:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHELTER
SHELTER (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-03-11
FILM
Na vele jaren stilte mag de horrorfilm opnieuw de weg naar de bioscoop hebben gevonden, toch is het voor de liefhebber van dit genre vaak huilen met de pet op als men ziet dat het merendeel van het griezelfilmaanbod uit onnodige remakes van klassiekers bestaat. Gelukkig zijn er een heleboel uitzonderingen, alleen moet je vrij diep graven om ze te ontdekken. Shelter van het duo Måns Mårlind en Björn Stein is een zeer mooi voorbeeld van wat zo’n zoektocht kan opleveren en we zijn dan ook uiterst tevreden dat E1 Entertainment dit verloren pareltje drie jaar na zijn bioscooprelease op Blu-ray uitbrengt.
 
Cara Jessup (Julianne Moore) is een gereputeerde psychiater die zich specialiseert in het onderzoek naar schizofreen gedrag en wier mening bij moordonderzoeken vaak wordt gevraagd. Haar laatste patiënt Joseph Kinrik ontvoerde een meisje dat hij nadien vermoordde door haar te bewerken met een stanleymes. De onmens beweert wel dat er een derde persoon in het spel is, toch kan de psychiater aantonen dat er van een identiteitsstoornis geen sprake is en dat Joseph zich wel degelijk van zijn daden bewust was waardoor hij onverbiddelijk de doodstraf krijgt. Ook al heeft Cara nog maar net deze zware opdracht achter de rug, toch toont haar vader, die eveneens psychiater is, met fierheid zijn nieuwste paradepaardje: David Bernburg (Jonathan Rhys Meyers). De jonge David is een zachtaardige rolstoelpatiënt die volgens de regels van het boekje leeft, maar eens hij de naam van Adam Saber hoort vallen, staat de lamme jongen op en verandert hij in een agressieve driftkikker wiens nek vreemde spiercontracties vertoont. Cara snapt meteen dat dit geen doorsneepatiënt is en gedreven door nieuwsgierigheid, besluit ze om dit psychiatrisch mysterie nader te onderzoeken. De zielenknijper ontdekt dat David Bernburg geen verzonnen naam is: deze jongen was een student die overleed toen Adam acht jaar oud was. De psychiater gaat ervan uit dat de schizofreen alle informatie over David kent via mediagegevens. Cara gaat in haar analyse zo geestdriftig te werk dat ze Davids moeder opzoekt die haar weet te vertellen dat haar zoon zijn rug brak tijdens een slippartij en door een onbekende woesteling op brutale wijze werd vermoord toen hij op weg was naar een medisch onderzoek.
 
De arts slaagt erin om de beklagenswaardige moeder te overhalen de patiënt te bezoeken die beweert haar zoon te zijn. Het raadsel wordt echter groter omals blijkt dat de zieke alle kleine details uit de privésfeer van de overleden jongen kent die alleen hijzelf kon weten. De zoektocht naar de ware identiteit van de schizofreen blijkt voor Cara een gevaarlijke opdracht te zijn, daar David Bernburg (of wie hij ook mag wezen) een stevige en bedreigende greep op haar persoonlijke leven begint te krijgen.
 
Shelter is zeker geen eenvoudige film en er zijn bepaalde scènes waarin Måns Mårlind en Björn Stein de trappers dreigen te verliezen, toch vallen alle puzzelstukjes op het einde mooi in elkaar. Dat het ongeloofwaardig verhaal een vrij geslaagde horrorprent wordt, is vooral te danken aan zowel de sterke acteerprestaties als aan de aparte regie die vooral liefhebbers van CGI-effecten zal aanspreken. Filmfans weten ondertussen dat Julianne Moore één van de beste actrices van de afgelopen twintig jaar is, wat hier nog maar eens bewezen wordt, ook al zullen vele cinefielen haar toch liever in een ander soort film aan het werk zien. Hetzelfde kan overigens gezegd worden van het natuurtalent Jonathan Rhys Meyers die zich met volle overgave in zijn rol stort en daarmee nog maar eens schittert als de ultieme bad guy. Shelter doet zowel denken aan een klassieke horrorfilm zoals William Friedkins The Exorcist als aan een psychologische thriller in de stijl van Lars Von Triers The Antichrist . Dat maakt van Shelter nog geen tijdloze klassieker, maar voor wie zin heeft in een originele, spannende en overtuigende horrorfilm is Shelter beslist een aanrader.
 
BEELD EN GELUID
Ook al is dit geen dure Hollywoodfilm, toch blijft Shelter gespaard van filmgrain en wazige beelden waardoor we de aanschaf van deze Blu-ray kunnen aanbevelen, zeker als je daar de adembenemende natuurbeelden en de geslaagde special effects bij optelt. Ook op geluidsvlak zit het  snor want vooral de klassieke score van John Frizzell steelt de show.
 
EXTRA’S
Op drie trailers uit de E1 Entertainment-stal na is hier niks te vinden, zelfs geen menu, wat uiteraard een probleem vormt als je een welbepaalde scène opnieuw wil bekijken.
 
CONCLUSIE
Deze horrorprent die nooit het grote publiek heeft bereikt, bulkt van het acteertalent die de film het nodige elan bezorgt. Als je ooit in een quiz het antwoord moet verzinnen op de vraag wie het bastaardkind van The Exorcist en The Antichrist is, dan zou dat best wel eens Shelter kunnen zijn.coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Måns Mårlind en Björn Stein
Met: Julianne Moore, Jonathan Rhys Myers, Jeffrey DeMunn, Frances Conroy, Nathan Corddry, Brian Anthony Wilson

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
16

Speelduur:
113 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045226565


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:

Engels DTS-HD MA 5.1Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
Geen

Andere recente releases van deze maatschappij