:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DEFIANCE
DEFIANCE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-03-20
FILM
"If we should die trying to live, at least we live like human beings". (Tuvia Bielski)
 
Edward Zwick is nooit de lieveling geweest van de filmcritici. Niet dat de cineast wakker ligt van de harde woorden, want zowat alle films die hij regisseerde zijn kaskrakers geworden waardoor hij steeds op de grootste sterren kan rekenen: zo was er bijv. Al Pacino in Glory, Leonardo DiCaprio als diamanthandelaar in Blood Diamond en Tom Cruise als zwaardvechter in The Last Samurai. Voor Defiance kon hij Daniel Craig strikken, ook al liep dit oorlogsdrama dat gebaseerd is op het boek Defiance: The Bielski Partisans van Nec Techama verloren in de bioscoopzalen.
 
Zus Bielski (Liev Schreiber) is een Wit-Russische jood wiens familie het slachtoffer is geworden van de nazi's die in enkele weken tijd meer dan 50.000 mensen vermoordden. Samen met zijn broers, de jonge Asael (Jamie Bell) en de charismatische Tuvia (Daniel Craig), slaat Zus op de vlucht voor de Duitse gruweldaden in het nabijgelegen Lipiczanska-bos, wat een ideale schuilplaats is, want ze kennen het ondoordringbare woud zo goed als hun broekzak. In een mum van tijd komen ze andere joden tegen die net als de Bielskis dit toevluchtsoord kiezen, wat Tuvia op het idee brengt om een bosgemeenschap op te richten. Ook al wordt het voedsel gestolen van collaborerende Russen of verdwaalde Duitse soldaten, toch wijkt Tuvia niet af van zijn standpunt. De joden worden wel als beesten opgejaagd, toch mogen ze niet vergeten dat ze mensen zijn. Deze opvatting zint wel de vreedzame joden, alleen mag je in een oorlog niet te weekhartig zijn en het is die attitude die het breekpunt vormt voor Zus die de harde manier verkiest en aansluit bij een otriad, dat zijn Russische partizanen die in groep alle Duitsers op hun pad doden en bij momenten even wreed als de vijand tewerk gaan. Tuvia en Zus strijden wel tegen een gemeenschappelijke vijand, toch komen ze door hun verschillende aanpak lijnrecht tegenover elkaar te staan.
 
Dit aangrijpende oorlogsdrama bezit zowel zwakke als sterke punten waardoor het moeilijk is om te concluderen of Defiance een goede film is of niet. Ergens siert het Zwick wel dat hij via een slimme manier de clichés van de Holocaust-verhalen weet te vermijden, toch vertoont de film te veel Hollywoodiaanse trekjes om steeds geloofwaardig te zijn. Sommige scènes bezitten een iets te hoog Spielberg-gehalte waardoor het verhaal eerder melig lijkt, zo is de verschijning van Tuvia op zijn witte paard eerder potsierlijk. Het grootste probleem van Defiance is vreemd genoeg Daniel Craig, want hoezeer we de acteertalenten van de Bond-ster bewonderen, lijkt het er sterk op dat de man zich gewoon loopt te vervelen. Een andere betreurenswaardige beslissing is dat de regisseur ervoor koos om de vluchtelingen op het ene moment Russisch (inclusief de slechte uitspraken) en op het andere ogenblik Engels te laten praten.

Gelet op deze tekortkomingen die het filmplezier wel eens durven vergallen, blijft Defiance een aanrader en dat is vooral te danken aan de verbluffende fotografie die een buitengewoon contrast tussen de kleurrijke, hoopvolle natuur en de grijze, bijna kleurloze, joodse gelaten toont.
 
BEELD EN GELUID
De erbarmelijke kwaliteit van de trailers die aan de hoofdfilm voorafgaan lieten het ergste vermoeden, toch is de transfer geslaagd met een piekfijn beeld zonder enige filmgrain, ook al mag je niet vergeten dat dit een bijna kleurloze film is. Defiance mag dan wel een oorlogsfilm zijn, toch zijn de gevechtscènes eerder schaars en zijn het de dialogen die centraal staan. Let ook op de uitstekende score van James Newton Howard die genomineerd werd voor een Oscar, ook al ging het beeldje uiteindelijk naar A.R. Rahman voor Slumdog Millionaire.

EXTRA
Er is geen enkele moeite gedaan om wat extra materiaal toe te voegen. Omdat deze Blu-ray tegen een consumentvriendelijke prijs wordt verkocht, vinden we dat niet zo erg, toch mocht het blauwe schijfje op zijn minst voorzien zijn van een menu met hoofdstukindelingen.
 
CONCLUSIE
Defiance is een meeslepend oorlogsdrama dat meer dan twee uur duurt en geen seconde verveelt, ook al is het heroïsch karakter van Tuvia Bielski iets te Hollywoodiaans om te overtuigen.coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Edward Zwick
Met: Daniel Craig, Liev Schreiber, Jamie Bell, Alexa Davalos, Mark Feuerstein, Iddo Goldberg

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
16

Speelduur:
137 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045218713


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij