:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BLUE VELVET
BLUE VELVET
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-08-19
FILM
Jeffrey Beaumont (Kyle MacLachlan) woont in Lumberton, een ogenschijnlijk rustig dorpje dat zijn inkomsten haalt uit houtbewerking. Zijn vader kreeg een hartaanval en recupereert in het ziekenhuis. Tijdens een wandeling vindt Jeffrey een menselijk oor en brengt het naar rechercheur John Williams (George Dickerson) die belooft de zaak te onderzoeken. Maar als Jeffrey op een avond bij Williams thuis informatie over de zaak komt vragen, blijkt dat deze liever heeft dat Jeffrey hem hierover niet meer lastigvalt. Diezelfde avond loopt hij Sandy (Laura Dern) tegen het lijf. Zij beweert iets over het oor te weten. Volgens haar heeft het te maken met een lokale zangeres en zou een moord niet uitgesloten zijn. Jeffrey raakt helemaal in de ban van de zaak en gaat vermomd als insectenverdelger naar het appartement van de zangeres Dorothy Vallens (Isabella Rossellini). Diezelfde avond, terwijl Dorothy optreedt in een kleine club, weet hij met de hulp van Sandy het appartement binnen te dringen. Dorothy keert terug naar huis en Jeffrey verstopt zich in de kast waar hij een vreemd telefoongesprek afluistert. Nadien komt een zekere Frank Booth (Dennis Hopper), een sadist en drugsverslaafde, op bezoek die de emotioneel verwarde Dorothy mishandelt. Jeffrey raakt gefascineerd door de vrouw en besluit haar te verlossen van de wrede Frank Booth. Een beslissing die hij beter niet had genomen, want Booth en zijn companen blijken compleet gestoord en zo raakt Jeffrey verstrikt in een duister web van complotten en intriges waarbij het bijzonder moeilijk zal zijn om eruit te geraken. Lynch legt hier de donkere en geheime kanten van het dorpje bloot en als kijker word je meegesleurd in allerlei bizarre en mysterieuze situaties.


Films van David Lynch zijn al even vreemd, bizar en raadselachtig als de man zelf., films die dus niet voor iedereen zijn weggelegd. En dat is maar goed ook, want we worden tegenwoordig al genoeg overspoeld met commerciële hersenloze rommel zodat een diepere en moeilijkere film een meer dan welkome verademing is. Alhoewel verademing, een film van Lynch grijpt je onmiddellijk naar de keel en laat je niet meer los tot de eindcredits over het scherm rollen. Na opmerkelijke films als Eraserhead, The Elephant Man en Dune laat Lynch in 1986, na veel moeilijkheden in verband met de financiering ervan, Blue Velvet los op het publiek. Het verhaal is typerend voor een Lynch-film: bevreemdend, mysterieus en bevolkt met een aantal niet alledaagse karakters. De acteerprestaties zijn van de bovenste plank, zelfs de jonge MacLachlan en Dern vallen niet uit de toon. Maar het zijn voornamelijk Hopper en Rossellini die met kop en schouders boven de rest uitsteken. Hopper was voor de opnames net afgekickt van drugs en alcohol en Blue Velvet was één van zijn eerste rollen na de behandeling. Met veel overtuiging zet hij een sadistische en angstaanjagende Frank Booth neer, een rol die door Val Kilmer indertijd werd geweigerd wegens te pornografisch. Ook Rossellini, een fotomodel, moest voor deze rol diep gaan en doet dat met veel overtuiging. Blue Velvet is geen slechte film, maar zeker niet Lynchs beste tot nu toe. Daar komen Lost Highway en Mulholland Drive meer voor in aanmerking.


BEELD EN GELUID
Blue Velvet krijgt het originele anamorfe 2.35:1-beeldformaat en een nieuwe digitale transfer gesuperviseerd door David Lynch. De beeldkwaliteit is redelijk goed en vrijwel gevrijwaard van onzuiverheden en stofjes, maar zal je niet met verstomming slaan. Minpuntje is dat het beeld soms wat soft oogt. Het geluid in Dolby Digital 5.1 is afkomstig van de originele Dolby Stereo-track. Blue Velvet is geen film met grootse actiescènes en bijgevolg gaat het er hier eerder rustig aan toe. Het geluidsbeeld is voornamelijk over de voorste kanalen gespreid, de surrounds blijven haast continu inactief en de subwoofer heeft ook al nauwelijks werk te verrichten. De track klinkt wat gedateerd, maar toch voldoende om van het geheel te kunnen genieten.


EXTRA’S
MGM voorziet deze release van een aantal extra’s waarvan de 71 minuten durende documentaire Mysteries Of Love in het oog springt. Deze vrij recent opgenomen documentaire behandelt een heleboel aspecten van de film aan de hand van oude interviews met regisseur David Lynch en nieuwe interviews met onder meer Dennis Hopper, Laura Dern, Kyle MacLachlan en Isabella Rossellini. Gedurende meer dan één uur blikt men terug op de moeizame totstandkoming van de productie, de casting, het scenario, de locaties en de reacties nadien. Oorspronkelijk had Lynch vier uren beeldmateriaal waarvan via contractuele afspraken twee uren gesneuveld zijn. De verwijderde scènes zijn echter nooit teruggevonden en men heeft hier aan de hand van een fotomontage (10 min.) enkele verwijderde scènes nagebootst zoals ze er ongeveer hebben uitgezien. Voorts bevat deze dvd een korte discussie tussen de twee Amerikaanse filmcritici Siskel & Ebert. In hun rubriek At The Movies (1 min. 30) discussiëren ze over de naaktscènes van Rossellini. Daarnaast vind je tevens een bioscooptrailer, 2 tv-spots en een fotogalerij. Vier easter eggs (verborgen extra’s) worden op deze dvd verstopt. Heb je geen geduld om ze op te zoeken, dan kan je hier terecht. De extra's zijn Nederlands ondertiteld.

CONCLUSIE
Fans van David Lynch moeten deze film gewoonweg aan hun collectie toevoegen. De technische presentatie op dvd is behoorlijk goed en sommige extra’s (vooral de documentaire) zijn zeker de moeite waard. Ben je niet vertrouwd met het werk van Lynch, dan is deze film misschien eerder een huurtip.


cover
Studio: MGM

Regie: David Lynch
Met: Isabella Rossellini, Kyle MacLachlan, Dennis Hopper, Laura Dern

Film:
7/10

Extra's:
7/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Psychologisch
drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1986

Leeftijd:
12

Speelduur:
116 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626012429


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
o.a. Nederlands, Engels, Frans, Portugees, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Pools
Extra's:
• Making-of
• Verwijderde scènes
• At the movies met Siskel en Ebert
• TV-spots
• Fotogalerij
• Bioscooptrailer
• Easter eggs

Andere recente releases van deze maatschappij