trinity, alias Arthur Mitchell, zal hem vertellen hoe hij zich weer bij iedereen in de gunst kan manoeuvreren, terwijl uitgerekend hij z’n eigen vrouw een kinderen niet minder dan de duivel blijkt aan te doen. Ondertussen heeft zusje Debra Morgan zich opgeworpen als de grote en enige Trinity-jager, want zij heeft de documenten van Frank Lundy daaromtrent doorgenomen en vriend en vijand overtuigd met een verhaal dat met haken en ogen aaneenhangt: ze weet de klok hangen, maar de klepel niet en dat komt Dexter goed uit, want Trinity voldoet op alle punten aan de voorwaarden van Harry’s code en hij wil hem dus persoonlijk een kopje kleiner maken. Tenzij Debra hem toch te snel af is.
Meer gaan we u niet vertellen. We willen de kroon niet ontbloten. Laten we het zo stellen: als u nog geen enkele serie van Dexter op de plank hebt staan, dan doet u er goed aan om dat gat in uw persoonlijke cultuur zo snel mogelijk te vullen. Te dien einde brengt Paramount overigens een box uit met de drie eerste én dit vierde seizoen tegen een comfortabele prijs. U zal zich de aanschaf niet beklagen, want niet alleen waren de drie eerste seizoenen van Dexter bijzonder sterk, ook het vierde is razend spannend en onderhoudend, zelfs in die mate dat er sprake is van een hoogtepunt, want wat de scenaristen voor Dexter Morgan en z’n collega’s van de Miami Metro Police Departement deze keer bedacht hebben overtreft op sommige momenten werkelijk alles wat er tot nu toe getoond is. Alleen al de cliffhangers op het einde van minstens de helft van de afleveringen van seizoen 4 zijn zonder meer voltreffers die u het ademen minstens voor enkele seconden moeilijk zullen maken, want wie dacht het patroon van de Dexter-series definitief door te hebben, die zal z’n theorie moeten bijsturen: Dexter blijft ook na drie seizoen een ijzersterke reeks en het zal u dan ook niet verbazen dat er nog minstens drie zullen volgen (waarvan het eerste in de States dit najaar is uitgezonden), al was Michael C. Hall na het afwerken van seizoen 5 niet zo enthousiast, maar dat had wellicht ook te maken met het feit dat hij al een tijdje in behandeling was wegens lymfenkanker. Ondertussen heeft hij evenwel toegezegd om een seizoen 6 en 7 te draaien, zij het uiteraard tegen een veel hoger honorarium. Maar kabelnetwerk Showtime wil z’n gouden kip schijnbaar nog een tijdje aan de leg houden.
Michael C. Hall, alias Dexter, blijft ook in seizoen 4 de enige hoofdfiguur met Julie Benz (z’n vrouw Rita) en Jennifer Carpenter (z’n zus Debra Morgan) als belangrijke nevenfiguren. Z’n collega’s van de politiepost, David Zayas als inspecteur Angel Batista, Lauren Vélez als luitenant Mariá LaGuerta en C.S. Lee als Vince Masuka, blijven belangrijke personages in de nevenverhalen, maar de nieuwkomer uit seizoen 3, Desmond Harrington (Joey Quinn in de serie), blijft de gang van zaken grotendeels vanaf de zijlijn gadeslaan, alsof de scenaristen niet goed weten wat met z’n personage aan te vangen. James Remar als Dexters overleden stiefvader Harry Morgan blijft z’n pupil met goede raad bestoken, maar in de ogen van z’n dochter Debra maakt hij een slechte beurt: ze ontdekt dat haar vader een liederlijk leven leidde terwijl ze hem voor een brave huisvader en een onkreukbaar politieman hield. Naast de wisselende cast van moordenaars en criminelen die in elk seizoen opgevoerd wordt, is er uiteraard ook een grote slechterik, de seizoensseriemoordenaar, zeg maar, en die rol gaat in Dexter 4 naar John Lithgow (als Arthur Mitchell) die vooral oudere lezers van deze site zich beslist nog herinneren als Lucas Sergeant uit All That Jazz (1979), Roberta Muldoon uit The World According to Garp (1982) en Sam Burns uit Terms of Endearment (1983). En uiteraard vergeten we ook Christina Robinson en Preston Bailey niet te vermelden, resp. als Astor Bennett en haar broertje Cody, de kinderen van Rita uit een vorig huwelijk.
In seizoen 4 zien we Dexter verwoede pogingen doen om z’n privéleven, z’n baan als bloedspattenspecialist en z’n duistere activiteiten als goedmenende seriemoordenaar te combineren, geen gemakkelijke opgave, en het gaat dan ook een paar keer bijna heel erg mis, vooral omdat hij tegelijk blijft proberen om zich als een voorbeeldig echtgenoot en een geïnteresseerde vader voor z’n kroost van drie te gedragen. Het is veel hooi op één vork en zelfs een uitermate goed georganiseerd man als Dexter laat uiteindelijk steken vallen die hem zwaar aangerekend worden. Vooral z’n vrouw Rita doet moeilijk in dit seizoen, legt hem heel wat beperkingen op en maakt het hem niet gemakkelijk om zich aan z’n hobby te wijden. Volgens de geest van z’n vader Harry moet hij dringend saneren om te overleven, maar dat is uiteraard gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Arthur Mitchell, alias de Trinity-moordenaar, eindigt zoals alle slachtoffer van Dexter in een paar zwarte zakken in de golfstroom voor de kust van Miami. Het verbaast u wellicht niet. Maar Dexter heeft door omstandigheden te lang gewacht om de man op te ruimen en dat zal hij duur betalen. De onvoorstelbare plotwending op het einde van aflevering 12 hebben de makers van Dexter zolang mogelijk geheim gehouden, zelfs voor de castleden. Uit veiligheidsoverwegingen was er een alternatief slot geschreven en alleen de ultieme betrokkenen waren op de hoogte van hoe de serie werkelijk zou eindigen. De slotscène komt aan als een bliksem bij heldere hemel en stuurt Dexters toekomst in een heel nieuwe richting.
BEELD EN GELUID
Net zoals in de vorige drie series van Dexter is er sprake van een zo goed als perfecte beeldkwaliteit met een diep zwartniveau en felle kleuren. In de donkere scènes domineren grijs en blauw, in de nachtelijke scènes genieten blauw, donkerbruin en rood de voorkeur met opnieuw veel beige en geel in het huis van de Morgans. De muziek van Daniel Licht is opnieuw zeer efficiënt in vrolijke én spannende scènes en sluit precies aan bij de sfeer die de makers willen oproepen. De begintune die kent u ondertussen wellicht uit het hoofd.


