:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JEEPERS CREEPERS
JEEPERS CREEPERS
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-09-13
FILM
We ontmoeten Trish (Gina Philips) en Darry Jenner (Justin Long) op een afgelegen en verlaten weg. Samen zijn ze onderweg naar hun moeder. Om de lange en soms saaie weg wat aangenamer te maken, spelen ze een spel om woorden in nummerplaten van auto’s te herkennen. Hun plezier wordt plotseling verstoord als ze door een oud roestig voertuig bijna van de weg worden gereden. Even later zien ze hetzelfde voertuig langs de kant van de weg staan en zien ze de mysterieuze bestuurder (Jonathan Breck) iets in een buis gooien. Maar als de bestuurder hen opmerkt moeten ze het weer op een vluchten zetten. Darry is toch nieuwsgierig en overtuigt zijn zus Trish om eens te gaan kijken wat er in die buis geworpen werd. Al snel verandert hun leven in een hel en worden ze de volgende prooi van angstaanjagende bestuurder…

Jeepers Creepers word vol lof op de cover aangekondigd als “The record breaking Nr. 1 hit in America!” en dan vragen wij ons af welk record er dan gebroken zou zijn? Want zo’n dikke hit was Jeepers Creepers zeker niet. Met een budget van 27 miljoen $ (productiekost 10 milj. $ en promotiekost 17 milj. $) heeft de film een wereldwijde bioscoopopbrengst van iets meer dan 49 miljoen $. Dus een hit kan je Jeepers Creepers zeker noemen, maar ‘recordbreaking’ is iets teveel van het goede. Regisseur Victor Salva (bekendste van Powder uit ‘95) zal er allemaal zijn slaap niet van laten, want de man is opnieuw ingehuurd voor de sequel die voor 2003 gepland staat. Bovendien had hij met deze film zijn grootste hit tot nu toe te pakken. Ook staat hij terug een beetje in goed daglicht, want Salva is in ’88 veroordeeld voor misbruik van een minderjarige jongen. Toch geloofde legendarisch regisseur Francis Ford Coppola (The Godfather-trilogie), die als executieve producer optrad voor Jeepers Creepers, in de capaciteiten van Victor Salva als regisseur. Het uiteindelijk resultaat is maar een half geslaagd horrorfestijn, want Jeepers Creepers lijdt letterlijk aan bloedarmoede en dat doet de film niet echt goed. Als een film het dan toch moet doen zonder gruwelijke en bloederige shots, dan wordt dit meestal opgevangen door een angstaanjagend sfeertje. Spijtig genoeg slaagt regisseur Salva daar letterlijk maar half in. Want de eerste 45 minuten van de film zitten goed in elkaar en hebben een angstaanjagend sfeertje, mede gecreëerd door het niet zien van wie de dader is. Maar éénmaal je de ‘Creeper’ ziet, zakt de film onvermijdelijk als een kaartenhuisje in elkaar en dat is spijtig want de film zit goed in elkaar en heeft een origineel gegeven. Wel verdient Salva een pluim op zijn hoed voor het behouden van het on-Hollywoodiaanse einde. Tenslotte: de vrij onbekende hoofdacteurs Justin Long (Galaxy Quest) en Gina Philips (Ally McBeal) leveren degelijk werk af. Laat ons hopen dat Victor Salva niet meer dezelfde fouten maakt bij Jeepers Creepers 2…

BEELD EN GELUID
Het anamorfische uitgevoerde beeld staat om een onverklaarbare reden in het 1.78:1 in plaats van het originele 1.85:1-formaat. Het beeld is overwegend scherp en heeft een goed contrast. Het zwartniveau en het schaduwdetail zijn goed in orde. De film speelt zich voor het grootste deel af in het donker en zo is niet altijd alles goed te volgen, maar dit blijkt door de makers van de film zo bedoeld te zijn. De kleuren zijn mooi en warm en ogen natuurlijk. De gebruikte print bevat wel wat lichte beschadigingen en vuil maar dit werkt niet afleidend. We stoorden ons iets harder aan enkele duidelijke digitale compressiefoutjes en wat frequent opduikende filmgrain. Maar alles bij elkaar (productiebudget en bedoelingen van de regisseur) gaat het hier om een voldoende beeldkwaliteit. Ook het geluid is van een goede kwaliteit. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt warm en natuurlijk met een voldoende dynamiek. We hebben vervolgens geen ruis of andere storende oneffenheden kunnen waarnemen. De dialogen klinken helder en verstaanbaar. Maar wij opteren toch voor de Engelse DTS-track. Deze klinkt iets gedetailleerder en heeft een betere spreiding. Een prima geluidskwaliteit geleverd door de mensen bij Universal!

EXTRA’S
Ook qua extra features mogen we hier zeker niet klagen. Om te beginnen hebben we de originele bioscooptrailer en twee leuke TV-spots. Vervolgens hebben we een 60 minuten durende documentaire “Behind The Peepers” die elk mogelijk aspect van Jeepers Creepers behandelt. De documentaire toont een kijkje achter de schermen en laat verschillende mensen van de cast en crew aan het woord. Ook worden we getrakteerd op de audities van Justin Long en Gina Philips. Het leuke aan deze feature is dat hij ‘zo’ volledig is dat je hem zeker niet moet bekijken voor de film, omdat je dan teveel belangrijke dingen te weten komt. Dit hadden ze bij de productie van de documentaire ook door, zo is er dus aan het begin een heuse spoilerwaarschuwing. De fotogalerij is een clipje van bijna 10 minuten met leuke film-, behind the scènes- en enkele minieme artworkafbeeldingen. Dan hebben we 17 minuten aan weggeknipte en alternatieve scènes. We krijgen hierbij geen reden waarom deze de film niet haalden. Maar als je de scènes dan toch bekijkt, begrijp je de keuze van de makers wel. Want met een tweetal uitzonderingen, gaat het hier om scènes die ietsje langer duren of gewoon langdradige en saaie scènes. Dan hebben we enkele weinig interessante interviews. Waarom zij deze weinig interessant? Omdat deze voor een groot deel ook al aan bod kwamen in de documentaire. Volgend op de lijst zijn enkele B-rolls. Het gaat hier om Make-up B-roll (8 min.) en Selected B-roll (12 min.). De eerst genoemde is de meest interessante omdat hier het volledige make-upproces wordt getoond van de Creeper. In de Selected B-roll krijg je een uitgebreide kijk op de set. Als laatste hebben we een vrij interessante audiocommentaar ingesproken door regisseur Victor Salva. Er vallen regelmatig wat stiltes, maar de man weet voldoende interessante weetjes over de film over te brengen op de luisteraar. Een prima pakket informatieve en interessante extra features!

CONCLUSIE
Jeepers Creepers is een middelmatige horrorfilm van regisseur Victor Salva. Regisseur Salva is het bekendst om een seksschandaal eind jaren ’80 en om het redelijk succesvol SF-drama Powder (met in de hoofdrollen Jeff Goldblum, Mary Steenburgen en Sean Patrick Flanery). Deze Jeepers Creepers werd een onverhoopt succes en zo kan je in 2003 al een vervolg verwachten. Deze film kreeg van Universal Pictures een puike kwaliteit op alle vlakken mee en is dus bijgevolg voor de fans van de film een dikke aanrader. De anderen raden we aan om de film eerst eens te huren.


cover
Studio: Universal

Regie: Victor Salva
Met: Justin Long, Gina Philips, Jonathan Breck, Patricia Belcher, Eileen Brennan, Brandon Smith

Film:
6,5/10

Extra's:
9/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
16

Speelduur:
87 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3259190232990


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer,
• 2 TV-spots,
• Documentaire: “Behind The Peepers”,
• Photo gallery,
• Deleted & extended scenes,
• Interviews cast & crew,
• Selected B-roll,
• Make-up B-roll,
• Audiocommentaar

Andere recente releases van deze maatschappij