:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STORM RIDERS
STORM RIDERS
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-08-21
FILM
Lord Conquer (Sonny Chiba) heeft een duel met Sword Saint (Anthony Wong) in het vooruitzicht. Lord Conquer wil weten hoe hij ervoor staat dus schakelt hij Mud Buddha (Yiu-Cheung Lai ), een nogal vreemde waarzegger, in voor het voorspellen van de toekomst. Mud Buddha vertelt Conquer dat hij tien jaar moet wachten voor hij het kan opnemen tegen Sword Saint omdat de tijd nog niet rijp is voor het duel. Mud Buddha raad Conquer aan om 2 jongens te vinden die de namen Wind (Ekin Cheng) en Cloud (Aaron Kwok) dragen. Deze jongetjes zullen ervoor zorgen dat Lord Conquer tien jaar onoverwinnelijk zal zijn! Prompt ontvoert Conquer alle jongetjes in het land om uiteindelijk Wind en Cloud ook te vinden. Hierbij dood hij de ouders van Wind en Cloud. Tien jaar later heeft Conquer bijna alles en iedereen verslagen en houdt deze er een verzameling van speciale zwaarden op na als een soort trofeeën. Wind en Cloud zijn ondertussen dappere krijgers geworden en proberen beide in de gunst te vallen van Charity (Kristy Yang), de mooie dochter van Lord Conquer. Al snel ontstaat er rivaliteit tussen beide heren. Als Conquer zijn dochter Charity uithuwelijkt aan Cloud is het hek helemaal van de dam en gaat Wind kapot van woede en jaloersheid! Zover dat het tot een gevecht komt waarbij Charity het leven laat. Als Cloud op zijn beurt ontdekt dat Conquer de moordenaar was van hun ouders zullen beide toch hun handen nog in elkaar moeten slagen om wraak te nemen. Ook Sword Saint is op weg om het langverwachte duel eindelijk te beslechten…

Hong Kong heeft altijd een bloeiende filmindustrie gehad. Maar toch zijn ze altijd een beetje jaloers geweest op de grootse en bombastische Amerikaanse blockbusters. Dus toen eind jaren negentig de Hong Kong cinema wat in het slop zat door teveel van hetzelfde en Golden Harvest bijna failliet ging, besliste Raymond Chow (baas Golden Harvest) dat ze beter nog één poging konden doen om de zaak te redden met iets dat ze nog nooit gedaan hadden: computer special effects. Zo werd de superhit Stormriders geboren. Stormriders is een geslaagde swordplay/fantasyfilm die sinds Crouching Tiger, Hidden Dragon erg goed in de markt ligt. Deze Stormriders was in eigen land zelfs nog succesvoller dan Crouching Tiger Hidden Dragon. Dat er weer serieus wat talent in deze film rondloopt, is dan ook niet meer dan normaal: jong talent als Ekin Cheng (A Man Called Hero), Aaron Kwok (2000 A.D.) maar ook oude rotten als Anthony Wong (Full Contact) en Sonny Chiba (The Street Fighter-reeks) komen aan bod. Regisseur van dienst is Andrew Lau die vooral bekend werd met de Young and Dangerous-reeks en met Stormriders een gat in de markt lijkt gevonden te hebben voor swordplay/fantasyfilms. Want na Stormriders volgde nog met succes A Man Called Hero, The Duel en met minder succes Legend Of Tekken. Maar wees gerust, Stormriders, de film waar alles mee begon, is de beste uit de reeks bigbudget Hong Kongfilms.

BEELD EN GELUID
Om te beginnen hebben we de film niet in zijn origineel 2.35:1-formaat, maar in het dikwijls gewraakte 1.33:1-formaat. Het beeld oogt meestal scherp maar heeft toch enkele schemerige momenten. Ook bevat het beeld regelmatig digitale compressiefouten en af en toe wat filmgrain. De gebruikte kleuren ogen kleurrijk en natuurlijk. De gebruikte filmprint ziet er goed uit, maar heeft af en toe enkele oneffenheden zoals wat minieme printbeschadigingen. Het geluid hebben we hier enkel in een onnatuurlijke Engelse dub. Dit geluid klinkt vrij goed met een beperkte spreiding. Wel hebben we soms opgemerkt dat enkele geluidseffecten niet goed tot hun recht kwamen en dat deze in de muziek verdronken. De track is vrij van ruis maar wel hebben we ergens een tik gehoord die er niet thuishoorde. Ook hebben we één moment opgemerkt waar de muziek even uit de toon leek te vallen, maar dit is voorbij voor je er erg in hebt. De dialogen klinken goed te verstaan en helder.

EXTRA’S
Niets, zelfs geen bioscooptrailer! Dit overhaalt geen mens om een titel aan te schaffen.

CONCLUSIE
De Nederlandse maatschappij Bridge brengt af en toe Aziatische producties uit. Zo beslisten ze ook Stormriders, één van de meest succesvolle Chinese films aller tijden, op de dvd-markt uit te brengen. Spijtig genoeg brachten ze de internationale versie uit. Dit wil zeggen 89 min. i.p.v. de 128 min. van de ongeknipte Director’s Cut, maar ook dat de film gedubd is in de Engelse taal. En dat is nu éénmaal een doorn in het oog van de vele liefhebbers van Aziatische cinema! Ook een zéér spijtige zaak is dat deze editie géén extra’s bevat, maar toch is deze uitgave een klein beetje een aanrader als budgettitel. Maar voor de diehard liefhebbers raden we toch de geniale UK-versie aan. Deze is uitgebracht door M.I.A. en bevat de twee versies. Ook heeft de UK-versie een pak extra’s verspreid over twee schijven!


cover
Studio: Bridge Entertainment

Regie: Andrew Lau
Met: Aaron Kwok, Ekin Cheng, Sonny Chiba, Kristy Yang, Qi Shu, Michael Tse, Yu Rong Guang, Anthony Wong, Yiu-Cheung Lai

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998

Leeftijd:
12

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8711983450806


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij