:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PEANUTS - CHARLIE BROWN THANKSGIVING, A
PEANUTS - CHARLIE BROWN THANKSGIVING, A (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2012-01-05
AFLEVERINGEN
A Charlie Brown Thanksgiving (1973)
Thanksgiving betekent voor Charlie Brown (Todd Barbee) gaan eten bij zijn grootmoeder. Peppermint Patty (Christopher DeFaria), Marcie (Jimmy Ahrens) en Franklin (Robin Reed) zijn echter zo attent om zichzelf uit te nodigen bij Charlie thuis. Er is echter één huizenhoog probleem: Charlie kan voor geen meter koken, en het verste wat hij op culinair gebied kan bereiken is een geroosterde boterham. Met hulp van Linus (Stephen Shea) en Snoopy weet hij toch een etentje in elkaar te draaien. De teleurstelling van zijn gasten is echter enorm wanneer er géén kalkoen of pompoentaart op het menu blijkt te staan.

This Is America, Charlie Brown: The Mayflower Voyage (1988)

Deze eerste aflevering uit de educatieve reeks This Is America, Charlie Brown, vertelt het verhaal van de eerste kolonisten, waarbij Charlie en de bende zijn ingescheept op de Mayflower, richting nieuwe wereld. De reis loopt echter niet van een leien dakje: honger, zeeziekte, en zelfs overlijden van de passagiers staan op het menu, om maar te zwijgen van de mogelijke conflicten met de indianen.

SERIE

Dit is de derde disk in de reeks Peanuts Holiday Collection, na A Charlie Brown Christmas en It's The Great Pumpkin, Charlie Brown. Het filmpje dateert duidelijk van enkele jaren later, want Woodstock is aan de vaste cast toegevoegd. Het Thanksgiving-feest is voor ons Europeanen overigens even cultuurvreemd als Sinterklaas in Amerika, en dat maakt de aflevering iets moeilijker te interpreteren, alhoewel enkele vaste grappen, zoals Charlie die een rugbybal wil wegschoppen terwijl Lucy die op het laatste moment wegtrekt, in zowat elke aflevering van Peanuts kan geplaatst worden. De animatie is een stuk minder stroef, en na al een tiental specials achter de rug te hebben is het animatieteam duidelijk een stuk vaardiger geworden in het kopiëren van de tekenstijl van Charlez M. Schulz. De aflevering The Mayflower Voyages is atypisch in het canon van Peanuts. Het was de eerste aflevering in een reeks van 8 die rond 1988-1989 op het kleine scherm verschenen, waarin de kinderen zelf een actieve rol spelen in de Amerikaanse geschiedenis. De reeks is veel belerender en de inhoud sluit niet aan bij de gewone klassieke grappen zoals rond Linus' dekentje of Charlie's rugbybal. Er komen voorwaar volwassenen voor die je niet alleen hoort geïmiteerd worden met een schuiftrompet, en vooral: de tekenfilms hebben geen enkel raakvlak meer met het werk van Schulz, alhoewel, patriottist als hij was, deze verheerlijkende en soms blatant onjuiste hagiografie van Amerika's Founding Fathers wel op de goedkeuring van de Peanutsschepper kon rekenen. Het is bovendien gek dat juist dit filmpje, dat eigenlijk uit een reeks van 8 komt, eruit wordt gepikt om als double bill een Peanuts-dvd te vervolledigen, maar het thema Thanksgiving zal daar niet vreemd aan zijn.

BEELD EN GELUID

Ook deze blu-ray werd opnieuw uitgegeven met een dvd-combo en de beide bevatten identiek dezelfde informatie, hetzij in HD, hetzij in SD. De uitzendgrootte is 1.37:1 wat het dichtst de originele televisiebroadcast benadert. Hier en daar zit er misschien nog een kleine beschadiging in, maar de remastering maakt de kleurnuances een stuk duidelijker, en het beperkte kleurpalet is duidelijk conform de simplistische tekenstijl van Schulz. Ook de DTS-HD MA 5.1-audiotrack volstaat ruimschoots, en de Engelse CC is mooi meegenomen. Ditmaal geen dubbings of ondertitels in Frans of Spaans.

EXTRA'S

Deze disk maakt deel uit van een set van drie disks die eerder apart verschenen. Elke disk bevat twee tekenfilms uit de intussen breed uitgegroeide Peanuts-collectie, samen met een stukje documentaire. Hier werd gekozen voor "Popcorn & Jellybeans: Making a thanksgiving classic" (12:27), waarbij de vraag wordt naar voor geschoven hoe kinderen zouden reageren als ze bij het klassieke Thanksgiving-diner eens snoep en popcorn geserveerd zouden worden in plaats van de aftandse kalkoen en de aardappelpuree. Ook was duidelijk dat er met Snoopy meer mogelijk was dan in de strip, alhoewel er niet mocht worden afgeweken van het feit dat hij niet mocht praten. De scènes aan de garages, waarin hij zit te dollen met Woodstock, is een beetje grootser als wat Schulz in zijn plaatjes had kunnen capteren. Maar laat ons eerlijk zijn: de geest van de Peanuts-tekenfilms wordt nergens oneerbiedig bejegend.

CONCLUSIE

A Charlie Brown Thanksgiving is de moeilijkste voor ons Europeanen om te interpreteren, maar vooral de tweede aflevering, The Mayflower Voyager, is redelijk atypisch, en sluit niet geheel bij Schulz' werk aan. 



cover



Studio: Warner

Regie: Bill Melendez, Phil Roman
Met: Todd Barbee, Robin Kohn, Stephen Shea, Hilary Momberger, Christopher DeFaria, Jimmy Ahrens, Robin Reed, Vince Guaraldi, Bill Melendez, Erin Chase, Frank Welker, Brandon Stewart, Gregg Berger, Brittany Thornton, Cloris Collins, Erica Gayle, Jason Mendelson

Film:
6/10

Extra's:
3/10

Geluid:
6/10

Beeld:
8/10


Regio:
X

Genre:
Komedie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1973,1988

Leeftijd:
NR

Speelduur:
50 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
883929145478


Beeldformaat:
1.33:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Documentaire "Popcorn & Jellybeans: Making a Thanksgiving classic"

Andere recente releases van deze maatschappij