:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CONTAGION
CONTAGION (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-04-25
FILM
When things go right it's hard to figure out why, but when things go wrong it's really easy. (Steven Soderbergh)

Een film over een dodelijk virus dat de wereld teistert is een weinig opzienbarend thema, behalve als het onderwerp in handen van Steven Soderbergh terechtkomt, want in zijn apocalyptische visie veranderen mensen niet in levensgevaarlijke zombies, maar is alles uiterst realistisch zonder dat er ook maar één spatje bloed te zien is. De cineast verkiest een ijskoude aanpak die oogt als wetenschappelijke documentaire waarbij de rillingen ons over de rug  lopen. Bepaalde filmliefhebbers zullen misschien ontgoocheld de Blu-ray uit de lader halen, doch is Contagion een opmerkelijke nagelbijter geworden, want de kans dat je een deurklink aanraakt waarop duizenden bacteriën leven is nu eenmaal groter dan de mogelijkheid dat een zombie aan je deur klopt, niet?

De indexpatiënt is Beth Emhoff (Gwyneth Paltrow) die terugkeert van een zakenreis uit Hong Kong. Het onheil vangt aan met een onschuldig kuchje (de eerste twee seconden van de film), doch ligt de beklagenswaardige vrouw enkele uren later morsdood in het lijkenhuis. Haar trieste echtgenoot Mitch (Matt Damon) kan het mysterieuze overlijden maar niet begrijpen en eens hij thuiskomt, wacht hem een tweede shock doordat zijn jong zoontje dezelfde symptomen vertoont en enkele minuten later in zijn armen sterft. Ofschoon Beth een gezonde vrouw was, besluiten de chirurgen toch om een autopsie uit te voeren (zonder meer de meest schrikwekkende scène uit de film) en al gauw snappen de dokters dat ze met een onbekend virus te maken hebben. Ondertussen duikt de onbekende ziekte zowel in de VS als in Engeland imassal op, de reproductieratio is immers hoog, want een paar dagen nadat het eerste slachtoffer is overleden, zijn meer dan honderdduizend mensen drager van het virus.

De WHO wil het onthutsende nieuws niet laten lekken, paniekzaaierij maakt immers de situatie alleen maar erger, toch is dat zonder de sensatiebeluste pers gerekend. Alan Krumwiede (Jude Law) plaatst op zijn blog heel wat onheilspellende onthullingen en wordt daarmee in korte tijd één van 's werelds populairste freelancejournalisten. De amateurjournalist geeft de overheid geregeld een uitbrander, want volgens hem is er niet alleen een antivirus beschikbaar dat duizenden levens kan redden, ook merkt hij dat de aandelen van de farmaceutische bedrijven in waarde stijgen, de één zijn dood blijft immers ook in de meest barre omstandigheden de ander zijn brood.
 
Net zoals in Soderberghs Oceans-trilogie kon de cineast in Contagion eveneens met grote sterren uitpakken, ofschoon hun dat niet immuun maakt voor het virus, zo ligt Gwyneth Paltrow na tien minuten film reeds onder de zoden. Soderbergh wilde van Contagion geen Emmerich-rampenfilm maken, wel was het zijn bedoeling om een prent te creëren waarin alles realistisch wordt weergegeven en het is net de levensechte benadering die de kijker de stuipen op het lijf jaagt, want wat moet gebeuren, zal gebeuren en er is niks dat het onverbiddelijke noodlot kan wijzigen.

Alle spelers zijn uitstekend gecast, maar toch zijn zowel Matt Damon als Kate Winslet de grote uitblinkers. Winslet bewijst met haar rol als de plichtsgetrouwe Erin Mears opnieuw dat ze één van de grootste actrices aller tijden is, terwijl we Damon ingetogen aan het werk zien zoals in zijn vroegere rollen in de Gus Van Sant-films. Contagion mocht dan wel niet de kaskraker zijn die men verwachtte, toch verdient deze intelligente prent een tweede kans op Blu-ray en dvd. Wees er maar zeker van dat je de eerste dagen na het bekijken van Soderberghs meesterwerk de handen iets vaker zal wassen, je weet immers maar nooit.
 
BEELD EN GELUID
In principe volstaat één woord om de kwaliteit van het beeld te omschrijven: uitstekend. Prachtige fotografie met schitterende stadsbeelden en de typische gele kleuren die Soderbergh ook in Traffic gebruikte. Het geluid is eveneens uitmuntend, ofschoon je in Contagion vooral gekuch hoort.
 
EXTRA’S
De extra’s zijn jammer genoeg een minpunt op deze release. The Reality Of Contagion is gewoon een flauw excuus om enkele acteurs en wetenschappers te laten vertellen hoe verschrikkelijk zo'n virus is, maar je moet niet Matt Damon zijn om je de angstaanjagende gevolgen van een epidemie die zo veel dodelijke slachtoffers telt in te beelden. The Contagion Detectives toont in vier minuten hoe Kate Winslet opleiding krijgt van WHO-wetenschappers. Ten slotte is er nog een cartoon van een tweetal minuutjes waarin ons wordt aangeraden om wat hygiënischer te zijn. Interessant om te weten natuurlijk, maar toch hadden we liever wat ander materiaal als extra op deze Blu-ray aangetroffen.
 
CONCLUSIE
Contagion is een briljante film die op ijskoude wijze toont hoe zowel de wetenschap, de politiek als de media zouden kunnen omspringen met een dodelijk virus dat een vijfde van de wereldbevolking doodt. Hoe schokkend de beelden ook mogen zijn, toch gaan diverse wetenschappers ervan uit dat Soderberghs visie een realistische is. Een niet te missen aanrader die je koude rillingen zal bezorgen.



cover



Studio: Warner

Regie: Steven Soderbergh
Met: Marion Cotillard, Matt Damon, Laurence Fishburne, Jude Law, Gwyneth Paltrow, Kate Winslet, Bryan Cranston

Film:
8,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2011

Leeftijd:
12

Speelduur:
106 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888089934


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Pools Dolby Digital 5.1
Hongaars Dolby Digital 5.1
Tsjechisch Dolby Digital 5.1
Russisch Dolby Digital 5.1
Turks Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Portugees, Spaans, IJslands, Noors, Zweeds, Grieks, Arabisch, Tsjechisch, Hebreeuws, Hongaars, Pools, Roemeens, Russisch, Turks, Deens Zweeds
Extra's:
• The Reality Of Contagion (11 minuten)
• The Contagion Detectives (5 minuten)
• Contagion: How A Virus Changes The World (2 minuten)
 

Andere recente releases van deze maatschappij