:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PRINCESS BRIDE, THE
PRINCESS BRIDE, THE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2002-09-11
FILM
Ondanks het feit dat zijn zieke kleinzoon (Fred Savage, het jochie uit The Wonder Years) het schurft heeft aan boeken waarin gekust wordt en zo, leest grootvader (Peter Falk) hem voor uit een boek dat al jaren in de familie circuleert. Het boek heet "The Princess Bride", en vertelt het verhaal van de onmogelijke liefde tussen staljongen Westley (Cary Elwes) en de mooie Buttercup (Robin Wright). Wanneer Westley niet terugkeert van een verre tocht, vermoedelijk over de kling gejaard door de legendarische piraat Roberts, gaat ze een verloving aan met prins Humperdinck (Chris Sarandon), die als toekomstige vorst het prerogatief heeft om zijn echtgenote te kiezen, alhoewel haar hart nog steeds aan Westley behoort. Op een dag wordt ze ontvoerd door drie niet al te snuggere struikrovers, neuroot Vizzini (Wallace Shawn), de Spaanse zwaardvechter Inigo Montoya (Mandy Patinkin), en de reus Fezzik (André Roussimoff). Al spoedig zit een gemaskerde zwarte man hen op de hielen, die zonder al te veel moeite de struikrovers uitschakelt. De redder van de prinses blijkt Westley te zijn, die niet alleen de ontmoeting met piraat Roberts overleefd heeft, maar zijn identiteit heeft overgenomen. Ze worden echter snel gedwongen om in het Vuurmoeras te vluchten voor prins Humperdinck, die zijn aanstaande bruid niet zomaar voor zijn neus wil laten wegkapen. In zijn pogingen om het huwelijk tegen te houden krijgt Westley de onverwachte hulp van Fezzik en Inigo; die laatste heeft overigens nog een eitje te pellen met Humperdincks rechterhand, graaf Rugen (Christopher Guest), de moordenaar van zijn vader.

Het is niet echt eenvoudig om The Princess Bride, de verfilming van het gelijknamige boek van William Goldman, in één hokje te stoppen. Enerzijds is het een romantische avonturenfilm, met een voldoende portie aan knokpartijen en swashbuckling, met hoofdrolspelers die zich van de éne nare situatie in de andere werken; anderzijds bevat het verhaal enkele danig absurde wendingen die het geheel verlevendigen. Het surrealistische element wordt bovendien nog in de hand gewerkt door het feit dat het verhaal af en toe abrupt pauzeert doordat kleinzoon zijn grootvader onderbreekt. Aan de kassa van de bioscoop presteerde de film maar matig, maar heeft na de release op video een bescheiden cultstatus verworven, ook al omwille van de mooie soundtrack van Mark Knopfler (Dire Straits), waarvan het titelnummer (gezongen door Willy DeVille) misschien nog meer reputatie heeft verworven dan de film zelf.. Het acteerwerk is af en toe een beetje aan de onderkoelde kant, en bij de dialogen merk je dat de scenaristen hebben getwijfeld tussen conventioneel blijven of voluit de satirische toer op te gaan, maar het is toch wel leuk om bijvoorbeeld Robin Wright in haar eerste grote rol te zien. Er zitten enkele leuke bijrollen in het geheel verwerkt, zoals Peter Cook als een bijzonder hard zeurende bisschop, Mel Smith als een albino-monnik, en Billy Crystal als een mirakel-genezer.

BEELD EN GELUID
De tijd dat Videofilm Express enkel kwalitatief minderwaardige DVD's afleverde, ligt gelukkig alweer achter ons. De beeldkwaliteit is goed te noemen, met slechts een minimum aan printbeschadigingen. Ruis en artefacts blijven binnen een aanvaardbaar niveau. Af en toe zijn de kleuren wat te zacht, en krijg je een grainy ondertoon, die vooral in de natuurscènes goed te merken is. De layer change zit netjes weggewerkt tussen twee scènes. De DTS-geluidstrack is wel goed, met een net iets betere spreiding dan de Dolby Digital 5.1-track. Subwoofer en achterkanalen worden slechts minimaal ondersteund, maar geven een goede ambience; de speciale effecten, zoals de vuurgeisers in het bos, worden goed en gericht ondersteund. Dialoog en geluidseffecten zijn overigens perfect in balans, wat bij "goedkopere" DVD's niet altijd even evident is, en de soundtrack klinkt zeer warm.

EXTRA'S
Een dergelijke selectie aan extra's zoals we op deze DVD aantreffen is gemakkelijk een 7/10 waard. Van waar komt dan de gedevalueerde 4/10 aan de hoofding, zal u zich afvragen? Wel, er zit een kanjer van een technische fout in één van de documentaires, zo in het oog springend dat we niet anders kunnen concluderen dat niemand bij VideoFilm Express de moeite heeft gedaan om tenminste de disc na te kijken. Even overlopen. De menu's zijn van animatie en muziek voorzien, en zeer overzichtelijk. De disc bevat 2 audiocommentaartracks, spijtig genoeg niet ondertiteld, één door regisseur Rob Reiner en één door auteur William Goldman. Beide commentaren zijn van recente datum, en inhoudelijk goed gesubstantieerd. De casting, de lokaties, de budgettaire problemen, niets wordt ons onthouden. De rest van de extra's zijn wel Nederlands ondertiteld, maar bij de eerste documentaire "As You Wish" (27 min) loopt het behoorlijk mis. In de laatste drie minuten valt de audio weg, en de documentaire is niet vrij van compressiefouten. Voor de rest lijkt ons dit een interessante, recente documentaire (waarin alle acteurs intussen ook al weer een stuk ouder zijn), met wat speciale aandacht voor de in 1993 overleden André Roussimoff. Twee oudere documentaires uit de releaseperiode van de film van respectievelijk 7 en 8 minuten zijn typische promofilmpjes om mensen mee naar de bioscoop te lokken; duidelijk een stuk ouder en van mindere kwaliteit, maar gevrijwaard van fouten. In een 4 minuten durend handcamerafilmpje heeft acteur Cary Elwes een paar beelden op de set geschoten, en ook die zijn op de disc terug te vinden, maar stel er maar niet te veel bij voor. Van promotiemateriaal vinden we tot slot nog een fotogalerij, twee trailers en vier achter elkaar geplakte gemonteerde TV-spots terug.

CONCLUSIE
The Princess Bride is een komische romantische fantasy-avonturenfilm voor jong en oud. Beeld- en geluidskwaliteit zijn zeer benijdenswaardig, maar de extra's gaan door een zware technische blunder behoorlijk de mist in.


cover
Studio: Video Film/Express

Regie: Rob Reiner
Met: Cary Elwes, Mandy Patankin, Chris Sarandon, Christopher Guest, Wallace Shawn, André

Film:
7,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1987

Leeftijd:
AL

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713053003141


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• 2 commentaartracks
• Documentaire "As You Wish"
• Making Of documentaire
• Featurette
• Cary Elwes Video Diary
• Fotogalerij
• Trailers & TV spots

Andere recente releases van deze maatschappij