EXTRA’S
In het Gesprek met Michael C.Hall & John Lithgow (11 min.) praten de beide acteurs over hun personages Dexter en Arthur Mitchell en wijzen ze op de overeenkomsten én de verschillen in hun karakters. Lithgow zegt dat z’n echtgenote vreemd naar hem keek na elke tv-uitzending van de serie, want een dergelijke rol had ie eigenlijk nog nooit gespeeld. Voorts praten ze over de slotscène van seizoen 4 en de consequenties voor het karakter en de toekomst van hoofdpersonage Dexter. In Bloed, Ingewanden & Lichaamsdelen: het Bloed (6 min.)wordt de kijker een blik gegund op de manier waarop het bloed in de diverse afleveringen is aangewend en de technieken om het levensecht en realistisch te laten lijken. In Bloed, Ingewanden & Lichaamsdelen: de Rekwisieten (7 min.)ziet u de menselijke onderdelen die vakkundig zijn nagemaakt en de inschuifbare messen en spuiten die Dexter gebruikt. Ter afsluiting is er een Audiocommentaar bij de Laatste Aflevering. Alles bijeen een wat mager resultaat.CONCLUSIE                               
Dexter seizoen 4 is een uitstekende serie waarin spanning en avontuur een zeldzaam hoogtepunt bereiken. Niet alleen de vele cliffhangers, maar ook de ontelbare onverwachte plotwendingen stuwen de scenario’s tegen een hels tempo vooruit en houden de geïnteresseerde kijker 12 afleveringen lang op het puntje van z’n stoel. Tijdens aflevering 12 loopt de suspense zodanig hoog op dat een mens zou vergeten om te ademen! Michael C. Hall is weer perfect op dreef en Jennifer Carpenter is aantrekkelijker en spitsvondiger dan ooit. John Lithgow levert de sterkste tegenspeler die Dexter in vier series heeft moeten trotseren en Lauren Veléz en David Zayas mogen eindelijk personages van vlees en bloed opvoeren. Mocht Dexter seizoen 4 de finale zijn van dit seriemoordenaarsavontuur, dan was het tegelijk een waardige afsluiter, maar kabelnetwerk Showtime heeft daar anders over beslist en dat kunnen we alleen maar toejuichen.cover
Studio: Paramount

Regie: Keith Gordon, Marcos Siega, John Dahl, Steve Shill, Ernest R. Dickerson, Romeo Tirone, Tim Hunter, S.J. Clarkson
Met: Michael C. Hall, Jennifer Carpenter, Lauren Vélez, David Zayas, James Remar, C.S. Lee, John Lithgow, Devon Grave, Julie Benz, Desmond Harrington, Christina Robinson, Preston Bailey

Film:
9/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
16

Speelduur:
607 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865506769


Beeldformaat:
1.78:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 2.1
Italiaans Dolby Digital 2.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Fins, Deens, Frans, Italiaans, Noors, Spaans, Zweeds
Extra's:
• Gesprek met Michael C.Hall & J.Lithgow
• Bloed, Ingewanden & Lichaamsdelen: het Bloed
• Bloed, Ingewanden & Lichaamsdelen: de Rekwisieten
• Audiocommentaar bij de Laatste Aflevering

Andere recente releases van deze maatschappij