:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RAMBO III
RAMBO III
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-08-23
FILM
Oorlogsheld John Rambo (Sylvester Stallone) leeft rustig en teruggetrokken bestaan tussen boeddhistische monniken. Op een dag verschijnt Kolonel Trautman (Richard Crenna), de ex-kolonel van John Rambo, op het toneel met de vraag of Rambo hem niet wil vergezellen op een missie (de Afghaanse rebellen assisteren tegen de Russen) in Afghanistan. Maar tegen alle verwachtingen in, weigert Rambo. Kolonel Trautman gaat dan maar alleen op missie, maar Trautman en zijn gezelschap zijn nog niet goed in Afghanistan aangekomen of ze worden al gevangen genomen door de Russische kolonel Zaysen (Marc De Jonge). Robert Griggs (Kurtwood Smith), een gezant van de Amerikaanse ambassade, komt Rambo het slechte nieuws vertellen. Als Rambo hoort dat er geen reddingsmissie gepland staat, stelt hij voor om zelf Trautman te gaan redden. Griggs gaat akkoord maar verwittigt dat de missie "Top-Secret" moet gebeuren, zonder medeweten van de regering, zodat bij eventuele mislukking alles ontkend kan worden. Zodra John Rambo aankomt in Afghanistan breekt de hel los...

Rambo: First Blood Part II was één van de grootste hits van 1985, dus dat er een derde deel van Rambo zou komen was te verwachten. In '88 was het eindelijk zo ver. Voorafgegaan door een ongelofelijke hype, ging de film in première. De 63 miljoen $ kostende film bracht in de USA maar 54 miljoen $ op en kreeg dus al snel door de critici de stempel 'flop' opgeplakt. Maar dat was buiten de rest van wereld gerekend want de film werd wereldwijd een hit en bracht wereldwijd ongeveer 190 miljoen $ aan bioscoopopbrengsten op! Reken daarbij 29 miljoen $ aan verhuuropbrengsten in de videotheek en je beseft dat het hier wederom gaat om een kassucces van jewelste. Regisseur van dienst was second-unit regisseur (was second-unit regisseur van de helikopterscènes in Rambo II) Peter MacDonald, die met Rambo III zijn debuut maakt als gewoon regisseur. En we moeten zeggen dat hij het er niet slecht vanaf brengt! Het kan er natuurlijk ook alles mee te maken hebben dat de gevaarlijkste en moeilijkste scènes (lees: de actiescènes) gecoördineerd werden door actie en stuntspecialist Vic Armstrong (The World Is Not Enough, Raiders Of The Last Ark). Na het succes van Rambo III startte voor MacDonald een nieuwe carrière als gewoon regisseur, met als belangrijkste wapenfeiten Mo' Money (’92), Neverending Story III (’94) en Legionnaire ('98). Het script van de derde Rambo is wederom geschreven door Stallone zelf en actiespecialist Sheldon Lettich (Bloodsport, Double Impact) was co-scriptschrijver van dienst. In de belangrijkste bijrol treffen we opnieuw rasacteur Richard Crenna (Summer Rental, Body Heat) aan in de rol van kolonel Trautman! Voor de rest hebben we Kurtwood Smith (Robocop, Broken Arrow, That '70s Show) en de op 6 juni '96 overleden (dodelijk ongeval) Franse acteur Marc De Jonge in de belangrijkste bijrollen. Ook Rambo III kreeg net als Rambo II de "eer" te slikken van enkele Razzie-nominaties (prijzen voor de slechtste filmprestaties van het jaar). Rambo III kreeg vijf Razzie Award-nominaties, maar er werd er gelukkig maar één van "verzilverd". Bovendien kreeg de film een meer eervollere award-nominatie toegekend met de Young Artist Award voor beste jonge acteur Doudi Shoua. Net als het vorige deel kreeg deze Rambo vrij tot zéér slechte kritieken van de gevestigde filmcritici maar laat u dat vooral niet ontmoedigen. De makers van Rambo III hadden gewoon de intentie een 'over the top'-actievehikel met superster Sylvester Stallone in de hoofdrol te maken. En daar zijn ze zeker en vast in geslaagd. Dus wie van actie houdt, weet waar hij zijn moet...

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1 beeld is voldoende scherp met een goed schaduwdetail en diepte. Ook het contrast is goed te noemen en we treffen een voldoende zwartniveau aan. De aanwezige kleuren zijn warm, kleurrijk en ogen natuurlijk. De enige minpuntjes die wij hebben kunnen vaststellen zijn enkele digitale compressiefoutjes en wat minimale filmgrain. Ook bevat de gebruikte print soms wat lichte vuiltjes en printbeschadigingen, maar deze zijn net als bij de vorige twee delen niet direct storend. De Engelse Dolby Surround 2.0-track klinkt warm en natuurlijk met een degelijke spreiding. Deze Engelse 2.0-track bevat voldoende dynamiek en bass, maar een 5.1-track had wederom beter op zijn plaats geweest voor dit soort spektakelfilms! De dialogen klinken vrij goed en we hebben hier geen ruis of storingen kunnen waarnemen. De beeld- en geluidskwaliteit van deze release zijn goed te noemen, maar toch verdwijnt deze release nog steeds in het niets bij een vergelijking tegen de Amerikaanse uitgaven van maatschappij Artisan! Want die edities bevatten een goede beeldkwaliteit en als geluid hebt u de keus tussen een Engelse Dolby Digital 5.1-track of een DTS-track!

EXTRA'S
Als extra features hebben we hier om te beginnen een teasertrailer en een bioscooptrailer. Vervolgens hebben we de Making Of Rambo III. Dit is een 6 minuten durend standaard promofilmpje met een redelijk uitgebreide blik achter de schermen. Ook worden er enkele mensen van de cast & crew aan het woord gelaten over de film. Dan hebben we een Behind the scenes-sectie. Hier krijgen we de keus uit twee featurettes: Scope en Friendship. De eerste featurette Scope handelt over de grote schaal van de productie, dit begeleid met beelden van op de set. Friendship handelt over het karakter Rambo en zijn relatie met kolonel Trautman. Er komen mensen als acteurs Sylvester Stallone en Richard Crenna aan het woord, maar ook schrijver David Morrell. In de twee kleine featurettes komen soms eens dezelfde beelden voorbij, maar de info die verschaft wordt, is in elke featurette anders. Tenslotte treffen we een fotogalerij aan. Deze bevat 15 afbeeldingen, waarvan 14 rechtstreeks uit de film en 1 posterafbeelding. Enkele minieme maar degelijke features.

CONCLUSIE
Rambo III is een geslaagd derde deel van de zéér succesvolle Rambo-trilogy. Net als het tweede deel werd Rambo III een kassucces van formaat! Toch lijkt dit derde deel het einde te zijn van de reeks. Af en toe duiken er wel ergens geruchten op met plannen voor een vierde Rambo, maar verder als plannen zijn ze nog nooit geraakt. Voor ons hoeft een vierde deel niet echt, want dit derde deel is een mooi afsluiter van één van de meest succesvolle en bekendste actiefilmtrilogy's ooit. Momentum Pictures heeft een degelijke uitgave afgeleverd en het moet gezegd dat dit op technisch gebied de beste schijf is van de drie. Maar spijtig genoeg nog steeds geen 5.1-track te bespeuren. Dit keer hebben we iets minder features dan deel twee, maar we hebben deze keer geen vijf dezelfde interviews of behind the scenesbeeldmateriaal. Dus dat komt dan toch nog goed uit! Deze derde DVD in de Rambo-trilogy van Momentum Pictures is een aanrader voor de actiefans en Rambo-fans onder ons. Voor diegenen die echt de beste versie willen die er te krijgen is, raden we opnieuw de USA-versie van Artisan aan.


cover
Studio: Momentum Pictures

Regie: Peter MacDonald
Met: Sylvester Stallone, Richard Crenna, Marc De Jonge, Kurtwood Smith, Doudi Shoua

Film:
7/10

Extra's:
5,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
U.K.

Jaar:
1988

Leeftijd:
18

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
044007822120


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Turks
Extra's:
• Teasertrailer,
• Bioscooptrailer,
• Photo gallery,
• Making of Rambo III,
• Scope,
• Friendship

Andere recente releases van deze maatschappij