:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TRAINING DAY
TRAINING DAY
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2002-09-08
FILM
Wie een politiefilm in elkaar steekt loopt reeds geruime tijd de kans terecht te komen in het rijtje (been there, done that'-buddy cop movies, zonder echt boven de middelmaat uit te steken. Doch levert regisseur Antoine Fuqua, die we ondermeer kennen van 'The Replacement Killers', 'Bait' en een hoop flitsende muziekvideos, hier echter een broeiende politiethriller van de hoogste plank af. Geholpen door zijn stylistische achtergrond en 2 fantastische hoofdacteurs slaagde hij erin om van dit doordeweekse script een meer dan behoorlijke prent te maken die makkelijk de volledige 2 uur overeind blijft. Op zijn eerste dag als undercover-agent komt Jake Hoyt (Ethan Hawke) onder begeleiding te staan van één van de meest beruchte meesters in het vak: Alonzo Harris (Oscarprestatie door Denzel Washington). Harris staat gekend om zijn onorthodoxe aanpak van de misdaad. Samen met zijn elite-groep undercover agenten balanceert hij voortdurende op de lijn van legaliteit om misdadigers te vangen. Dit is volgens hem immers noodzakelijk en bovendien de enige manier om aan effectieve crime-fighting te doen. Vanaf het moment Hoyt met hem op stap gaat wordt hij door Harris voortdurend getest met de bedoeling de limieten te vinden van de rookie. Het is dan ook in deze beginfase dat de prent echt goed werkt, de kijker wordt heen en weer geslingerd met de idee van: is Alonzo nu echt een goeie flik die af en toe de regels buigt om de misdaad effectiever aan te pakken, of is hij volledig corrupt en werkt hij samen onder één hoedje met de criminelen? Door het flauwe script vervalt de film daarna echter een beetje in een doordeweeks 'goed-kwaad'-verhaaltje, maar de sterkte van regisseur, hoofdacteurs en de goed gecaste bijrollen verhinderen dat deze volledig verwatert. Op het einde van de prent komt de moraalkwestie onvermijdelijk naar voor. Deze werd echter op een dusdanige manier uitgewerkt zodat de kijker na de film met het gevoel zal zitten een ijzersterke thriller achter de rug te hebben (Wat dus ook gedeeltelijk het geval zal zijn). Dit is ondermeer te danken aan Denzel Washington die voor het eerst (en heel succesvol) zijn 'good-guy' imago ver achter zich laat.

BEELD EN GELUID
We beginnen met het 2.35:1 anamorfisch beeldformaat om duimen en vingers bij af te likken. Een enorm helder en gedetailleerd beeld krijgen we voorgeschoteld (cfr. de regendruppels op de voorruit van Harris' wagen). De cinematografie zorgt voor een mix tussen veel diepgaande kleuren (voornamelijk donkeroranje en bronsachtige tinten), natuurlijke buitenscènes en diepe schaduwen. De transfer heeft er geen enkel probleem mee en zowel de overgangen als de weergave ervan zijn subliem. Bij het geluid zijn het voornamelijk de perfect gespreide frontspeakers die opvallen in combinatie met de duidelijke weergave van de dialogen. De surrounds worden voornamelijk aangesproken voor sfeer- en achtergrondgeluiden behalve voor de actiescènes, waarbij er hevig gebruik van alle kanalen wordt gemaakt. Ook in de bassen gaat de track goed diep op de juiste momenten. Al bij al een meer dan bevredigende Dolby Digital 5.1-mix.

EXTRA'S
Het interessante aan de commentaartrack van Antoine Fuqua is zijn mening over de kritiek die de film ontving en zijn ervaringen met het filmen in L.A locaties met plaatselijke inwoners (trouwens één van de pluspunten van de film). Voor de rest heeft hij niet veel zinnigs te zeggen waardoor de commentaartrack al vlug gaat vervelen. De pseudo-documentaires van HBO kennen we ondertussen wel al goed genoeg om te weten dat ze geen echt diepgaande achtergrond weergeven van een film. Dit is eveneens het geval bij Training Day. Verder vinden we nog 2 muziekvideos (eentje van Nelly en eentje van Pharoahe Monch) die mij niet echt konden boeien, een trailer en onvolledige cast&crew info (waar is er info te vinden over de regisseur?). Het alternatieve einde is moeilijk te oncijferen van het originele einde maar de deleted scenes zijn wel de moeite waard: wegens tijdslimieten werd ongeveer 13 minuten aan scènes niet opgenomen in de film. De acteerprestaties evenals de scènes zelf zijn echter van hoogstaande kwaliteit en verschillen hierdoor sterk met de doorsnee verwijderde scène (cfr. het moment waarop Alonzo spreekt over de 'dog beating' die hij meemaakte als rookie).

CONCLUSIE
Een aanrader voor echte Denzel Washington fans. Voor de gewone filmfan is dit ook de moeite waard alleen al omwille van de sterke akteerprestaties. Het verhaal kon echter iets solider, maar de film steekt zeker en vast boven de middenmoot uit. Op technisch gebied hebben we niks aan te merken zodat deze DVD al bij al niet zal misstaan in je collectie.


cover
Studio: Warner

Regie: Antoine Fuqua
Met: Ethan Hawke, Denzel Washington, Tom Berenger, Dr. Dre, Snoop Doggy Dog, Scott Glenn, Macy Gray

Film:
8,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
16

Speelduur:
118 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931219624


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Bulgaars, Roemeens, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Commentaartrack regisseur,
• 2 muziekvideos,
• Alternatief einde,
• Verwijderde scènes,
• HBO First Look featurette,
• Bioscooptrailer,
• Cast & Crew

Andere recente releases van deze maatschappij