:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PULSAR
PULSAR
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-12-11
FILM
Samuel woont al een tijdje samen met Mireille op een appartement in Brussel. Terwijl hij vast lijkt te zitten in een job als medicijnenkoerier die hem niet in het minst interesseert, gaat het zijn vriendin voor de wind. Zij krijgt de unieke kans om stage te lopen in een prestigieus architectenkantoor in New York en uiteraard  grijpt ze deze kans met beide handen. Samuels angst om ingesloten te zitten tussen hoge gebouwen heeft ervoor gezorgd dat Mireille alleen naar de Big Apple verhuisd is. Die paar maanden alleen zal hij wel overleven. Of zoals zijn ietwat bemoeizuchtige onderbuurvrouw zegt is elkaar een tijdje niet zien de beste saus voor een hernieuwde passie. En natuurlijk is er ook nog altijd het internet om contact te houden.


Via Skype en videochat lijkt Mireille niet eens zo ver weg. Maar net op het moment dat Samuel zijn computer het hardst nodig heeft, begint het rotding raar te doen. Van het ene moment op de andere heeft hij geen controle meer over zijn internetverbinding en raakt  hij er meer en meer van overtuigd met een hacker te maken te hebben. Een paar nieuwe wachtwoorden, een paar kennissen die wat aan zijn computer komen prutsen en een nieuwe router later, is het probleem nog steeds niet opgelost. Meer nog, Samuel wordt zich steeds meer bewust van de straling die ons omringt. Wanneer hij in een internetcafé merkt dat iemand in zijn naam Mireille gedumpt heeft via mail – waar Mireille overigens allesbehalve goed op gereageerd heeft – slaan zijn stoppen door. Samuel begint iedereen, van zijn buren tot zijn vrienden, ervan te verdenken de hacker te zijn die zijn leven overhoop wil gooien. De paranoia slaat toe. Hij doet al het mogelijke om de ongewenste wifistraling buiten te houden. Al gauw wordt dat voor hem een ware obsessie. Maar zal hij hiermee Mireille weer voor zich winnen?


Pulsar is een productie van eigen bodem. Voor regisseur Alex Stockman is het zijn tweede langspeelfilm. Eerder regisseerde hij ook al Verboden Te Zuchten, een film die niet onopgemerkt vpasseerde op een aantal internationale filmfestivals. In Pulsar zien we Matthias Schoenaerts als Samuel en Tine Van Den Wyngaert als Mireille. Maar eigenlijk mogen we gerust stellen dat Schoenaerts de film zowat alleen draagt. Op de paar chatsessies met Mireille en wat gesprekjes met computertechnici na, is Samuel immers altijd op zichzelf en zijn eigen gedachten aangewezen. Maar dit is alles behalve storend. Matthias Schoenaerts heeft duidelijk genoeg acteertalent in huis om de film draaiende te houden. Meer zelfs, het blijft zowaar spannend!BEELD EN GELUID

Qua beeld viel het meteen op dat er heel wat ruis aanwezig is. Uiteraard valt dat des te meer op in de donkere scènes, maar aangezien Pulsar voornamelijk bestaat uit donkere scènes, word je dus als kijker voor het merendeel van de tijd geconfronteerd met een bijna wazig beeld. Maar eigenlijk is dat niet eens zo erg en past het perfect bij de sfeer van de film. Voor het geluid is er keuze tussen een 2.0-geluidstrack en een 5.1-geluidstrack, hoewel de hoes enkel het stereogeluid vermeldt. De 5.1-geluidstrack lijkt ons overigens helemaal niet te verschillen van het stereogeluid. Doch dat is niet het enige probleem met het geluid. De dialogen zijn ook geregeld slecht te verstaan, deels omdat gesprekken via telefoon of gsm verlopen, maar soms is er geen echte aanleiding voor het niet of slecht verstaan van de dialogen. Vandaar dat we toch maar overwogen om de Nederlandse ondertiteling op te zetten. Was dit even een tegenvaller! Nederlandse ondertiteling wil bij Pulsar immers zeggen dat alleen de stukjes die Frans of Engels gesproken zijn ondertiteld worden. Kies je voor Franse ondertitels, dan worden de Nederlandstalige en Engelstalige stukjes ondertiteld. Niet meteen wat we verwachtten dus….

EXTRA'S
De dvd van Pulsar bevat een aantal interessante extra’s. Naast de trailer van de film, vinden we ook nog de kortfilm Eva reste au placard les nuits de pleine lune, tevens geregisseerd door Alex Stockman. Deze bijna 29 minuten durende film,is op zijn minst bizar te noemen. Michel, een zwaar gehandicapte man, leid een zielig, eenzaam leven. Met zijn nood aan genegenheid kan hij alleen terecht bij een opblaaspop die hij in een lade bewaart. Maar bij volle maan verandert Michel in een energieke jonge man die al een tijdje een relatie heeft. Voorts bevat de dvd ook nog twee interviews, één met Alex Stockman en één met Matthias Schoenaerts. Dezinterviews passen qua vormgeving perfect bij de hoofdfilm, maar toch oogt het geheel vrij povertjes.


CONCLUSIE

Pulsar is een film die de kijker zonder twijfel met een vreemd gevoel zal opzadelen. Het abrupte, open einde speelt daarin zeker een rol. Qua sfeerschepping en acteerprestatie zit het helemaal goed. Ook de extra’s zijn de moeite. Zeker het bekijken waard dus.


cover
Studio: Filmfreaks

Regie: Alex Stockman
Met: Matthias Schoenaerts, Tine Van Den Wyngaert, Sien Eggers, Nico Sturm, Vincent Lecuyer

Film:
8/10

Extra's:
7/10

Geluid:
4/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
AL

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789058499820


Beeldformaat:
1.66:1 PAL

Geluid:
Nederlands/Frans/Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• RE: PULSAR - Alex Stockman over Pulsar
• Interview met Matthias Schoenaerts
• Eva reste au placard les nuits de pleine lune

Andere recente releases van deze maatschappij