:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SISSI TRILOGIE, DE
SISSI TRILOGIE, DE (BLU-RAY)
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-12-18
FILMS
Het is weer zover. De kerstperiode komt eraan en dier kan uiteraard niet voorbijgaan zonder de jaarlijkse dosis Sissi. Vanaf het verschijnen van de eerste film in 1955 groeide het levensverhaal van de jonge, onstuimige prinses Elizabeth van Beieren al snel uit tot een echte klassieker. De trilogie is iedere kerstvakantie minstens één keer op televisie te zien en ofwel ben je een liefhebber die elke keer de 5 uur durende productie volgt, ofwel heb je na 5 minuten al je buik vol van de hoepelrokken en het chique leven aan het Weense hof. Ons staat er dit jaar echter iets nieuws te wachten: met de Blu-raybox van De Sissi-Trilogie in handen, staan we op het punt te ontdekken hoe deze klassieker vol pracht en praal er op dit nieuwe medium uitziet. Spannend! Maar eerst, voor degenen die op één of andere manier toch nog niet weten waarover Sissi gaat een korte samenvatting van de drie films.

1. Sissi (1955)
Het gezin van Max van Beieren en zijn vrouw Ludovika woont in Possenhofen, aan de oever van een meer. Midden tussen de bergen en de bossen groeien de kinderen in alle vrijheid op. Hoewel de familie van adellijke afkomst is, is hier op het eerste gezicht niet veel van te merken. Vooral vader Max neemt het niet al te nauw met de etiquette en wil zijn kinderen vooral zorgeloos laten opgroeien, af en toe tot ergernis van zijn vrouw. Wie de levenslessen van vader maar al te goed begrepen heeft, is zijn op één na oudste dochter Sissi. Ze kan paardrijden als de beste en trekt er geregeld op uit in de natuur. Het rustige leventje van de familie wordt op zijn kop gezet wanneer aartshertogin Sophie – de zus van Ludovika en de keizerin-moeder – Ludovika en haar oudste dochter Nene uitgenodigt op het feest van de jonge keizer van Oostenrijk, Franz Joseph. Sophie heeft Nene uitgekozen als de toekomstige bruid van Franz. Vol enthousiasme vertrekken Ludovika en Nene naar Oostenrijk. Om geen argwaan op te wekken bij Max – die nog helemaal niet weet dat er een keizerlijk huwelijk in de maak is – nemen ze Sissi mee op hun reis. Hoewel Franz, zoals altijd, uiterst vriendelijk en beleefd is tegen Nene, wordt het snel duidelijk dat zij maar weinig indruk op hem maakt. Hetzelfde kan niet gezegd worden van een meisje dat hij in de buurt tegenkomt. Op weg naar huis wordt hij letterlijk door haar aan de haak geslagen. En de vonk springt meteen over. Wat Franz niet beseft, is dat zij Sissi is, de zus van zijn toekomstige vrouw. Franz valt als een blok voor de onstuimige, vrolijke en speelse Sissi en wanneer de waarheid aan het licht komt, ziet hij geen reden waarom hij niet met haar zou trouwen. Zijn moeder is daar minder van overtuigd. Maar Franz is tot veel bereid om zijn familie te bewijzen dat Sissi een geschikte keizerin zou zijn.

2. Sissi – Die Junge Kaiserin (1956)
Met een schitterende huwelijksplechtigheid (aan het einde van de eerste film) zijn Sissi en Franz Joseph eindelijk man en vrouw geworden. Sissi verlaat voorgoed haar prachtige thuis in Possenhofen om zich, als keizerin van Oostenrijk, te installeren aan het hof van Wenen. Hoewel het jonge paar smoorverliefd is, duiken al snel de eerste wrijvingen en problemen op. Doordat Franz Joseph het zo druk heeft met ernstige regeringszaken, moet Sissi noodgedwongen de tijd meestal alleen doorbrengen, een situatie waarmee ze allesbehalve gelukkig is. Haar dagen zijn nochtans goed gevuld met het leren van verschillende talen en met het zich eigen maken van de vele regels aan het hof. Vooral met dit laatste heeft Sissi het erg moeilijk, voornamelijk omdat ze vaak het nut van al die regels niet inziet. Ze is gehecht aan haar vrijheid en dat is nu net wat ze niet meer heeft als keizerin. Hoewel ze haar kersverse schoonmoeder geregeld de gordijnen injaagt door haar impulsieve en naïeve gedrag, zorgt haar spontaneïteit er anderzijds wel voor dat ze al snel uitgroeit tot de populairste keizerin die Oostenrijk ooit gekend heeft. Maar zelfs dit kan de vastgeroeste, bikkelharde en strenge moeder van Franz niet overtuigen. Zij is er nog steeds zeker van dat Sissi geen geschikte keizerin is en wil haar zoveel mogelijk intomen. Franz wil wel te bemiddelen en probeert om zo veel mogelijk Sissi’s kant te kiezen, maar dat is vaak niet evident. Als het eerste kindje geboren wordt, vindt Sophie dat het nodig om Sissi’s invloed zo beperkt mogelijk te houden. Ze verbiedt haar schoondochter iets te maken te hebben met de opvoeding van de kleine prinses Sophie en neemt met volle overtuiging de taken over. Met toestemming van Franz verhuist de kinderkamer naar een ander deel van het kasteel, zodat de prinses vlak naast de kamer van de keizerin-moeder ligt. Sissi kan zich niet verzoenen met dit idee en roept de hulp in van Franz. Wanneer hij echter partij kiest voor zijn moeder, is voor Sissi de maat vol en verlaat ze het Weense hof. Ze vlucht weg naar Possenhofen, net op een moment dat Franz haar hulp goed kan gebruiken. Want ook op politiek vlak zijn er heel wat spanningen. De relatie tussen Oostenrijk en Hongarije staat onder zware druk en Franz is ervan overtuigd dat alleen Sissi daarin verandering kan brengen.

3. Sissi – Schicksaisjahre Einer Kaiserin (1957)
Franz en Sissi hebben heel wat spanningen overwonnen, zowel op politiek als op persoonlijk vlak. Hun harde werk en hun doorzettingsvermogen hebben vruchten afgeworpen want Franz en Sissi zijn gekroond tot koning en koningin van Hongarije. Als kersverse vorstin brengt Sissi overigens heel wat tijd door in Hongarije, een land waaraan ze haar hart verloren heeft. Onder begeleiding van graaf Andrassy kan ze het land vrij verkennen. Ze mag uren paardrijden door de bossen en zoveel tijd doorbrengen met haar dochtertje als ze wilt. Het is duidelijk dat Sissi geniet van de herwonnen vrijheid, ver weg van het alziend oog van haar schoonmoeder Sophie. Maar haar lange afwezigheid van het Weense hof begint zijn tol te eisen bij Sissi en Franz. Ze missen elkaar en bovendien krijgen ze beiden af te rekenen met nieuwe aanbidders. Franz beslist om Sissi op te halen in Hongarije, maar ondertussen is zij ook al huiswaarts gekeerd. Wie denkt dat daarmee hun problemen voorgoed van de baan zijn, heeft het mis. Want nog maar pas terug in Wenen, wordt Sissi ziek. Met de moed der wanhoop raden de dokters een verandering van klimaat aan, maar eigenlijk vrezen ze dat zelfs dat weinig zal uithalen…

De eerste film uit de trilogie verscheen in 1955. Voor regisseur Ernst Marischka was hetm meteen een schot in de roos. De pracht en praal van het Weense hof, de onstuimige Sissi en de smoorverliefde Franz maken een diepe indruk op het publiek. Het moet gezegd dat de film er inderdaad enorm mooi uitziet. Bovendien kunnen we absoluut niet klagen over de acteerprestaties. De toen nog maar 17-jarige Romy Schneider levert prachtig werk als Sissi en ook de andere acteurs en actrices doen het bijzonder goed. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat een jaar later een vervolg gebreid werd aan deze succesfilm. In Sissi – Die Junge Kaiserin zien we dezelfde castleden terug om het verhaal van Elizabeth van Oostenrijk te vertellen. Sissi valt zo in de smaak dat er zelfs nog een derde en laatste film gemaakt wordt in 1957. De drie films zijn ondertussen uitgegroeid tot echte klassiekers en dat is zeker en vast terecht!

BEELD EN GELUID
De drie Sissi-films zijn overduidelijk films uit de oude doos en we hadden ons dan ook verwacht aan een bedenkelijke beeld- en geluidskwaliteit op de Blu-rayversie van deze films. Maar wat een aangename verrassing stond ons te wachten! De beeldkwaliteit ziet er geweldig uit. In deze versie is ervoor gekozen de film in zijn oorspronkelijk beeldformaat te tonen, maar er is duidelijk heel wat gewerkt aan de kwaliteit van het beeld: de kleuren zijn helder, de contrasten zijn scherp en in heel wat beelden valt de ruis niet zo fel op. Wanneer er vlakke, bijna stilstaande beelden getoond worden is dat natuurlijk wel wat anders. Zo merken we bijv. wel wat ruis op telkens wanneer er beelden van de lucht getoond worden, maar dat kan de pret zeker niet bederven. We vinden immers dat de beelden er bijzonder mooi uitzien en dat de pracht, praal, glitter en rijkdom prima tot hun recht komen. Ook over de geluidskwaliteit geen slecht woord. Er is een 5.1-geluidstrack die zorgt voor duidelijk verstaanbare en heldere dialogen en muziek die voldoende vol klinkt. Uiteraard zijn er geen opvallende momenten waarbij het geluid van alle kanten lijkt te komen, maar dat is ook helemaal niet nodig.

EXTRA'S
De Blu-raybox van De Sissi-Trilogie bevat ook enkele extra’s die verdeeld zijn over de verschillende disks. Vooreerst zijn er de trailers van de drie Sissi-films. Wat wel opvalt is dat ze op elke disk herhaald worden. Het is duidelijk dat aan de trailers lang niet zoveel werk besteed is. Onzuiverheden, ruis, vlekken en strepen in het beeld, het is er allemaal. Uiteraard wordt het contrast met de opgewaardeerde films daardoor nog groter. Op de eerste disk vinden we voorts ook nog een 25 minuten durende reportage, De Legende van Romy Schneider, over het getormenteerde leven van Romy Schneider. De reportage lijkt al ietsje ouder te zijn, maar dat stoort niet. Op de tweede disk vinden we Making-of “Die Junge Kaiserin” (18’28’’) en toont heel wat beeldmateriaal van op de set en achter de schermen van deze film. Extra leuk is natuurlijk dat Romy Schneider zelf de verteller is bij al deze beelden. De beeldkwaliteit van de reportage is ook weer ietsje minder, maar dat neemt niet weg dat het om een erg leuke en interessante making-of gaat.

CONCLUSIE
Eigenlijk kunnen we nog maar één ding zeggen, namelijk dat De Sissi-Trilogie op Blu-ray absoluut de moeite waard is. Het beeld is prachtig gerestaureerd, het geluid klinkt helder en vol en er is interessant bonusmateriaal voorzien. Wil je als Sissi-fan nog eens genieten van deze prachtige films of wil je graag kennismaken met deze klassiekers, dan lijkt deze box ons de ideale manier om dat te doen.


cover
Studio: Universal

Regie: Ernst Marischka
Met: Romy Schneider, Karlheinz Böhm, Magda Schneider, Vilma Degischer

Film:
8,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Romantiek

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1955

Leeftijd:
AL

Speelduur:
310 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5050582842463


Beeldformaat:
1.37:1 PAL

Geluid:
Duits DTS-HD MA 5.1
Duits DTS Digital Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• De legende van Romy Schneider
• Making-of "Die Junge Kaiserin"
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij