:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MOBY DICK
MOBY DICK
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-08-12

FILM
In 1975 joeg Steven Spielberg het bioscooppubliek schrik aan met een allesverslindende witte haai. Hoe origineel zijn ingeving ook leek, mag je er toch heel wat geld op verwedden dat het boek Moby Dick van Herman Melville aan de basis lag van dit succesvolle terreurverhaal. De lijvige roman die in 1851 werd geschreven was steeds een inspiratiebron voor diverse filmmakers. Zo verscheen reeds in 1926 de stomme film The Sea Beast, maar toch was het de John Huston-versie met Gregory Peck in de hoofdrol die de geschiedenis zou ingaan als de ultieme Moby Dick-verfilming. Na ontelbare (en vaak verschrikkelijke) inferieure versies werd in 2010 het legendarische verhaal nog maar eens verfilmd en deze keer in de vorm van een prestigieuze serie. Je kan je wel afvragen of het zin heeft om anno 2012 nog maar eens het verhaal van de bloeddorstige potvis in een nieuw jasje te gieten, toch kon producent TeleMunchen op een bijzonder aantrekkelijke cast  rekenen waardoor deze versie (een beetje) je aandacht verdient.
 


Op het einde van de negentiende eeuw leefden heel wat schippers van de walvisjacht. Kapitein Ahab (William Hurt) is ook zo'n zeerot die het ruime sop boven het saaie vasteland verkiest. Een leven vol zelfopoffering zo blijkt, want Ahab verloor tijdens één van zijn vele tochten een been. De boosdoener was de potvis Moby Dick, door Ahab beschreven als een walvis met een witte kop, een gerimpelde wenkbrauw, een scheve kaak en verminkt met drie gaten aan de rechterkant van z'n staart. Naarmate Ahab ouder wordt zint hij op wraak. Hij laat zijn mooie vrouw Elizabeth (Gillian Anderson, u wellicht bekend van The X-Files) alleen achter en trommelt enkele verstotelingen op die onder leiding van zijn trouwe stuurman Starbuck (Ethan Hawke) de Atlantische Oceaan opvaren.Aan boord bevinden zich de meest rare snuiters. De dappere nietsnut Ishmael (Charlie Cox), de ontsnapte slaaf Pip (Daniyah Ysrayl) en de inboorling Queequeg (Raoul Trujillo) zijn een paar van de dappere kerels die aan boord van de Poquod een stuiver willen bijverdienen. Wat ze wel niet weten is dat de leiding in handen is van een krankzinnige kapitein die slechts één doel voor ogen heeft: de ultieme confrontatie met het demon.
 


Melvilles boek belandt dikwijls tussen de avontuurlijke jeugdboeken van pakweg Jules Verne, doch zit er heel wat meer diepgang in het verhaal dan de meeste mensen vermoeden. Op het eerste gezicht lijkt Moby Dick slechts een variant op het bijbelverhaal van de kleine herdersjongen David die het opneemt tegen de reus Goliath, toch beschouwde Melville zijn boek als een parabel met veel symbolen. Zo is de naam van Ahab gebaseerd op die van het Bijbelse personage Achab, de koning die zich tegen God verzette. Let trouwens ook eens op de gelijkenissen tussen Ahab en sheriff Martin Brody uit Jaws die allebei ten strijde trekken tegen een zeemonster, maar die weigeren om zich neer te leggen bij de wet van de sterkste. Ook al bekijkt regisseur Mike Barker ("bekend" van A Good Woman met Scarlett Johansson) met zijn versie de roman vanuit een jongensachtig perspectief dat aanvoelt als een melige Disney-bewerking, schenkt hij toch voldoende aandacht aan Melvilles accenten, zelfs al is hij geen John Huston (maar wie is dat wel?). Uiteraard zijn de 190 minuten net iets te veel van het goede en mochten er heel wat scènes met de schaar worden aangepakt. Sommige tirades duren net iets te lang, ogen net iets te heroïsch en klinken zelfs iets te lachwekkend om indruk te maken, maar gelukkig zijn er wel de geslaagde acteerprestaties die de serie van de ondergang redden. Je mag je dan wel afvragen wat een talent als Ethan Hawke in zo'n reeks loopt te doen, toch spat zijn vertolking van het scherm. Voor vele kijkers zal ook de aanwezigheid van Gillian Anderson een prettig terugzien zijn. Een kleine rol weliswaar, want eens de Poquod de haven verlaat, weet de kijker meteen dat hij de bekoorlijke roodharige uit The X-Files niet meer zal weer zien.
 


Moeten we deze serie nu aanraden of niet? Dat hangt natuurlijk af van de smaak van de kijker. Wie op zoek gaat naar cinematografische vondsten, keert sowieso van een kale reis terug, daar Barkers versie op een ouderwetse avonturenreeks uit de jaren 70 lijkt die af en toe saai is geregisseerd en weinig of geen verrassingen bevat. Lezers die het echter nu al voelen kriebelen bij het lezen van deze woorden, moeten beslist deze serie een kans geven.

BEELD EN GELUID
Moby Dick is een serie waarvoor men het nodige geld uit de kast heeft gehaald. Dat merk je niet alleen aan de indrukwekkende sterrencast, maar ook aan zowel het voortreffelijke beeld (de scènes op de oceaan zijn zonder meer spectaculair) als aan de geslaagde CG-effecten. Het geluid is eveneens van een hoog niveau.

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze dvd.

CONCLUSIE
Moby Dick is het soort serie dat zowel vrienden als vijanden heeft. De ene kijker zal zich doodergeren aan de klassieke (en trage) opbouw die hondstrouw Herman Melvilles klassieker volgt, terwijl andere filmliefhebbers zullen beginnen te likkebaarden bij de gedachte aan een avonturenreeks die zich niks aantrekt van de flitsende nieuwe technieken waarmee tegenwoordig vele films en series worden verknoeid.
cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Mike Barker
Met: Ethan Hawke, Donald Sutherland, William Hurt, Charlie Cox, Eddie Marsan, Gillian Anderson, Billy Boyd, Gary Levert

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
12

Speelduur:
188 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664097977


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij