:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ESCAFLOWNE - THE MOVIE
ESCAFLOWNE - THE MOVIE (BLU-RAY)
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-12-04
FILM
Wie denkt dat alle middelbare schoolmeisjes giechelende bakvissen zijn, heeft het bij het verkeerde eind. Het Japanse tienermeisje Hitomi vindt dat er nog niet al te veel reden is tot vrolijkheid. Zij vindt niet dat haar leven zin heeft en ze voelt zich zo eenzaam dat ze liefst van al gewoon wil verdwijnen. Haar vriendin probeert haar nochtans zoveel mogelijk bij allerlei activiteiten te betrekken, maar daar heeft Hitomi geen oren naar. Wanneer ze na weer een dag ergens doelloos rondgehangen huiswaarts keert, wordt ze opgeschrikt door een opmerkelijke verschijning. Een onbekende man, wiens gezicht grotendeels verstopt zit achter een cape, roept haar hulp in. Hij beweert dat Hitomi de gevleugelde godin is en dat ze een belangrijke taak te vervullen heeft in een andere wereld, Gaïa. Het meisje wordt opgeslokt en wordt van het ene moment op het andere gedropt in het harnas van een draak in de andere wereld. Gaïa wordt niet alleen bevolkt door mensen, maar ook door andere wezens. Op het eerste gezicht ziet Gaïa eruit als een prachtige, rustige planeet, maar zoals we allemaal wel weten kan schijn bedriegen. Hitomi ontdekt dat er een machtstrijd aan de gang is tussen Van, een prins met magische krachten en zijn broer, de boosaardige Lord Folken. Alles wijst erop dat Hitomi een belangrijke rol te spelen heeft in het conflict, al heeft ze zelf geen flauw benul van de manier waarop. Hoewel zij niet weet waar ze aan begint, is de rest van de bevolking van Gaïa ervan overtuigd dat Hitomi erin zal slagen de legendarische draak Escaflowne op te roepen en te sturen. Er staat overigens heel wat op het spel, zelfs het voorbestaan van de planeet! Gelukkig lijkt het wel te klikken tussen Hitomi en de ietwat teruggetrokken en eenzame Van. Maar zal hun vriendschap bestand zijn tegen de invloed van Lord Folken? Hij is immers tot alles bereid om Hitomi aan zijn kant te krijgen...

De film Escaflowne is een remake van een verhaal dat eerder in de 26-delige animereeks The Vision Of Escaflowne gegoten werd. Hoewel de plot van de film grotendeels gelijkt op die van de serie, zijn er toch een aantal opmerkelijke verschillen, vooral op het vlak van de karaktertekening van de hoofdpersonages. Terwijl Hitomi in de serie een vrolijke tiener is, werd er in de film voor gekozen haar te veranderen in een eenzaam, door zelfmedelijden gekweld meisje. Ook Van is in de film meer gereserveerd en meer uit op wraak dan in de serie. Voor diegenen onder ons die voordien al de serie zagen, zullen deze wijzigingen ongetwijfeld een doorn in het oog zijn. Maar voor nieuwe kijkers zoals wij maakt dat uiteraard veel minder uit. Wat wel opvalt is dat we bij de start van de film wel wat tijd nodig hadden om alles goed te begrijpen. In het begin gebeurt er nl. heel wat en af en toe lijkt het voor onervaren kijkers alsof er informatie te kort is. Naarmate de film vordert, lost dit probleempje zich vanzelf op, maar toch is het belangrijk om het begin van de film met de nodige aandacht te volgen.

BEELD EN GELUID
Wat het beeld en het geluid betreft, is de Blu-rayversie van Escaflowne best wel een degelijke productie. Het beeld is voldoende scherp en de kleuren komen mooi tot uiting. Zeker in de scènes met een rustig, groen dorpje en op het einde van de film wanneer de laatste strijd losbreekt, zijn de kleuren erg mooi. Het geluid is helder, maar de surroundtrack komt jammer genoeg niet helemaal tot zijn recht. Dat wordt echter grotendeels goedgemaakt door de mooie, typische muziek in de film.

EXTRA'S
We vinden een aantal trailers van andere animeproducties, met name van Full Metal Alchemist, Evangelion en van Escaflowne zelf.

CONCLUSIE
Escaflowne is een typische animefilm. De tekenstijl,de muziek en de uitstraling van de planeet Gaïa, het past allemaal perfect in het plaatje. De film is in het begin niet zo gemakkelijk te volgen, maar daqt betert wel. De karakters van de hoofdpersonages stoorden ons helemaal niet, maar we kunnen er perfect inkomen dat dit voor kijkers die eerder al de serie The Vision Of Escaflowne bekeken wel eens anders zou kunnen zijn.


coverStudio: Filmfreaks

Regie: Kazuki Akane, Yoshiyuki Takei
Met: Maaya Sakamoto, Jji Nakata, Tomokazu Seki

Film:
7,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2000

Leeftijd:
12

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5413505330179


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch HD

Geluid:
Japans DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij