:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> IMMORTALS
IMMORTALS (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2012-04-25
FILM
Boerenzoon Theseus (Henry Cavill) is uitverkoren om de Hellenen te leiden in de strijd tegen de oorlogszuchtige koning Hyperion (Mickey Rourke) die ermee heeft gedreigd de titanen los te laten. De goden hebben beslist om zich in het conflict afzijdig te houden. Het orakel Phaedra (Freida Pinto) heeft gezien dat Theseus de boog van Epirus zal bemachtigen, maar ook dat hij die zal verliezen aan Hyperion.

Denk ik. Voor zover ik heb kunnen volgen. Immortals probeert zich te profileren als een film in de stijl van 300 en is ook volledig met behulp van een green screen gedraaid. Tegelijkertijd proberen de makers een graantje mee te pikken van de Clash Of The Titans-remake van Louis Leterrier. Met regisseur Tarsem Singh (The Cell) aan het roer dendert het gevaarte echter onvermijdelijk de afgrond in. Ik had me verheugd op een avondje heetgebakerde Griekse heldensagen, maar het werd een koude douche. De indrukwekkende visuele effecten die - ondanks alles - puik gechoreografeerd zijn, kunnen niets aan het feit verhelpen dat het scenario ontegensprekelijk traag is,en het putten uit de Griekse mythologie is door iemand gedaan die blijkbaar de ballen afweet van de oudheid. Dat de Griekse goden bijvoorbeeld enerzijds elkaar afslachten en anderzijds niet willen interfereren met de zaken van de sterfelijke mensen, staat zo haaks op het basisgegeven uit het genre dat er nog weinig aan het scenario kan worden gesleuteld om het nog enigszins te redden. De opeenvolging van fouten werkt echter op de duur ergerlijk: de alomgevreesde Titanen zien eruit als gedegenereerde Orcs, de Minotaurus was alleszins géén strijder met een derderangs carnavalsuitrusting, en dat er altijd zwarte en Indische acteurs moeten worden gecast wegens redenen van politieke correctheid in een film die geacht wordt over het oude Griekenland te gaan, gaat helemaal mijn verstand te boven; per slot van rekening werden er in pakweg Boyz 'N The Hood ook geen eskimo's gecast. Heel de film is een opeenvolging van gemiste kansen en verspild talent. De vele actiescènes zijn indrukwekkend maar dienen als bindmiddel om wat los zand aan elkaar te lijmen. De karakteruitwerking is nihil, de dialogen zijn lachwekkend karikaturaal, de mise en scène is star en lijkt een beetje op een slecht uitgevoerde opera van Wagner, en bijzonder slechte vertolkingen door Mickey Rourke en Luke Evans helpen het laatste restje geloofwaardigheid naar de knoppen. Dit is één van die situaties waarin je zou willen zeggen "Immortals is niet de beste film aller tijden, maar...", alleen gebiedt de eerlijkheid me om te zeggen dat ik geen enkele manier ken om deze zin naar behoren te beëindigen.

BEELD EN GELUID
20th Century Fox zag er blijkbaar geen brood in om haar eigen film te distribueren en liet het werkje over aan A-Film. De visuele grandeur van de film komt nogal goed tot zijn recht en doet de visuele stijl van Tarsem Singh eer aan. Alhoewel het eindresultaat niet echt perfect is: niet alle beelden zijn even scherp en vooral in donkere scènes dreigen de diverse zwarttinten wat in elkaar over te lopen. Bovendien is de film intentioneel nogal donker gehouden, waarschijnlijk om de CGI beter te laten opgaan in het geheel. Immortals werd gefilmd met een kleurenfilter waaruit de groentinen grotendeels zijn verdwenen, ook weer een trucje om een beetje te piggybacken op het succes van 300, waardoor de acteurs er een stuk gebronzeerder uitzien dan ze in werkelijkheid zijn. De kleuren zijn levendig en warm, maar het geheel ziet er nog steeds wat artificieel uit. Lichte compressieproblemen verschijnen telkens wanneer er een leger vanuit vogelperspectief wordt gefilmd. De DTS-HD MA 5.1-track wordt maximaal ingevuld, soms zelfs een beetje overdreven luid; als het echter de missie was om het wapengekletter en de splut-geluiden telkens wanneer er iemand tot bloederige pulp wordt geslagen overdreven geprononceerd weer te geven, dan is die missie geslaagd. Muziek en dialogen zijn goed gescheiden en elementen zoals vliegende pijlen en dergelijke worden netjes weergegeven.
 
EXTRA'S
Uiteindelijk bevat deze release keurig alle extra's die ook op andere internationale versies te vinden zijn, zij het dat - om het ons reviewers wat makkelijker te maken - de segmentjes anders gegroepeerd en anders genoemd zijn. De alternatieve openingsscène waarin een jonge Theseus te zien is, twee alternatieve eindes en acht andere verwijderde scènes (32:49) zijn hier in één deleted scenes-reel gemonteerd; gezien het trage tempo van de film is het weglaten zeker geen onverstandige keuze geweest. In de documentaire "No myth" (5:27) komen enkele oudheidkundigen over de Griekse mythologie vertellen, wat een beetje gek is, aangezien de film er een loopje mee neemt. De documentaire "Putting it all together" (20:28) toont ons hoe Tarsem Singh de Griekse mythologie naar zijn hand heeft vervormd, volgens mij niet altijd even geslaagd, en wijdt hij uit over onder meer de speciale effecten, de vechtscènes en de bombastische muziekscore van Trevor Morris. De sectie wordt afgesloten met een trailer en drie cross-promotionele trailers. Het menu met de extra's verschijnt bovendien pas wanneer de film is afgelopen.
 
CONCLUSIE
Immortals maakt zijn belofte niet waar en de film is zeker geen onsterfelijke hit die in de annalen van de filmgeschiedenis zal worden geschreven. Bovendien heb ik het na deze film eerlijk gezegd wel een beetje gehad met Tarsem Singh, die weliswaar grootse visuele dingen kan doen maar systematisch schijnt te vergeten dat een belangrijke component van een film een goed en coherent scenario dient te zijn. De technische kwaliteiten en de aanwezigheid van het bonusmateriaal op deze release van A-Film zijn echter van die aard, dat er geen enkele reden is om een release uit een andere regio te prefereren: de film werd volwaardig goed behandeld en mits het verhaal uw ding is, is dit technisch gezien zeker geen miskoop.coverStudio: A-Film

Regie: Tarsem Singh
Met: Henry Cavill, Stephen Dorff, Luke Evans, Isabel Lucas, Freida Pinto, John Hurt, Mickey Rourke

Film:
3/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Spektakel

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
16

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777938478


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• 11 verwijderde scènes
• Documentaire "No myth"
• Documentaire "Putting it all together"
• 4 trailers

Andere recente releases van deze maatschappij