:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> COWBOYS AND ALIENS
COWBOYS AND ALIENS (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2012-01-02
FILM
Het is Jake Lonergan (Daniel Craig) zijn dagje niet. Hij wordt wakker in de woestenij met een schotwond en een vreemde armband aan zijn pols, en bovendien is hij zijn geheugen kwijt. Prompt wordt hij belaagd door drie locals die menen dat er wellicht op zijn hoofd een prijs staat, maar zoals het de cowboyversie van James Bond betaamt, slaat hij het drietal de tanden uit de bek. In het aftandse mijnstadje Absolution wordt het er niet beter op, want hij heeft er prompt mot met Percy Dolarhyde (Paul Dano), het verwende zoontje van veehandelaar Woodrow Dolarhyde (Harrison Ford). De sheriff wil hem in de boeien slaan, maar net dan worden de cowboys belaagd door (I kid you not) ufo's die blijkbaar mensen vangen op dezelfde manier als de cowboys gewoonlijk hun vee. De armband van Jake blijkt echter een wapen te zijn waarmee hij de tuigen uit de lucht kan schieten. Omdat onder meer Percy tot het segment ongelukkigen behoort dat door de ufo's wordt gekidnapt, beveelt Woodrow een posse om achter de schepen aan te gaan en laten we het erop houden dat, omdat Jake als enige een wapen schijnt te bezitten waarmee hij aliens tot pulp kan schieten, hij min of meer verplicht wordt om zich bij het gezelschap te voegen. Wanneer één van de dames uit het gezelschap, Ella Swenson (Olivia Wilde), een buitenaards sterrenmeisje blijkt te zijn dat de mens moet behoeden voor het lot van haar eigen volk, namelijk de complete uitroeiing (I still kid you not), wordt het helemaal knokken geblazen. En wat willen de aliens? Goud! Even kostbaar in het Wilde Westen als in hun eigen wereld. Maar tegen een lekkere portie vers rokende mensendarmen zeggen ze ook niet nee...

Een sciencefictionwestern. Moet kunnen: Joss Whedon bewees met Firefly dat een dergelijke crossover interessante verhaallijnen kan opleveren, én hij klaarde het bovendien zonder toevlucht te nemen tot aliens of andere bovennatuurlijke fantasy-elementen. Maar Jon Favreau is Joss Whedon niet en met deze film heeft de regisseur van Iron Man 2 met deze comicverfilming van een strip die gewoonlijk alleen door extreme nerds wordt aangekocht, duidelijk zijn hand overgespeeld. Mijn wilde enthousiasme over het idee is compleet getemperd na het bekijken van deze langdradige portie gebakken lucht. Cowboys And Aliens lijdt duidelijk onder het feit dat de unique selling position van de film duidelijk heeft geprimeerd op de inhoud, die werkelijk nérgens op slaat. Ondanks de verdraagbare acteerprestaties van Daniel Craig en Harrison Ford, die intussen nog nét niet in een rolstoel zit, zou met een vastere regisseurshand de film makkelijk een half uur ingekort kunnen worden. Het eerste half uur film is nochtans best genietbaar en veelbelovend, maar vanaf het ogenblik dat het blik aliens opengetrokken wordt, verliest de film veel krediet. De aliens dragen iets te nadrukkelijk de stempel van uitvoerend producent Steven Spielberg, die nog altijd in de overtuiging leeft dat hij en hij alleen een patent heeft op al wat van buiten de stratosfeer komt aanwaaien. Deze particular brand is bovendien schaamteloos gepikt uit District 9. Waar het verhaal extreem onder lijdt is dat er compleet geen achtergrond wordt voorzien voor de komst van de aliens (why the hell zoeken ze precies op de aarde naar goud, en hoe gaat het gevangennemen van cowboys ze daarbij helpen?), noch voor de drijfveren van de personages. De love interest van alien babe Olivia Wilde, de rol van Sam Rockwell die een getergde barman speelt wiens vrouw gekidnapt is, de extreem afgeraffelde eindsequentie waarin [spoiler]de cowboys met wat dynamiet het schip van de aliens opblazen[/spoiler], ze dragen allemaal de stempel van een scenario waarin naar compromissen moest worden gezocht en waarin uiteindelijk voor een droge eenheidsworst is gekozen. Cowboys en aliens, dat is werkelijk het enige wat je te zien krijgt; het is van The Texas Chainsaw Massacre geleden dat alleen de titel van de film al de volledige lading dekte. Als het idee om de twee genres te mengen en het idee dat wij als kijker er iets om geven, werkelijk belangrijker wordt dan een scenario waarin tenminste een goed verhaal te bespeuren is, loopt er iets mis.

BEELD EN GELUID
Ik ben niet echt extatisch over de beeldkwaliteit. Allicht verdraagt de thematiek van de film een groezelige sfeer die de geest van het Wilde Westen uitademt, maar hier zijn de kleuren toch wat aan de fletse kant en de scherpte is bij momenten niet echt schitterend, alhoewel het soms een voordeel is om niet te hard de computergegenereerde effecten te zien. In de kleurvlakken is er soms wat storende posterizatie te zien, zoals in de scène waarin de posse van Dolarhyde met toortsen Lonergan komt opeisen. De geluidstrack is dan weer wél van topkwaliteit met agressieve splits, veel surroundvertier en zeer proactief gebruik van het LFE-kanaal.
 
EXTRA'S
De Europese versie van Cowboys And Aliens bevat alleen maar de uitgebreide versie van de film. Jon Favreau heeft een audiocommentaartrack ingesproken waaruit toch zijn enthousiasme voor het project blijkt, met veel aandacht voor de technische kant vande zaak. Conversations with Jon Favreau (1:20:10) bevat een hoop langere interviewfragmenten waarin de regisseur zijn cast en zijn productieteam, waaronder regisseurs Ron Howard en Steven Spielberg, het vuur aan de schenen legt. De documentaire Igniting the sky: The making of Cowboys And Aliens (40:18) bevat een uitgebreide, zesdelige making-of-featurette die meer entertainend is dan de film zelf, en jammer genoeg nergens kritisch wordt.
 
CONCLUSIE
James Bond en Indiana Jones in één film verenigen, tot daar aan toe, maar E.T. was er blijkbaar toch te veel aan. Het is voor mij toch een beetje de flop van 2011.coverStudio: Paramount

Regie: Jon Favreau
Met: Daniel Craig, Harrison Ford, Olivia Wilde, Sam Rockwell, Adam Beach, Paul David, Noah Ringer

Film:
3/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
12

Speelduur:
135 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582870510


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels audio-descriptief Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Spaans, Deens, Fins, Noors, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaartrack door regisseur Jon Favreau
• Documentaire "Conversations with Jon Favreau"
• Documentaire "Igniting the sky: The making of Cowboys And Aliens"

Andere recente releases van deze maatschappij