:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> IN THE NAME OF THE FATHER
IN THE NAME OF THE FATHER
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-09-19

FILM
In 1974 wordt de publieke opinie in Groot-Brittannië opgeschrikt als het IRA in het plaatsje Guildford een pub opblaast waarbij vijf dodelijk slachtoffers en vele gewonden vallen. De authoriteiten staan onder een loodzware druk van de publieke opinie om schuldigen aan te wijzen. De eerste Ier die ze voor de voeten loopt is de pineut: Gerry Conlon (Daniel-Day Lewis) is door zijn ouders naar Engeland gestuurd om het geweld in Belfast te vluchten. Samen met zijn kompaan Paul Hill (John Lynch) zoekt hij hun oude vriend Paddy Armstrong (Mark Shephard) op, die in Londen in een commune leeft. Samen met de jonge Carole Richardson (Beatie Edney) worden ze voorgeleid als de "Guildford Four". Speciale anti-terrorismewetten zorgen er bovendien voor dat de gevangenen zeven dagen op sekreet blijven,waardoor de politie alle tijd heeft om de gevangenen zowel lichamelijk als psychisch te mishandelen tot ze bekennen. Niet alleen worden ze tot zware straffen veroordeeld, ook een deel van de Conlon-familie wordt als medeplichtingen aangeduid op grond van een zeer discutabel forensisch rapport en vader Guiseppe Conlon (Pete Postlethwaithe) gaat dezelfde cel in als zijn zoon. De medegevangenen beschouwen hen als de laagst mogelijke levensvorm en pas als Joe MacAndrew (Don Baker), de ware bommenlegger van de IRA, in dezelfde gevangenis belandt voor een reeks gelijksoortige misdaden, worden ze door de andere gevangenen gerespecteerd, al was het maar omdat het IRA dreigt met vergeldingsmaatregelen. MacAndrew heeft geen probleem om toe te geven dat hij de bom in Guilford heeft geplaatst, maar niemand van de autoriteiten wil hem geloven; de politie wil namelijk niet toegeven dat ze een vergissing heeft gemaakt. Na een gevangenisopstand wordt de gevangenis bezocht door advocate Gareth Peirce (Emma Thompson), die medelijden heeft met de steeds zieker wordende Guiseppe. Gerrys nonconformisme en zijn afkeer van alesl waar een Engels luchtje aan kleeft, maken er de zaak niet gemakkelijker op, maar als Guiseppe overlijdt, krijgt Peirce per toeval toegang tot informatie die eertijds in het proces bewust is achtergehouden.

We konden niet vermoeden dat de film zo brandend actueel zou worden. Hij is een mooie illustratie van waartoe volkswoede en publieke veroordeling kan leiden als men geconfronteerd wordt met terreurdaden. De film bevat beelden die onwillekeurig doen terugdenken aan de Dutroux-periode, met dat verschil dat, zo bleek achteraf, de Guildford Four wel degelijk onschuldig waren, en slechts veroordeeld zijn via door op zijn zachtst gezegd twijfelachtige methoden van overijverige politieagenten met een door de publieke opinie opgedrongen scoringsdrang. Bon, even over de film zelf: In The Name Of The Father begint als een actiefilm, wordt halfweg een gevangenisdrama dat soms herinnert aan The Shawshank Redemption, en eindigt als een psychologisch drama, wantj zoonlief Conlon vindt door de dood van zijn vader eindelijk de energie om zijn onschuld te bewijzen. De tegenwoordig uit de belangstelling verdwenen Daniel-Day Lewis zet een bijzonder sterke en psychisch erg doorwrochte vertolking neer als Gerry Conlon. Net als in Brassed Off was er voor Pete Postlethwaithe opnieuw een rol vacant als de goedbedoelende, maar terminaal zieke vader, en hij doet dat met een dus danog brio dat het toch weer elke keer pakkend is. Ondanks dat is de film compleet ontdaan van de sentimentele trekjes die men wel eens in dergelijke gevangenisdrama's terugvindt: Gerry probeert het beste van zijn slechte situatie te maken, flirt met zware drugs; een medegevangene vermoordt een cipier, en hijzelf staat erbij en kijkternaar. De thematiek is perfect verplaatsbaar naar vergelijkbare situaties vandaag en wil vooral de mistoestanden aanklagen die soms voortspruiten uit het nemen van draconische maatregelen om terrorisme te bestrijden.

BEELD EN GELUID
Ondanks de altijd weer mooie anamorfe transfers van Columbia Tristar, toch een paar kleine opmerkingen: de film is niet helemaal vrij van printbeschadigingen, zeker in het begin is de beweging niet echt vloeiend en natuurlijk en in de eerste scène in de rechtszaal is er duidelijk een probleem met de stabiliteit van de belichting. Het betreft telkens wel korte gebreken die zich zeker niet voortdurend voordoen tijdens de hele film. De kleuren zijn eerder somber en dan bedoelen we niet de bewust donkere beelden die je bijv. in The X-Files al eens terugvindt. Het is in elk geval geen storend element in de stijl van de film. De geluidstrack maakt niet echt veel veel gebruik van alle mogelijkheden van een 5.1-track, behalve dan in de straatrellen- en gevangenisscènes, maar we mogen ook niet vergeten dat de film tegelijk veel sequenties met lange dialogen bevat. De muziek (o.a. van Bono van U2) is zeer goed uitgezocht en ademt een Iers sfeertje én wordt met de nodige égards behandeld op de dvd. Al bij al technisch bevredigend, maar net geen top-release; we hebben echter in het verleden al veel slechter gezien.

EXTRA'S
En dit is een beetje een pijnpunt: de extra's zijn dun. Er zijn er een paar pagina's met productionele aantekeningen, efilmografische informatie over Daniel-Day Lewis, Emma Thompson, Pete Postlethwaithe en Jim Sheridan en dan heb je het gehad. Op de hoes staat nog als extra "hoogtepunten van de film" vermeld, maar we hebben het raden naar wat daarmee bedoeld wordt.

CONCLUSIE
Grootse cinema, maar gezien het manifeste gebrek aan extra's toch wel een beetje aan de hoge kant geprijsd.
cover
Studio: Universal

Regie: Jom Sheridan
Met: Daniel-Day Lewis, Emma Thompson, Pete Postletwaithe, John Lynch, Mark Shephard, Beatie Edney, Don Baker

Film:
8/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1992

Leeftijd:
16

Speelduur:
132 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609749298


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Portugees, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Tsjechisch, Hongaars, Pools, Grieks, Turks
Extra's:
• Productieaantekeningen
• Cast- en crewinformatie

Andere recente releases van deze maatschappij