:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SMURFEN 39, DE - SMURFENTONEEL
SMURFEN 39, DE - SMURFENTONEEL
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2012-03-29
SERIE
In het tweede seizoen van De Smurfen werden een paar avonturen van onze blauwe vriendjes uitgezonden met als algemeen referentiekader het theater. De kleine blauwe rakkers speelden telkens één of ander bekend stuk (of een amalgaam van bekende stukken) na, waarbij de dwergjes nogal eens te kampen krijgen met de typische praktische hindernissen die eigen zijn aan voorstellingen van amateurtheatermakers. Vooral als er personages als Klungelsmurf in de weg lopen. Naarmate de afleveringen vorderen, versmelten de wereld op de planken en het verhaal van de theatertekst op een danig ingenieuze manier, waardoor het zich afspelen van scènes op verschillende locaties zelfs binnen de suspension of disbelief-wereld van de Smurfen één grote fantasie wordt. De twee afleveringen in kwestie - ik herinner me niet dadelijk of er nog een derde is - behoren zeker tot de bovenste helft van het klassement wanneer we de afleveringen gaan rangschikken op originele insteek en kwaliteit. Daarnaast wordt deze disk gevuld met twee andere, kortere afleveringen die telkens ook het theater als centraal thema hebben. Ook hier weer geldt dat de Smurfen er met de jaren niet echt beter op zijn geworden, want de twee oudere afleveringen steken met kop en schouder boven de aflevering waarin Grootva en de Kleutersmurfen zonodig weer eens moeten worden opgevoerd.

AFLEVERINGEN

Bedoeld als een uitzending van een half uur bestaan er Smurfenfilmpjes van 25 en 12 minuten, waarbij een aflevering dan uit één langere of twee kortere verhaaltjes bestaat. Deze disk bestaat uit twee langere en twee kortere afleveringen.

De Avonturen Van Robin Smurf

Hippe Smurf speelt op de planken Robin Smurf, de nobele dief die steelt van de rijken - in casu Brilsmurf - om het te herverdelen aan de armen. Naast uitstekende boogschutterskills is Robin echter vooral bezig met zichzelf te bewonderen in de spiegel.

De Drie Smurfketiers

In deze mengeling van Romeo And Juliet en The Three Musketeers probeert het illustere drietal - Potige Smurf, Smulsmurf en Lolsmurf - een handje te helpen bij de veroveringspogingen van Klungelsmurf van Smurfin, twee geliefden die uit twee families stammen - die van Boerensmurf en Schildersmurf - die elkaar niet kunnen luchten.

De Wereld Is Een Smurftoneel

Dichtsmurf heeft een toneelstuk geschreven waarin Smurfin de hoofdrol moet spelen. Verlegen Smurf zou maar wat graag de mannelijke hoofdrol te pakken krijgen, maar hij is te... verlegen. Om toch te bewijzen dat hij een goed inlevingsvermogen heeft, neemt hij achtereenvolgens de plaats van Kleermakersmurf, Schildersmurf en Knutselsmurf in, zonder dat iemand iets doorheeft.

De Gargamelpop

Het is bonte avond bij de Smurfen, en Lolsmurf wil in plaats van het traditionele cadeautje-dat-in-je-gezicht-ontploft eens een andere act brengen. Hij heeft daarvoor speciaal een Gargamelmarionet ontworpen. De echte Gargamel ziet hem repeteren in het bos, en de boze tovenaar komt op het idee de pop te beheksen, zodat die het smurfendorp op stelten zet.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit is zoals gewoonlijk door de ouderdom gebrekkig geworden, zonder echt uit te schieten naar onderen maar zeker ook niet naar boven. De kleuren zijn niet wasvast en in getrouwe Hanna-Barberastijl is ook telecine wobble iets wat men blijkbaar niet onder controle heeft. De geluidstrack kan geen uniforme snelheid houden, en van een strikte scheiding van dialogen en muziek is er al helemaal geen sprake.

EXTRA'S

Raad eens? "Niets"? Goed geraden!

CONCLUSIE

De twee oude afleveringen uit de reeks zijn classics, de andere twee eerder filler material. Geen enkele maatschappij durft het in de Benelux blijkbaar aan om De Smurfen per uitzendseizoen uit te brengen, waarschijnlijk omdat de producenten hun laatste afleveringen niet aan de straatstenen kwijt zouden raken. Met intussen 39 titels in de collectie zijn bijna de helft van alle ooit op tv verschenen verhaaltjes op dvd verschenen, maar wie wil weten welke precies zal zeer nauwkeurig opzoekwerk moeten verrichten.



cover



Studio: LimeLight Pictures

Regie: William Hanna & Joe Barbera
Met: Ger Smit, Frans van Dusschoten, Fred Butter, Corry van der Linden, Paul van Gorcum

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1981-1990

Leeftijd:
AL

Speelduur:
71 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5412012158900


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij