:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NURSE JACKIE - SEIZOEN 2
NURSE JACKIE - SEIZOEN 2
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-05-28
SERIE
U zucht, want u hebt echt geen zin in nog maar eens een serie die zich in een ziekenhuis afspeelt? En toch kunnen we u Nurse Jackie alleen maar aanbevelen, want dit is geen afkooksel van E.R., Grey’s Anatomy of (godbetert) Medisch Centrum Westwel een hilarische reeks die doorspekt is met een hoge dosis zwarte humor en onvoorspelbare wendingen.  
 

De verpleegster van dienst is ene Jackie Peyton (Edie Falco), een dame die je niet meteen kan vergelijken met het typische domme gansje dat verliefd wordt op een knappe chirurg zoals we ze uit de stationsromannetjes kennen. Integendeel, deze vrijgevochten en soms eigenzinnige vrouw is geen katje om zonder handschoen aan te pakken. Om de dagelijkse sleur van haar leven te verlichten,slikt de vrouw zowat alle pillen die binnen haar handbereik liggen en uiteraard is een ziekenhuis daarvoor de ideale plek. Omdat Jackie niet op haar mondje is gevallen, ligt ze met de regelmaat van een klok in de clinch met haar collega's en dan vooral in het bijzonder met chirurg Fitch Cooper (Peter Facinelli, die vele lezers zullen kennen als één van de sterren uit de populaire Twilight-saga). Deze ijdeltuit droomt heimelijk van patiënten die uit de betere klasse komen en in Amerika betekent dat uiteraard mensen die zich een ziekteverzekering kunnen veroorloven. Wanneer hij door een lokaal tijdschrift wordt verkozen tot één van de vijfentwintig beste chirurgen uit Manhattan, ziet de arts zijn kans schoon om de directrice ervan te overtuigen om het ziekenhuis een nieuw elan te geven. Tot grote ergernis van Jackie wordt de pronkzieke chirurg het uithangbord van het All Saints-ziekenhuis en botst de arme vrouw in alle straten van New York op levensgrote posters van Cooper. De grootste problemen krijgt de verpleegster echter met haar nieuwe collega Sam (Arjun Gupta), daar het vanaf het eerste ogenblik duidelijk is dat de twee niet in de wieg zijn gelegd om beste vriendjes te worden. Gelukkig schiet de ziekenzuster goed op met chirurg O’Hara (Eve Best) die tevens peetmoeder is van Jackies twee dochters. Niet alleen verwacht je O'Hara  met haar uitdagende kledij eerder op een catwalk dan in een operatiezaal, maar ook ziet de chirurg het leven als een zorgeloos feest en dat in tegenstelling tot de steeds piekerende Jackie. Een soap zou geen soap zijn (want dat is Nurse Jackie eigenlijk wel) zonder de nodige liefdesperikelen en die zijn in overvloed aanwezig, want Jackie kan maar niet kiezen tussen haar brave man Kevin (Dominic Fumusa) en haar avontuurlijke minnaar Eddie (Paul Schulze) die als apotheker wordt aangesteld in het ziekenhuis. Een pillendraaier en een verslaafde? Dat kan nooit goed aflopen!
 

Net zoals het eerste seizoen, bestaat de tweede reeks uit twaalf afleveringen die elk welgeteld 27 minuten duren. Als je daar de begin- en eindgeneriek van aftrekt, blijven er nog zo’n twintig minuten over, maar toch zijn het allemaal stuk voor stuk innemende verhaaltjes die je aan het scherm kluisteren. Dat is deels te danken aan de dolkomische zwarte humor die je om de haverklap doet schuddebuiken, maar ook aan de puike acteerprestaties van de verschillende acteurs en uiteraard is het Edie Falco (dat is inderdaad Carmela uit The Sopranos) die de show steelt. Interessante onderwerpen met spitse (soms hilarische) dialogen zorgen ervoor dat Nurse Jackie het soort serie is dat de kijker een goed gevoel geeft. Beweren dat Nurse Jackie een kwaliteitsserie is doen we niet, maar de reeks aanraden doen we zonder twijfel! Een niemendalletje om van te snoepen.
 
BEELD EN GELUID
Deze reeks komt uit de CBS-stal en het is dan ook geen verrassing dat het beeld van uitmuntende kwaliteit is. Dat geldt ook voor het geluid, ook al zullen vele kijkers zich doodergeren aan de afgrijselijke fm-rockdeuntjes die de soundtrack ontsieren.
 
 
EXTRA’S
Eigenlijk gaat het meer om opvulling, want het halfuurtje extra materiaal dat je in deze box vindt, zal vermoedelijk geen mens interesseren. Wie houdt van gekke bekken trekken en acteurs die de slappe lach krijgen, kan zich tien minuten lang vermaken met de onnodige Gag Reel. All About Eve is wel een leuk gevonden titel, toch is het niet meer dan een kort overzicht van wat Eve Best (die de rol van O’Hara speelt) reeds presteerde. Deze Britse toneelactrice wist in een mum van tijd door te breken in de theaterwereld van New York alwaar ze samen met Kevin Spacey op het podium stond. In het tien minutende durende interview wordt er amper iets zinnigs verteld, tenzij je wakker ligt van de bewering dat het moeilijk is om op hoge hakken te lopen. Hetzelfde procedé wordt in de derde extra Perfecting An Inappropriate Touch toegepast, maar dan met Peter Facinelli in de hoofdrol die je bijvoorbeeld weet te vertellen dat grote ego’s vaak onzekere mensen zijn. Wat een geluk dat er zoiets bestaat als extra materiaal op een dvd, want anders hadden we deze levenswijsheid moeten missen, niet?
 
 
CONCLUSIE
Nurse Jackie raast als een frisse wind door het overaanbod van Amerikaanse series en dat is zonder twijfel de verdienste van de makers die er op subtiele wijze in zijn geslaagd om een zwarte komedie in soapformaat te gieten. Een echte aanrader, zelfs voor wie geen ziekenhuisreeksen meer kan zien!cover
Studio: A-Film

Regie: Evan Dunsky, Linda Wallem, Liz Brixius
Met: Edie Falco, Eve Best, Merritt Wever, Paul Schulze, Dominic Fumusa, Peter Facinelli

Film:
8/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
12

Speelduur:
334 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777931851


Beeldformaat:
1.77:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands (Extra's zijn niet ondertiteld)
Extra's:
• Gag Reel
• Perfecting An Inappropriate Touch
• All About Eve

Andere recente releases van deze maatschappij