:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HIGHLANDER ENDGAME
HIGHLANDER ENDGAME
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-09-02
FILM
Voor de herinnering bestond, waren er de Onsterfelijken. Al eeuwenlang bestrijden ze elkaar in een spel dat niet gebonden is aan tijd en plaats. Aan het einde kan er maar eentje overblijven, voor hem wacht de Prijs. In deze finale van de populaire Highlander-saga strijden Connor MacLeod (Christopher Lambert) en Duncan MacLeod (Adrian Paul) voor het eerst zij aan zij. Highlander Endgame is een actiefilm waarin zwaardgevechten, bloederige schietpartijen en acrobatische martial arts-gevechten elkaar afwisselen. Christopher Lambert uit de eerste Highlander films en Adrian Paul, de ster uit de Highlander serie, worden bijgestaan door Bruce Payne, bekend van de actiehit Passenger 57 en door Donny Yen, de legendarische kung fu-sensatie uit Hong Kong. Visueel zit de film goed in elkaar, maar de mix tussen verhaallijnen en karakters uit de tv-serie en de originele films is niet bijzonder geslaagd en bijwijlen flauw en voorspelbaar. De acteurs lopen er op het eerste gezicht ook wat "verveeld" bij en acteren op automatische piloot. Geef ons maar de originele Highlander-film, die wat originaliteit en entertainment betreft met kop en schouders boven deze Endgame uitsteekt.

BEELD EN GELUID
Op de eerste schijf vind je een director's cut van de film, die ongeveer een 12-tal extra minuten met toegevoegde scènes bevat. Op de hoes staat een foutief beeldformaat van 1.85:1 vermeld, terwijl de film het oorspronkelijke 2.35:1-beeldformaat heeft dat bovendien anamorf is. De kwaliteit is over het algemeen best te doen en soms zelfs zeer goed, maar een aantal scènes hebben duidelijk te kampen met filmgrain, minieme printbeschadigingen en compressiefoutjes. Op de tweede schijf vind je een eerste ruwe montage van de film in eveneens een anamorf 2.35:1-beeldformaat waarvan de beeldkwaliteit toch lager is. De kwotering van 7,5/10 voor de beeldkwaliteit is alleenl gebaseerd op de director's cut. En bovendien wordt alleen de director's cut van de film Nederlands ondertiteld (uitschakelbaar).
De Dolby Digital 5.1-track (448 kbps) stelt niet teleur en weet waar nodig optimaal gebruik te maken van de beschikbare kanalen. Heel af en toe klinken de muziek en de effecten net iets te luid en worden de dialogen lichtjes overstemd.

EXTRA'S
De release van Highlander Endgame bestaat uit twee disks. Op de eerste vinden we de director's cut van de film terug, met film- en biografieën van Christopher Lambert en Adrian Paul, en een audiocommentaar door de producenten. Eveneens opgenomen hier zijn enkele trailers voor 5 andere DFW-dvd-releases. 
Op de tweede schijf staan naast de eerste ruwe montage van de film eveneens de overige extra's. Deze bestaan uit een vrij interessante en volledige behind-the-scenes-featurette (60 min.). De "making-of van de visual effects" (37 min.) bevat voor de fans onder ons voldoende uitleg over de totstandkoming van de speciale effecten. De beelden worden begeleid door audiocommentaar. Naast de 12 extra minuten die we in de director's cut terugvinden, krijgen we hier nog drie verwijderde scènes te zien die de uiteindelijke montage niet gehaald hebben. Om af te ronden bevat deze tweede schijf nog een fotogalerij, een bioscooptrailer en film- en biografieën van Christopher Lambert en Adrian Paul (dezelfde als op de eerste schijf).

CONCLUSIE
Fans van de originele Highlander-films en/of -serie wagen zich best niet aan deze Endgame. Eerst huren is de boodschap! Technisch lost de dvd daarentegen de verwachtingen meer dan voldoende in.


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Douglas Aarniokoski
Met: Adrian Paul, Christopher Lambert, Bruce Payne, Lisa Barbuscia, Donnie Yen

Film:
3/10

Extra's:
8/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
16

Speelduur:
101 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664003428


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
Disk 1:
• Director's Cut van de film
• Film- en biografieën
• Audiocommentaar producers
• Also available

Disk 2:
• Eerste full-lenght cut van de film
• Behind-the-scenes-featurette
• Making-of van de visual effects
• 3 deleted scenes
• Fotogalerij
• Film- en biografieën
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij