:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CUISINE AU BEURRE, LA
CUISINE AU BEURRE, LA
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2012-08-07
FILM
De Franse Fernand is tijdens de oorlog krijgsgevangen in het buitenland. Maar het is daar blijkbaar zo slecht nog niet, want na de oorlog blijft hij er plakken bij zijn nieuwe vriendin Gerda die hem zijn vrouw Christiane helemaal doet vergeten. Echter ook Christiane lijkt niet al te veel te treuren over haar dood gewaande echtgenoot. Ze heeft nieuw geluk gevonden bij André, een chef-kok uit Normandië. Maar dan slaat het noodlot toe. Na tien jaar duikt Gerda’s man opnieuw op. Blijkbaar heeft hij al die tijd vastgezeten in een werkkamp in Siberië. Hoewel Gerda en Fernand niet blij zijn met deze ontwikkeling zit er voor Fernand niet veel anders op dan zijn geliefde achter te laten en terug te gaan naar Frankrijk, naar Martigues. Daar heeft Fernand vroeger het restaurant A la vraie Bouillabaisse uitgebaat. En eigenlijk kijkt hij er best wel naar uit terug te keren naar zijn roots. Maar hij staat voor een onaangename verrassing van formaat: A la vraie Bouillabaisse bestaat immers niet meer. Het restaurant heet nu A la sole normande en wordt gerund door André.


Fernand komt te weten dat ook zijn vrouw de voorbije tien jaar niet heeft stilgezeten. In de overtuiging dat Fernand overleden was in krijgsgevangenschap is ze hertrouwd met André. Fernand wil hun geluk niet verstoren en is zinnens om met stille trom te vertrekken. Maar als hij op straat aangereden en naar het ziekenhuis afgevoerd wordt, contacteert men zijn vrouw Christiane. Om zijn lange afwezigheid te verklaren, verzint Fernand het spectaculaire verhaal van zijn gevangenschap in Siberië. André voelt met hem mee en stelt voor dat hij aan de slag gaat in La sole normande, een nieuwtje dat zich als een lopend vuurtje verspreid in het dorp. Maar het wordt al snel duidelijk dat Fernand en André een hele andere visie hebben op lekker eten en op het runnen van het restaurant. Fernands weigering om te helpen in een restaurant waar alles klaargemaakt wordt met boter plus zijn hele geschiedenis met Christiane, zorgen ervoor dat André het niet altijd gemakkelijk heeft om te wennen aan zijn nieuwe huisgenoot. Maar toch slagen de mannen erin hun verschillen te overbruggen en elkaar te appreciëren. Toch wil André vertrekken uit Martigues en Fernand kan hem alleen tegenhouden door zijn goed bewaarde geheim te onthullen.


In La Cuisine Au Beurre werken twee grote namen van de Franse komedie eindelijk samen. Voor Bourvil was acteren met Fernandel een droom die werkelijkheid werd. Al jaren bewonderde en imiteerde Bourvil Fernandel. Een samenwerking tussen de twee grote komieken levert een typisch Franse film op met humor die jammer genoeg duidelijk gedateerd is. Voor de kijker van vandaag is het allemaal wat pover.

BEELD EN GELUID
La Cuisine Au Beurre is een film uit 1963 die oorspronkelijk in zwart- wit gedraaid is. Achteraf is ie ingekleurd en het is ook deze versie die je te zien krijgt op de dvd. Maar je kan de oorspronkelijke versie zien door de instellingen van de tv te wijzigingen (waar we ons maar wijselijk niet aan gewaagd hebben). De beeldkwaliteit stelt overigens niet veel voor. De contrasten zijn alles behalve scherp en er zitten nog wel heel wat fouten in het beeld. Trillende beelden, zwarte en witte vlekjes, we zien het allemaal. Het geluid is uiteraard gewoon mono, maar eigenlijk is het best goed van kwaliteit. De dialogen zijn zeer goed verstaanbaar en klinken warm en vol.


EXTRA'S

De dvd van La Cuisine Au Beurre bevat geen extra's. Het is zelfs niet mogelijk de ondertiteling uit te zetten.

CONCLUSIE
La Cuisine Au Beurre dateert duidelijk uit een tijd dat er nog iets heel anders verstaan werd onder humoristische films. Voor vele kijkers zal deze film dan ook niet zijn wat ze ervan verwachten. Vandaar dat deze film eigenlijk alleen een aanrader is voor de liefhebbers van de oudere Franse komedie.


cover
Studio: LimeLight Pictures

Regie: Gilles Grangier
Met: Fernandel, Bourvil

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
4/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1963

Leeftijd:
AL

Speelduur:
82 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5412012158948


Beeldformaat:
1.77:1 PAL

Geluid:
Frans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij